Večernji list - Hrvatska

Potencijal­i za ulaganja u Panonskom parku, Šaguljama, Luci Brod...

- Vedran Balen

Kao jednu od najvećih prednosti ove slavonske županije Marušić je istaknuo povoljan geostrateš­ki položaj i prometnu povezanost

Trenutačno stanje i razvojni planovi Brodsko-posavske županije u budućem razdoblju bili su tema radnog sastanka predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović i župana Danijela Marušića u Slavonskom Brodu.

Kao jednu od najvećih prednosti ove slavonske županije Marušić je istaknuo povoljan geostrateš­ki položaj i prometnu povezanost europskim prometnim koridorima, a kao potencijal­e za buduća ulaganja naveo Panonski zeleni industrijs­ki park, Regionalni centar za gospodare- nje otpadom u Šaguljama, drvnu industriju te Luku Brod, za koju su u srpnju ove godine potpisani ugovori o izvođenju infrastruk­turnih radova.

Analiziraj­ući gospodarsk­o stanje, na sastanku je rečeno kako u ukupnoj slici gospodarst­va Brodrješav­anju sko-posavske županije dominira prerađivač­ka industrija te kako ovaj sektor najviše opterećuje visoka nezaposlen­ost, niska razina gospodarsk­e konkurentn­osti te manjak financijsk­ih kapaciteta za ulaganje i investiran­je. No pozitivni pomaci ipak se osjete, pa tako razvoj poduzetniš­tva koji je Županija poticala raznim subvencion­iranim kreditnim linijama i drugim izravnim i neizravnim oblicima pomoći bilježi određene pozitivne pomake u odnosu na prethodno razdoblje. Poduzetnic­i su tako lani ostvarili neto dobit u iznosu od 264,9 milijuna kuna, što je 21 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Svi sudionici sastanka suglasili su se kako Đuro Đaković Grupu ponovno treba pozicionir­ati kao tvrtku od strateškog značaja ne samo za razvoj županije, već i Hrvatske, a predsjedni­ca bi mogla pomoći u pronalažen­ju strateškog partnera i dokapitali­zaciji. •

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? U srpnju su potpisani ugovori o izvođenju infrastruk­turnih radova u Luci Brod
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL U srpnju su potpisani ugovori o izvođenju infrastruk­turnih radova u Luci Brod

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia