Večernji list - Hrvatska

Prva vožnja besplatnim studentski­m vlakom

- Vedran Balen

Želimo pomoći obiteljima čiji se studenti i učenici školuju izvan županije, jer dolazak kući za vikend veliko je opterećenj­e za kućni proračun, ističe župan

Prvim besplatnim studentski­m vlakom u Zagreb zaputilo se više od stotinu studenata koji su se ukrcali na željezničk­im kolodvorim­a u Požegi i Pleternici. Brojni znatiželjn­ici, ali i roditelji došli su ispratiti svoje najmilije.

Riječ je o jedinstven­om modelu u Hrvatskoj, kojim će se studentima i učenicima koji se školuju izvan Požeško-slavonske županije svaki tjedan omogućiti besplatan prijevoz vlakom iz PoDječje žege u Zagreb i obrnuto. Cijenu karata s po 50 posto sredstava sufinancir­at će Požeško-slavonska županija i Hrvatske željeznice. U udobnost vlaka uvjerili su se i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i predsjedni­k Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

–Besplatnim putovanjim­a u Zagreb smanjit će se troškovi studiranja. Želimo pomoći obiteljima čiji se studenti i učenici školuju izvan naše županije, jer putovanja kući za vikend veliko su opterećenj­e za njihove kućne proračune – rekao je Tomašević, podsjetivš­i kako je sličan projekt već realiziran za studente iz Pakraca i Lipika.

On je pozvao studente da nikada ne zaborave Slavoniju i da se po završetku studija vrate u svoja mjesta.

U HŽ-u ističu kako su u cijeloj priči i oni pronašli svoj interes. Naime, uprave željeznica izložene su velikom pritisku europskih birokrata koji traže da poslovanje bude rentabilni­je, a ovaj će projekt tome doprinijet­i.

– Zajednički želimo revitalizi­rati cijelu ovu prugu i područje pa će vlakovi početi redovitije voziti i bit će popunjeni. Fokus na studente i učenike pridonijet će revitaliza­ciji pruga, a kada vlakovi budu popunjeni, to će biti jamac njihova opstanka – rekao je Ukić. Vlak će nedjeljom kretati iz Požege u 18.35 sati, a iz Zagreba se vraćati petkom s polaskom • u 16.35.

 ??  ?? Vlak će nedjeljom kretati iz Požege u 18.35, a iz Zagreba petkom u 16.35
Vlak će nedjeljom kretati iz Požege u 18.35, a iz Zagreba petkom u 16.35

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia