Večernji list - Hrvatska

Željka je oslonac obitelji, ali i brine se o svinjama te uzgaja 30-ak vrsta povrća

Prva pratilja je Božica Vrhovec, a druga pratilja Renata Šinko

- Hana Ivković redakcija@vecernji.net ZAGREB

Njih tri predstavlj­at će županiju na izboru za Najuzornij­u hrvatsku seosku ženu 21. listopada na Trgu bana J. Jelačića

Izvrsno kuha, brine se za sumještane, vodi domaćinstv­o, ali i gospodarst­vo. Glavna je u obitelji, ali i u omiljena društvu. Takva treba biti uzorna seoska žena, a Zagrebačka županija upravo je nedavno odabrala najuzornij­u među njima.

Titula najuzornij­e seoske žene 2018. pripala je Željki Tomašec iz Jablanovca kraj Zaprešića, čiji se OPG bavi svinjogojs­tvom. OPG Tomašec jedini je uzgajivač rasplodnog materijala svinja pasmine njemački landras u našoj županiji, a u svom reprocentr­u imaju četrdeseta­k krmača. Osim svinjogojs­tvom, na desetak hektara zemlje ona i njezina obitelj uzgajaju tridesetak vrsta povrća, a imaju i plastenike u kojima uzgajaju sadnice povrća i cvijeća.

I novčana nagrada

– Žena je ta koja drži obitelj na okupu i drago mi je da je upravo meni pripala ova vrijedna titula – rekla je Tomašec koja je prije nekoliko godina svoj OPG prenijela na sina za kojeg se nada da će biti još uspješniji u njegovu vođenju.

– Ova titula mi mnogo znači zbog promocije vlastitog poljoprivr­ednog gospodarst­va, ali i sela i ruralnih prostora općenito. Selo nije nikakav bauk, ne treba bježati iz sela u grad i nadam se da će ovakvi izbori doprinijet­i povratku barem nekih obitelji na selo – rekla je Tomašec kojoj je lentu najuzornij­e predala zamjenica župana Nadica Žužak.

Za prvu pratilju izabrana je Božica Vrhovec iz Pluske u općini Luka, a druga je pratilja Renata Šinko iz Hrebina u općini Pušća. Najuzornij­u seosku ženu Zagrejedne, bačka županija je nagradila s 5000 kuna, prvu pratilju s 4000, a drugu s 3000 kuna. Njih tri predstavlj­at će Zagrebačku županiju na izboru za Najuzornij­u hrvatsku seosku ženu koji će se održati 21. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Puno uspjeha na Državnom izboru poželjela im je i zamjenica župana.

Poticaj ostalima

– Iako naše finalistic­e dolaze sa zapada Zagrebačke županije, to ne znači da i u drugim našim krajevima ne postoje mnoge vri- uzorne seoske žene. Nadam se da će ovaj izbor i njegova promocija upravo njih ohrabriti da se idućih godina prijave i natječu za ovu titulu koja u prvi plan stavlja rad na domaćinstv­u i vlastiti društveni angažman – rekla je Žužak.

Podršku svojim građankama pružili su i njihovi načelnici - Anđela Cirkveni, načelnica Općine Pušća, i Darko Kralj, načelnik Općine Luka te gradonačel­nik Grada Zaprešića s čijeg područja stiže pobjednica ovogodišnj­eg • Izbora.

‘Selo nije bauk, nadam se da će ovakvi izbori doprinijet­i povratku nekih obitelji na selo’

 ??  ?? Sve tri žene dolaze sa zapada županije - Šinko (Hrebine, Pušća), Tomašec (Jablanovec) i Vrhovec (Pluska, Luka)
Sve tri žene dolaze sa zapada županije - Šinko (Hrebine, Pušća), Tomašec (Jablanovec) i Vrhovec (Pluska, Luka)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia