Večernji list - Hrvatska

Američki Agrokor – maloprodaj­ni lanac Sears zatražio stečaj

Dugovi Nekad najveći trgovački lanac u SAD-u ima 6,9 mlrd. dolara imovine i 11,3 mlrd. obveza

- Valentina Wiesner // ZAGREB

Sears Holding, nekoć najveći trgovački lanac u Americi, nakon 125 godina odlazi u bankrot, pritisnut obvezama koje su dvostruko premašile vrijednost imovine. No, to još ne znači da će nestati s lica zemlje: jučer su stečajnom sudu u New Yorku podnijeli zahtjev za stečajem po modelu “Chapter 11” koji im omogućava da se reorganizi­raju i s vremenom vrate dugove kreditorim­a. A dugova i kreditora je poprilično.

Tvrtka, uključujuć­i matične kompanije Roebuck i Kmart Corp, nije poslovala pozitivno od 2011., a u trenutku podnošenja zahtjeva za stečaj prijavila je 6,9 milijardi dolara imovine i 11,3 milijardi dolara obveza. U analizama se kao glavni krivac za strmoglavi pad prihoda, koji su prije 25 godina bili pet puta veći nego danas i s 59 milijardi dolara pali na oko 14, spominje neprilagođ­avanje masovnoj migraciji na online trgovinu pa je očito da su imali i više nego zamjetan problem s menadžment­om. Eddie Lampert, čelnik kompanije i najveći dioničar, sad je odstupio s te pozicije, no njegova je privatna tvrtka Lampert’s ESL Investment­s u pregovorim­a da kupi priličan broj dućana Searsa. Smrdi na skandal. Navodno im je plan reorganizi­rati poslovanje prema manjem broju profitabil­nih dućana koji bi mogli ostati otvoreni uz 600 milijuna dolara novih kredita. Dobar dio priče o njihovu usponu i padu zvuči poznato i “vuče” na epohalnu propast Agrokora. Izlistali su i popis najvećih vjerovnika, među kojima je na prvom mjestu mirovinski fond The Pension Benefit Guaranty, no jedino je iznos njihova potraživan­ja naznačen kao nepoznat. Vjerojatno su posrijedi mirovinske uplate za zaposlenik­e. Oko 2,3 mlrd. dolara im iznosi neosiguran­i srednjoroč­ni dug hedge fondu, a osim financijsk­ih zaduženja, prilična su i potraživan­ja dobavljača, među kojima je najveći Whirlpool koji potražuje 23,4 milijuna dolara, a visoka su i dugovanja Frigidaire­u i Daewoou. Sears Canada već je bankrotira­o prije godinu dana i 12.000 ljudi ostalo je bez posla.

Sears je pokrenut 1880-ih, a bum su imali nakon Drugog svjetskog rata, na krilima rastuće srednje klase. U 80-ima šire poslovanje na financijsk­u industriju: bankarstvo, osiguranje, kreditne kartice i nekretnine, a imali su i radio stanicu te 1973. i najvišu zgradu na svijetu – Chicago’s Sears Tower.

 ??  ?? DRASTIČAN PAD Potopili su ih online konkurenci­ja i loše poslovne odluke
DRASTIČAN PAD Potopili su ih online konkurenci­ja i loše poslovne odluke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia