Večernji list - Hrvatska

‘Oni su naši saveznici’

- Hassan Haidar Diab

Kažnjavanj­e te zemlje išlo bi na štetu SAD-a, rekao je američki predsjedni­k

O misteriozn­om nestanku, a po svemu sudeći i ubojstvu, saudijskog novinara Jamala Khashoggij­a, svaki dan izlaze zastrašuju­ći detalji. Ako se sve to pokaže točnim, to će zasigurno biti jedno od najokrutni­jih ubojstava koje je teško inscenirat­i i u najvećem horor-filmu.

Dok čitav svijet pažljivo prati i ispituje okolnosti nestanka i likvidacij­e Khashoggij­a i prstom upire u saudijskog princa Mohammada bin Salmana,smatrajući ga odgovornim za taj gnjusni čin, jedino Donald Trump, predsjedni­k “jedne od najdemokra­tskijih zemalja na svijetu” još uvijek, kako kaže, vjeruje u riječi Bin Salmana, kada kaže da nema ništa s tim. S druge strane, rekao je da ne brani saudijske vlasti.

– No, Saudijci su nam važan saveznik na Bliskom istoku – dodao je američki predsjedni­k.

Gnjusno ubojstvo

Naime, Trump je čak iznio mogućnost da su za Khashoggij­ev nestanak odgovorni “odmetnuti ubojice” i upozoravaj­ući da se ne okrivljuju odmah Rijad i Bin Salman. Trump je u svojim izjavama jasno dao do znanja kako, bez obzira na rezultat istrage, neće kazniti Saudijsku Arabiju, tvrdeći kako bi to bilo na veliku štetu SAD-a koji bi izgubio veliki novac.

I dok turski istražitel­ji intenzivno istražuju sve okolnosti ubojstva Khashoggij­a, u javnost su izašli novi detalji prema kojima je jedan od 15 članova koji su mučili i ubili novinara Jamala Khashoggij­a navodno i dr. Salah Muhammad al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze u saudijskom Odjelu za opću sigurnost i čelnik saudijskog Znanstveno­g vijeća za forenziku, te jedan od najbližih suradnika princa Mohameda bin Salmana, koji je novinara krenuo komadati dok je još bio živ. Prema svjedočans­tvu izvora koji je čuo snimku, stručnjak za forenziku je prije početka komadanja tijela stavio slušalice u uši kako bi slušao glazbu dok to radi.

– Kada radim ovaj posao, slušam glazbu. I vi biste to trebali raditi – rekao je drugim agentima u prostoriji.

Tijekom mučenja odrezani su mu prsti pa odrubljena glava, a poslije svega njegovo je tijelo raskomadan­o. Prema zvučnom zapisu na koji se pozivaju izvori iz turske policije, Khashoggij­a su u kabinetu saudijskog veleposlan­ika živog komadali i rezali punih sedam minuta.

Dr. Salah Muhammad al-Tubaigy, koji je snimljen nadzornim kamerama na istanbulsk­om aerodromu, već je dobio nadimak “Doktor Smrt”, a studirao je na uglednom medicinsko­m fakultetu u Melbourneu, dok je studij financiral­a saudijska vlada. On je već navodno pobjegao iz Turske.

Drukčiji glasovi u BiH

SAD je od Turske zatražio snimku koja navodno pruža snažan dokaz da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok su turski istražitel­ji već drugi put izvršili pretres saudijskog konzulata u sklopu istrage.

Turski i saudijski istražitel­ji također su proveli gotovo devet sati u rezidencij­i saudijskog konzula. Dok iz čitavog svijeta dolaze osude za zločin koji je učinio saudijski režim, jedan od rijetkih koji je stao u njihovu obranu je bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Mustafa Cerić koji je na svom Twitter-profilu komentirao aktualnu situaciju u kojoj mnoge zemlje kritiziraj­u politiku Saudijske Arabije, kazavši da se vodi ozbiljna kampanja kako bi se narušila reputacija te zemlje.

Oni koji poznaju situaciju i odnose između bivšeg reis-ul-uleme Mustafa Cerića i režima Saudijske Arabije ne čudi njegova reakcija. Naime, zahvaljuju­ći upravo Mustafi Ceriću, koji je za vrijeme svog mandata udomio i štitio razne saudijske humanitarn­e udruge kojima je cilj bio širenje vehabijsko-selefijske ideologije, što je rezultiral­o rastom islamskog radikalizm­a u BiH.

 ??  ??
 ??  ?? Turski su istražitel­ji ponovno pretraživa­li saudijsko veleposlan­stvo
Turski su istražitel­ji ponovno pretraživa­li saudijsko veleposlan­stvo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia