Večernji list - Hrvatska

DEVETOGODI­ŠNJI DUDU NAJLJEPŠI PAS U EUROPI

Tipičnog dalmatinca u očaj baca jedino kišni dan

-

Kad ne osvaja pseće piste, Dudu uživa u igri s drugim psima, trči livadama, a obožava i more

Kada devetogodi­šnji pas projuri izložbenim krugom zasjenivši mnogo mlađe pse svojim blistavim izgledom, savršenom kondicijom i sigurnim nastupom, ne zapne za oko samo sucu nego i svakom posjetitel­ju koji se nađe u blizini izložbenog ringa. Upravo je takav Dudu, točkasta maza koja se u trenu iz zaigranog psa, koji se najradije igra plastičnom bočicom i potajice lizne malo kave iz šalice, pretvara u atleta koji vikendom nastupa na prestižnim natjecanji­ma s jednakom radošću kojom trči livadama.

Njegovo ime nema nikakve poveznice s brazilskim nogometaše­m i bivšim hrvatskim reprezenta­tivcem Duduom, iako im je nadimak isti. Obojica se ističu zavidnom tjelesnom kondicijom i željom da se pokažu u najboljem izdanju, bez obzira na godine. A pseći reprezenta­tivac osvojio je i više titula Best in Show nego što je Eduardo da Silva postigao pogodaka za Arsenal.

– Dudu je pravi Hrvat, autohtona hrvatska pasmina, hrvatski uzgoj i hrvatsko vlasništvo – naglašava Željka Halper Dražić koja je svojim uzgojem postigla i najveći uspjeh u povijesti hrvatske kinologije. Nije se samo prvi put autohtona hrvatska pasmina našla na postolju najveće i najvažnije izložbe pasa u Europi već je i prvi put pas iz razreda veterana osvojio Best in Show na takvoj prestižnoj izložbi. Hrvatski se uzgajači očito mogu mjeriti sa zemljama u kojima je kinološka svijest razvijenij­a.

Nema čarobne formule

Dudu će uskoro napuniti devet godina, a izgleda poput mladog psa i razigran je kao štene.

– Njega ništa ne može smesti, on se jednostavn­o svemu raduje – kaže Željka Halper.

– Ne postoji čarobna formula ni trening kojim bismo mogli znatno utjecati na izgled i energiju psa. Dobra hrana, mnogo trčanja i igranja s drugim psima, katkada prati mojeg supruga s konjima, obožava kada odemo na more i takav je njegov život. Naravno, trudim se svim svojim psima priuštiti sve što mogu, pružiti im najbolji mogući tretman i u tome, čini mi se, uspijevam. Da nije tako, ne bih ih ni imala. Dudu je veseo pas, jedino što ga baca u očaj jest kišni dan i vlažno vrijeme. Tada ostaje na svome ležaju ili se ušuška u dekicu i ne pokazuje nikakvu namjeru izići. Uhvati ga prava fjaka kao svakog dalmatinca – kaže smijući se njegova vlasnica.

Činjenicu da je u iznimno dobroj formi tumači i genetikom. Dalma Dia, ženka kojom je započela uzgoj još 1995., živjela je 20 godina, njezin sin Dalmino Snow Leopard ili, kraće, Leo 17 i pol. A da nije riječ samo o dugovječno­sti, dokazuje i rezultatim­a. Od 1998. nižu se europski i svjetski šampioni u uzgajivačn­ici Dalmino. No put do pobjednika nije nimalo lak. Odavno su u krugu ozbiljnih uzgajivača dalmatinsk­ih pasa postavljen­i standardi kojih se treba držati. Leglo treba biti othranjeno u najboljim mogućim uvjetima i dobro socijalizi­rano. Postoje mnogi genetski testovi,

ODAVNO SU POSTAVLJEN­I STANDARDI KOJIH SE DRŽE OZBILJNI UZGAJAČI POBJEDA PSA MOŽDA SE NE ČINI USPOREDIVO­M S DRUGIM USPJESIMA, ALI TO JE NAŠE NACIONALNO BLAGO

provjera sluha, obveza snimanja kukova, po potrebi laktova i ramena, provjera temperamen­ta... Brojni vrijedni uzgajivači krenuli su tim putem uz podršku Hrvatskog kinološkog saveza.

– Sasvim je sigurno da psi uzgojeni na takav način neće završiti u rukama nemarnih vlasnika jer su previše dragocjeni i uzgojeni s previše truda da bi završili u dvorištu, bez odgovaraju­će njege i kontakta s ljudima. A ako se odluče krenuti na izložbe, tim bolje – zaključuje Željka Halper.

Bio je pun ponosa

– Nisam imala velika očekivanja. Uvijek sam mislila da su takve pobjede za nekoga drugoga, da to nije za obične ljude. Mislim da ću se svaki tren probuditi i pitam se je li se to uopće dogodilo. Uspjela sam postići izvanredne rezultate sa svim svojim psima, a Dudu, kojem je ovaj nastup trebao biti kruna njegove izložbene karijere, proglašen je najljepšim veteranom i najljepšim psom svoje pasmine. Sve nakon toga prošlo je kao u snu. Moj dragi prijatelj, mađarski hendler Attila Schlosser je unatoč natučenom ramenu izveo Dudua umjesto mene i pobjede su se samo nizale. Prvo je postao najljepši veteran među svim pasminama, a zatim najljepši pas izložbe – Best in show pobjednik – opisuje presretna vlasnica. Titulu najljepšeg psa izložbe dodijelio je Andrzej Kaźmierski, profesor zoologije, isti kinološki sudac koji je Dudua u Varaždinu prije mnogo godina prvi put proglasio pobjedniko­m jedne međunarodn­e izložbe.

– Pas je bio pun ponosa kao da je i sâm znao da je pobjednik, a Attila nikada nije ni sumnjao u to. Vrištala sam od sreće. Sve se može kad si predan, kad voliš pasminu svim srcem i želiš da je i drugi tako dožive, da to osjete... Zaista mislim da su se ove godine zvijezde posložile i mnogo uspjeha donijele našoj maloj zemlji. Uspjesi u nogometu, odbojci, medicini, izumima... Možda se pobjeda jednog psa ne čini usporedivo­m, ali kada je ta pasmina naše nacionalno blago, svjetski prepoznatl­jiv ambasador naše zemlje, meni je to posebno važno – zaključuje Željka Halper.

Kakva se tajna krije iza tako velikog uspjeha, postoje li geni koji garantiraj­u uspjeh jer mnogo je lijepih pasa? Zaključak je jednostava­n: radost života, želja da se dopadne. To je ono po čemu se prepoznaje svaki uspješan izložbeni pas i što se ne zaboravlja. A kod kuće on je ljubimac koji živote svojih vlasnika čini ljepšima. Kad već spominjemo dobre gene – Duduovi potomci odavno već osvajaju titule i srca svojih vlasnika.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Ina Rogošić Blagojević ZAGREB ?? Prvi put Autohtona hrvatska pasmina našla se na tronu najvažnije europske izložbe pasa
Ina Rogošić Blagojević ZAGREB Prvi put Autohtona hrvatska pasmina našla se na tronu najvažnije europske izložbe pasa
 ??  ?? Željka Halper Dražić i Mihael Dražić sa svojim točkastim blagom
Željka Halper Dražić i Mihael Dražić sa svojim točkastim blagom
 ??  ?? Mađarski hendler Attila Schlosser vodio je Dudua do trona
Mađarski hendler Attila Schlosser vodio je Dudua do trona
 ??  ?? Iako će uskoro napuniti devet godina, Dudu je u punoj snazi i još uvijek zaigran kao štene. Ništa ga ne može smesti, jednostavn­o se svemu raduje, kaže Željka Halper Dražić
Iako će uskoro napuniti devet godina, Dudu je u punoj snazi i još uvijek zaigran kao štene. Ništa ga ne može smesti, jednostavn­o se svemu raduje, kaže Željka Halper Dražić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia