Večernji list - Hrvatska

DRAŽEN JE SA MNOM IZLAZIO, A ONDA JE U JEDNOM DANU SAZRIO

- Dražen Brajdić

Posjetili smo zaboravlje­nog košarkaško­g asa za kojeg će vam mnogi svjedoci vremena reći da je bio talentiran­iji i od svoga tadašnjeg klupskog suigrača Dražena Petrovića

Za prvog gosta naše obnovljene rubrike “Gdje su i što rade” izabrali smo 53-godišnjeg Ivicu Žurića. Nekad lepršavi košarkaš Šibenke i Cibone i hrvatski reprezenta­tivac, nesuđena NBA zvijezda, danas je ugledni zagrebački ugostitelj, vlasnik jednog od najkvalite­tnijih zagrebački­h restorana “Bocca Marai”, popularnog odredišta brojnih poslovnih ljudi, ali i sportaša i političara.

Ivice u košarci nema još od 2001. odnosno od kada je u dresu Cibone odigrao posljednju utakmicu svoje karijere.

- Karijeru sam završio u Ciboni. Imao sam namjeru ostati u košarci, no krivo su se posložile kockice. Ja sam tada bio financijsk­i neovisan, a nisam htio biti onaj koji će kimati glavom jer to onda ne bih bio ja.

Ostanak u sportu nije bio nužan.

- Tada sam već imao uhodan posao s restoranom “Atlanta” koji sam pokrenuo 1996., još kao aktivan igrač, mjesec i pol dana prije Olimpijski­h igara u Atlanti. Zapravo, bio sam rijetka pojava u tom smislu jer ne znam našeg košarkaša ili sportaša koji je još za karijere pokrenuo posao.

A korijeni Ivičine ideje da se bavi ugostitelj­stvom sežu još u njegove tinejdžers­ke dane, u prvu polovicu 80-ih.

- Još kao mlad igrač Šibenke, negdje s 18-19 godina, družio sam se i sa po deset godina starijima od sebe. Imalo se novca pa se moglo i počastiti u restoranim­a.

E, tu sada dolazimo i na vrata priča koje Žurića prate i koje kažu da je u svoje igračko vrijeme bio prvak među košarkašim­a u “noćarenju”. On to i ne skriva te ističe:

- Nisam izlazio van jedino večer prije utakmice, no ne bih mogao zaspati do pet ujutro jer tijelo pamti. Tada nisam razmišljao o novcu već sam živio život punim plućima. Sa 16-17 godina zanimalo me puno toga, a ne samo sport. Zanimale su me djevojke, noćni život, ali i košarka, pa sam trebao dan od 48 sati, a ne od 24 sata. Nije da kao nešto stariji nisam kasnije htio ići u NBA, no tada se to nije moglo. Iz SFRJ se nije moglo prije 28. godine, a kada je zahvaljuju­ći Draženu to postalo moguće, teško sam se ozlijedio.

Kao i svakom mladom sportašu, bilo mu je jako važno kako ga struka “doživljava” te je ispričao sljedeću anegdotu.

- Godine 1984. otišao sam u Beograd na pripreme B selekcije, no nisam prošao. Kako razlog tome nije bilo moje ponašanje, jer kazna za takvo što mi ne bi smetala, nego procjena kvalitete, tražio sam načina kako da ostanem u Beogradu da ne bih morao trpjeti sve ono što me čekalo nakon povratka u Šibenik. No, ta moja nezrelost zapravo mi je u tom trenutku pomogla. Čim su u Šibeniku čuli da se dogovaram s tadašnjim prvoligaše­m IMT-om, odmah su mi dodijelili stan i automobil.

Slavica mu prišio nadimak Zloćo

Kako je Ivica pak za zajednički­h šibenskih dana doživljava­o Dražena Petrovića?

- Prva tri mjeseca sezone 1982./1983., Dražen i ja smo zajedno izlazili i znalo se dogoditi da ostanemo do 1-2 sata nakon ponoći. No, onda se s njim nešto dogodilo i od Nove godine prestao je izlaziti kao dotad, a ako bi i izišao to bi bilo do 22.30, najviše do 23 sata. No, zato se počeo ustajati u šest ujutro kako bi prije škole ispucao 500 šuteva. Kao da je sazrio u jednom danu. Koliko je Ivica bio talentiran? - Govorili su da sam veliki talent jer imam 205 cm, da sam skočan i brz jer imam 48 otkucaja srca u mirovanju, a i za svoju visinu dobro sam vodio loptu. No, ne zaboravite da sam od 10. do 16. godine svaki dan na košarkaško­m igralištu provodio po pet-šest sati. Mnogi se čude kada vide kako vrtim loptu na prstu odnosno na igli za pletenje, a to sam naučio kada bi me mater zaključala u sobu da učim, a ja bih prije toga sakrio loptu i vrtio je bezbroj puta. Dakle, nisam talentiran za to, nego sam to pokušao pet tisuća puta. U to vrijeme dobio je nadimak Zloćo.

- Taj mi je nadimak dao Nenad Slavica, otac Cibonina igrača Nika Slavice. Bili smo na pripremama u Kranjskoj Gori, a ja sam kao klinac 33-godišnjem suigraču Marelji sakrio tenisice pa mi je Slavica rekao da sam zločest, ali i zbog toga što bih prigodom sprintersk­ih dionica povlačio onog do sebe da stignem prije njega.

Njegov neobuzdani duh doveo ga je do sukoba s klupskim trenerom Dušanom Ivkovićem, koji je postao i izbornik reprezenta­cije.

– Igrali smo u Sarajevu protiv Bosne i on me na poluvremen­u počeo vrijeđati, a kada me netko vrijeđa, ja više ne razmišljam o igri nego kako ću se osvetiti. U toj situaciji, nakon što me izvrijeđao, Ivković me je još i slučajno okrznuo po nosu.

Nije me htio udariti, ali me u tom mlataranju rukama dodirnuo i ja sam se popalio i gurnuo ga na vrata, no e suigrači su me zaustavili da sve to ne završi još gore za njega. Nakon toga Ivković je od predsjedni­ka kluba Vlade Čovića tražio da ne igram drugo poluvrijem­e, a ja sam baš iz inata izišao na zagrijavan­je, a izišao sam s terena tek nakon pet minuta uvjeravanj­a suigrača da to učinim.

To loše iskustvo s Ivkovićem

 ??  ?? Zbog premosnica na srcu Ivica dnevno propješači do 16 kilometara
Zbog premosnica na srcu Ivica dnevno propješači do 16 kilometara
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia