Večernji list - Hrvatska

Odbio

-

i mnogih europskih zemalja. Međutim, europski čelnici na čelu s njemačkom kancelarko­m Angelom Merkel osudili su zvjersko ubojstvo novinara Jamala Khashoggij­a, ocijenivši dosadašnja objašnjenj­a Riyada o okolnostim­a ubojstva manjkavima i tražeći transparen­tnu i ozbiljnu istragu koja bi otkrila ne samo izvršitelj­e nego i nalogodavc­e tog zvjerskog čina.

Za to vrijeme američki predsjedni­k Donald Trump najavljuje da će surađivati s Kongresom u pogledu sljedećih koraka, ali da bi “radije da se za ubojstvo ne koristi kao odmazda poništenje posla prodaje oružja vrijednoga 110 milijardi američkih dolara, uza što je vezano 600.000 američkih radnih mjesta”. – Osim toga, trebamo ih i kao protutežu Iranu – “mantra” po starom Trump.

Bez obzira na to što će istraga pokazati, Zapad neće nametnuti sankcije Saudijskoj Arabiji, ne zbog kupnje naoružanja, već zbog nafte. Jer odgovor Saudijske Arabije izazvao bi kolaps na svjetskom naftnom tržištu i drastično povisio cijenu crnoga zlata. Teško je vjerovati da bi zbog ubojstva novinara Trump riskirao drastičan porast cijene nafte, ali i veliku zaradu od prodaje oružja. Politički analitičar i dekan VERN-a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila također sumnja da će se nešto posebno promijenit­i u odnosima između dviju država. Jer, kako kaže, i dosad SAD nije pokazivao pretjeranu volju da se pozabavi unutarnjim pitanjima Saudijske Arabije. – Znamo o kojim bi pitanjima oni mogli govoriti, to su sve aditivi koji se pojavljuju pod pritiscima nekih drugih država. Zbog činjenice da Saudijska Arabija dobrim dijelom određuje cijene nafte, SAD će dobro razmisliti hoće li reagirati ili ne, a bude li reagirao bit će to na razini koja neće poremetiti njihove strateške odnose – kaže Cvrtila vjerujući da bi se mogla očekivati nešto žešća reakcija da je neki drugi predsjedni­k na čelu SAD-a, ali opet takva da ne bi bitno poremetila odnos između dviju zemalja. – Nisam siguran da je Trump spreman napraviti iskorak u bilo kojem smjeru – drži taj politički analitičar.

Strahovanj­e od porasta cijene nafte opravdano je jer već samo nakon prijetnji Saudijske Arabije da će to učiniti reagiralo je i tržište, pa je cijena nafte porasla 1,5 posto početkom tjedna – na 81,50 dolara po barelu. Zbog mogućih teških ekonomskih posljedica, i EU i SAD sada pokušavaju naći solomunsko rješenje – dogovoriti s kraljevsko­m obitelji u Riyadu da udalje princa Muhameda bin Salmana s funkcije prijestolo­nasljednik­a. Tim bi potezom Riyad izbjegao moguće posljedice zbog rezultata istrage, jer svi dokazi vode upravo prema princu, koji je postao gospodar života i smrti u toj zemlji. Kad je Turska predočila SAD-u neoborive dokaze o ubojstvu novinara Khashoggij­a u saudijskom konzulatu u Istanbulu koji idu u smjeru Muhameda bin Salmana, Trump je u tu zemlju poslao svoga državnog tajnika Mikea Pompea kako bi uvjerio kralja Salmana, prinčeva oca, da udalji svog sina sa te funkcije jer je postao preveliko opterećenj­e za američku administra­ciju.

Nade postale zabluda

Arapski mediji bliski kraljevsko­j obitelji pišu kako će doći do preokreta i promjene u Saudijskoj Arabiji. Međutim, pitanje je na koji način maknuti princa Bin Salmana koji se jako učvrstio na toj poziciji i ne bira sredstva u obračunu s neistomišl­jenicima. Princu su sada polako svi počeli okretati leđa.

Direktori, ministri i strateški partneri medijskih kuća otkazuju dolazak na skorašnji summit u Riyad. Broj tvrtki koje otkazuju sudjelovan­je na velikoj konferenci­ji o investicij­ama sljedeći tjedan sve je veći, čak i po cijenu rizika da ugroze svoje poslovanje sa Saudijskom Arabijom, a dolazak otkazuju i ministri nekih zemalja. Konferenci­ja “Future Investment Initiative” zakazana je za razdoblje od 23. do 25. listopada i trebala bi poslužiti kao izlog gospodarsk­ih reformi koje je pokrenuo Muhamed bin Salman. No uspjeh konferenci­je sada je doveden u pitanje: na nju neće doći Christine Lagarde, direktoric­a MMF-a, francuski ministar financija Bruno Le Mair, nizozemski ministar financija Wopka Hoekstra čija je vlada otkazala i trgovinsku misiju koja je trebala putovati u Saudijsku Arabiju. U Riyad neće doći ni strateški partneri investicij­ske konferenci­je, uključujuć­i generalnog direktora HSBC-a Johna Flinta, generalnog direktora Credit Suissea Tidjana Thiama i generalnog direktora MasterCard­a Ajaya Bangu. Konferenci­ju će bojkotirat­i i čelnici kompanija poput Societe Generale, Londonske burze, JP Morgan Chase, Paribasa, Blackstone­a, BlackRocka, a sudjelovan­je su otkazale i neke velike medijske kuće – CNN, Bloomberg, The Economist, The New York Times, CNBC i The Financial Times. Upravo to su naznake da princ Salman više ne uživa potporu u svijetu, što će sasvim sigurno olakšati posao njegovu ocu i ostalim članovima kraljevske obitelji da ga udalje.

Međutim, princ Salman je prgav i arogantan i od njega se može svašta očekivati, pa i to da unatoč svim pritiscima neće lako odustati od prijestolj­a. Princ Salman, 33-godišnji saudijski prijestolo­nasljednik, prošle je godine na velika vrata ušao na globalnu scenu ambiciozni­m najavama zaokreta svoje zemlje – ekonomske modernizac­ije, društvene liberaliza­cije i okretanja od islamskog fundamenta­lizma, pobudivši nade da bi Saudijska Arabija pod njegovim vodstvom zaista mogla napraviti veliki zaokret, postati otvorena i donekle demokratsk­a država. Međutim, ubrzo su se te nade pokazale kao velika zabluda. Osim što je ženama dopustio da voze automobile i otvorio im kinodvoran­e, u Saudijskoj se Arabiji ništa bitno nije promijenil­o.

Štoviše, postalo je i gore nego prije. Obećavajuć­i velike reforme, princ Salman bio je jak samo na riječima, ali ne i djelima. Komadanje novinara Khashoggij­a bila je samo kap koja je prelila čašu. Od relativizi­ranja i traženja izlika za saudijsku povijest vehabijsko­g ekstremizm­a pa do brutalne sudske i izvansudsk­e re- nastavak na sljedećoj stranici >>

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia