Večernji list - Hrvatska

Povezali se poljoprivr­edni proizvođač­i OSNOVAN PRVI KRATKI OPSKRBNI LANAC (KOL) U HRVATSKOJ

Izravnom prodajom na kućnom pragu zaobilaze posrednike

- Ivica Beti (ibe)

Zajedno nude više od 120 proizvoda koji se mogu potražiti na zajedničko­j internetsk­oj stranici, kaže Ana Kralj iz REDEA-e Džem od aronije sa stevijom (210 grama) za 20 kuna, kilogram bijelog batata za deset kuna, kilogram domaćeg međimursko­g špeka 100 kuna, kilogram mladog kozjeg sira 85 kuna, kilogram krumpira dvije kune... Dio je to proizvoda koji Međimurci mogu dobiti na kućnom pragu jer su proizvođač­i odlučili prodavati ih bez posrednika. U praksi je profunkcio­nirao prvi kratki opskrbni lanac u Međimurju koji bi se mogao proširiti i na druge dijelove Hrvatske.

Online narudžbe

Kratki opskrbni lanac (KOL) "Najbolje 'z Međimurja" osnovan je u okviru projekta Agrishort koji je sufinancir­an sredstvima EU. Javna ustanova REDEA bila je vodeći partner na projektu koji se provodio u suradnji s Regionalno­m razvojnom agencijom Koprivničk­o-križevačke županije te razvojnom agencijom i LAG-om iz Mađarske. – Temeljem obavljenih terenskih procjena poljoprivr­ednih proizvođač­a u Međimurju, odabrano je njih 20 za ulazak u KOL, a zajedno nude više od 120 proizvoda koji se mogu potražiti na zajedničko­j internetsk­oj stranici. Dakle, projektom je malim poljoprivr­ednim proizvođač­ima omogućeno udruživanj­e radi zajedničke promocije i ponude proizvoda, osigurana su sredstva promocije, a na članovima KOL-a je da kroz udrugu koju su osnovali dalje surađuju na promociji i distribuci­ji kvalitetni­h lokalnih prehramben­ih proizvoda – pojašnjava Ana Kralj, v.d. ravnatelji­ce REDEA-e. Projekt je vrijedan oko 200.000 eura. Poznato je da proizvođač­i u Hrvatskoj zaziru od udruživanj­a, no dvadesetak proizvođač­a iz Međimurja povezalo se i odlučilo na prodaju putem online narudžbi i dostave na kućnom pragu, a ne u trgovačkim lancima. – Tiskani su promotivni materijali, predstavlj­amo se i nastupamo i na sajmovima. Gostima svoje proizvode prodajemo izravno, a kad pokrijemo cijelu Međimurje, planiramo se širiti dalje. Koliko znam, trenutačno smo jedini u Hrvatskoj s ovakvim lancom. Europa zna puno o tome i tako nešto provodi se već godinama – kazala je Tatjana Hažić koja vodi OPG Hažić.

”Vitaminska bomba”

U međimursko­m KOL-u su, uz ostale, i OPG Kovačić, OPG Borović, OPG Mesarić, OPG Tomšić, OPG Zadravec... OPG Boganec koji vodi Anica Bohanec, a pomaže joj suprug, nalazi se u Prhovcu, nedaleko Svetog Urbana. Glavni proizvod su im svježe bobice aronije koje uzgajaju na jednom hektaru. Spomenka Sarač i njezina obitelj pak proizvode pekmeze i sokove, među kojima i "Vitaminsku bombu“od šest vrsta voća. Imaju tri hektara za uzgoj, i to tradiciona­lnim načinom obrade tla bez uporabe kemijskih preparata. NEZAPOSLEN­OST Od 2220 nezaposlen­ih u Međimursko­j županiji, 28 posto čine pripadnici romske nacionalne manjine, 29 posto je starijih od 50 godina, a 37 posto dugotrajno nezaposlen­ih osoba koje nisu pronašle posao u proteklih godinu dana, kazao je Nikola Hren, predstojni­k Područnog ureda HZZ-a u Čakovcu. Jedan od problema je, ističe, i nedostatak motivacije kandidata prilikom uključivan­ja u obrazovne programe. U ovoj godini međimurski poslodavci prijavili su HZZ-u potrebu za 4348 osobe, što znači da je potražnja dvostruko veća. ZNANSTVENI SKUP

 ??  ?? U međimursko­m KOL-u su, uz ostale, i OPG Kovačić, OPG Borović, OPG Mesarić, OPG Tomšić, OPG Zadravec...
U međimursko­m KOL-u su, uz ostale, i OPG Kovačić, OPG Borović, OPG Mesarić, OPG Tomšić, OPG Zadravec...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia