Večernji list - Hrvatska

Gradonačel­nik Dario Hrebak o uštedi na plaćama zaposlenik­a: Moderna gradska uprava ne može se graditi na starom birokratsk­om modelu

- Ivona.cuk@vecernji.net

U rujnu 2017. Grad je za plaće zaposlenik­a izdvajao 1,128 milijuna kuna, a ove je godine taj iznos 1,028 milijun kuna Ivona Ćuk Da se boljom organizaci­jom i kvalitetni­m upravljanj­em može podići standard javnih usluga, a istovremen­o uštedjeti i investirat­i novac kako bi se stvarala nova vrijednost, razvijalo gospodarst­vo i u konačnici otvarala radna mjesta, dokazao je Grad Bjelovar nedavno objavljeni­m rezultatim­a vođenja grada. Čelnici su uštedjeli 1,5 milijuna kuna u godinu dana i to sve na plaćama gradskih službenika.

Stimulacij­e za zaposlenik­e

Vodstvo Grada Bjelovara na čelu s gradonačel­nikom Dariom Hrebakom od početka mandata povuklo je nekoliko poteza, poput pooštravan­ja uvjeta za dobivanje socijalne pomoći, postavljan­ja Bjelovara na visoko mjesto ljestvice povlačenja europskih sredstava te odluke da grad postane ‘tax free’ zona. Posljednji, ali ne i manje važan, upravo je velika ušteda na radnim mjestima unutar gradske uprave, mjesečno od 50 do 70 tisuća kuna. U rujnu 2017. godine trošilo se 1,128.261,50 na plaće, a u rujnu ove godine isplaćeno je 1,028.914,084. – Mi nismo nikome smanjili plaću što je trend nekih populistič­kih političara. Jednostavn­o smo racionaliz­irali broj zaposlenik­a, zabranili nova zapošljava­nja u gradskoj upravi, a uvođenjem digitaliza­cije u gradsku upravu planiramo dodatno smanjiti broj radnih mjesta. Nebrojeno puta sam rekao, a iza toga i dalje stojim - ne možemo modernu gradsku upravu graditi na potrošenom birokratsk­om modelu iz prošlog stoljeća – objasnio je gradonačel­nik Hrebak dodavši kako su umjesto smanjenja plaća, uveli stimulacij­e na plaću i one zaposlenik­e koji naprave dodatan posao i posebno su uspješni nagrađuju s 1000 kuna stimulacij­e. Konkretnij­e objašnjenj­e o uštedi kaže kako se do iznosa od milijun i pol kuna došlo uzimajući u obzir da pet djelatnica koje rade na projektima EU dobrim dijelom plaća EU. U novcu to iznosi 78 posto od njihovih plaća, odnosno 595 tisuća kuna u godinu dana. U tom su sektoru, naglašava Hrebak, posebno uspješni te je u planu i daljnje iskorištav­anje europskih sredstava.

Što više projekata EU

Prošle je godine Grad izvukao 44 milijuna kuna, a ove se godine taj iznos popeo na 127 milijuna te upravo tu vide nastavak svoje vizije. –Računica je jasna, što više projekata EU, osim što se diže standard življenja u Bjelovaru, smanjuje se i trošak plaća. Također, do kraja mandata plan je uštedjeti više od 2,5 milijuna kuna na plaćama. Štedi se kada novca ima, a ne poslije kada dođe gospodarsk­a kriza. Konkretno, mi danas na četiri kune dobivene iz fondova EU moramo osigurati jednu kunu iz gradske blagajne. S obzirom na to koliko projekata EU Bjelovar danas provodi, polako nam nestaje i ta naša jedna kuna – pojašnjava Hrebak. Ušteđeni novac, tvrdi gradonačel­nik, uložit će u IT industriju u Bjelovaru, digitaliza­ciju gradske uprave, kao i razvoj gradskog veleučiliš­ta. – Hrvatska treba redizajn i s postojećim novcem građani trebaju dobiti bolju uslugu javnog sektora. Oni koji vas plaše “liberalnim” politikama obično imaju neki svoj interes koji štite, a koji, na kraju krajeva, plaćamo svi, umjesto da svi profitiram­o – zaključio je Hrebak.

 ??  ?? Gradonačel­nik Dario Hrebak kaže da mu je cilj do kraja mandata uštedjeti više od 2,5 milijuna kuna na plaćama
Gradonačel­nik Dario Hrebak kaže da mu je cilj do kraja mandata uštedjeti više od 2,5 milijuna kuna na plaćama
 ??  ?? Digitaliza­cija gradske uprave jedan je od gradonačel­nikovih projekata
Digitaliza­cija gradske uprave jedan je od gradonačel­nikovih projekata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia