Večernji list - Hrvatska

Grad preuzima prava nad osnovnim školama

- (bb)

Najavljena je i dodjela 20 stipendija srednjoško­lcima za deficitarn­a zanimanja na području Grada keramičari­ma, strojarima...

S 1. siječnjem 2019. godine sukladno Zakonu, kao i prethodnoj odluci Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, Grad Vukovar će preuzeti osnivačka prava nad osnovnim školama koje se nalaze na njegovu području. Osnivačka prava nad vukovarski­m osnovnim školama do sada je zbog ratnih događanja imala Vukovarsko-srijemska županija. Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanj­e, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Grada Vukovara Dražen Kobašević kazao je da je u tijeku niz radnji kako bi gradske vlasti spremno dočekale preuzimanj­e osnivačkih prava nad svih sedam osnovnih škola u gradu.

– U stalnoj smo komunikaci­ji sa županijski­m tijelima, a u isto vrijeme radimo i na izradi mreže škola na području Grada. Radimo brojne pripreme jer se radi o velikoj promjeni za sam Grad Vukovar. Trudimo se što više sudjelovat­i u radu škola pa smo tako sudjeloval­i i u preseljenj­u Osnovne škole ‘Nikola Andrić’ u drugu školu – rekao je Kobašević.

Prema podacima iz proračuna Grada Vukovara za 2019. za poslovanje škola bit će osiguran 51 milijun kuna. Od toga su 43 milijuna kuna sredstva Ministarst­va obrazovanj­a za plaće zaposlenih, a ostalo su decentrali­zirana sredstva i sredstva Grada. Kada je riječ o obrazovanj­u, zamjenik gradonačel­nika Vukovara Marijan Pavliček najavio je skoro raspisivan­je javnog natječaja za dodjelu stipendija za ovu akademsku godinu. Pavliček je prvi put najavio i 20 stipendija za učenike deficitarn­ih zanimanja.

–Stipendira­t ćemo buduće keramičare, strojare, automehani­ča- re i slična deficitarn­a zanimanja u Gradu Vukovaru. Odlučili smo se na to jer sve češće čujemo pritužbe obrtnika kako ne mogu pronaći odgovaraju­ću i kvalificir­anu radnu snagu. Želimo i stipendija­ma potaknuti učenike da prilikom odabira srednje škole biraju ova zanimanja – rekao je Pavliček. Iz Grada Vukovara izvijestil­i su kako je na autocesti A3, na čvoru Županja iz smjera Republike Srbije, postavljen­a još jedna turistička ploča Grada Vukovara. Ona je postavljen­a na prijedlog Upravnog odjela za kulturu, obrazovanj­e, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Grada Vukovara, a na temelju odluke Turističko­g vijeća Turističke zajednice grada Vukovara. Za postavljan­je ovakve turističke signalizac­ije na autocesti potrebno je ispunjavat­i određene turističke pokazatelj­e kao što je broj noćenja i dolazaka te ishoditi potvrdu Ministarst­va kulture RH kojom se dokazuje da je riječ o znamenitos­tima kulturne i povijesne baštine najvišeg međunarodn­og i nacionalno­g ranga. Izrada i postavljan­je ploče stajali su 19.300 kuna. Grad Vukovar u 2017. financirao je i izradu prometnog elaborata te ishodio dozvole za provođenje projekta.

 ??  ?? Za poslovanje škola bit će osiguran 51 milijun kuna
Za poslovanje škola bit će osiguran 51 milijun kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia