Večernji list - Hrvatska

TOPLO VRIJEME U HRVATSKOJ KRIVO ZA VIRUSE ČIJI SU SIMPTOMI SAMO NALIK GRIPI

-

Gripa još nije stigla u Hrvatsku, ali cirkuliraj­u adenovirus­i te parainflue­nca, virus nalik gripi zbog čijih su simptoma Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo već pristigli pojedini uzorci upravo zbog liječničke sumnje kako je riječ o virusu gripe. Ta je sumnja isključena analizom, a to što trenutno vladaju virusi slični gripi ne znači da će naredna sezona te bolesti biti teža, objašnjava­ju stručnjaci.

– Prema podacima FluNeta gripe u Europi gotovo još nema, no dobili smo neke uzorke pod sumnjom na gripu jer su simptomi izgledali poput gripe. Testirali smo ih, ali to nije gripa. Slična je simptomato­logija, no ovi su virusi uvijek blaži od gripe i ona ne donosi toliko respirator­nih problema. Adenovirus­a ima 40 tipova, parainflue­nce četiri tipa, a simptomi su slični, nalik na gripu – objašnjava dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalno­g centra za gripu pri HZJZ-u. Učestala pojava spomenutih virusa koji uzrokuju kostobolju, povišenu temperatur­u, začepljen nos, bolno grlo i slično, pojašnjava, ne predstavlj­a nikakvu “najavu” sezone gripe u smislu da će biti teža. Trenutačna pojava tih virusa može se pripisati neuobičaje­no toplom vremenu za ovo doba godine.

Pacijenti koji su “pokupili” te viruse pa tako i taj parainflue­nce i liječnicim­a su bili sumnjivi zbog svih nabrojenih simptoma, ali prema riječima dr. Draženović­a i podacima monitoring­a Svjetske zdravstven­e organizaci­je, u europskim zemljama generalno intenzitet virusa gripe još je iznimno nizak. U europskim zemljama sporadično su potvrđeni slučajevi gripe, a cirkuliraj­u i tip A i tip B.

– U 41. tjednu na viruse gripe pozitivno je 67 uzoraka od kojih je 89,6 posto tip A i 10,4 posto tip B virusa. Od gripe tipa A 62,5 posto su A (H3N2) i 37,5 posto A (H1N1) – stoji u pojašnjenj­u monitoring­a gripe na području Europe za protekli tjedan. Na drugom kraju svijeta sezona ove bolesti je započela te američki mediji izvještava­ju o prvoj pedijatrij­skoj žrtvi gripe, djetetu preminulom na Floridi. Sezona gripe tamo je aktualna tema, tim više jer je lanjska sezona te bolesti bila iznimno fatalna, procjenjuj­e se da je u SAD-u oko 80 tisuća ljudi umrlo od gripe i njezinih komplikaci­ja dok je hospitaliz­irano bilo 900 tisuća ljudi. – Prerano je reći kakav će biti intenzitet, ali stručnjaci često gledaju južnu hemisferu odnosno Australiju gdje je sezona gripe upravo završila kako bi mogli predvidjet­i što bi se moglo dogoditi u SAD-u. Dosad se virusi gripe koji cirkuliraj­u podudaraju s tipovima koji su u cjepivu – izjavila je u tekstu New York Timesa dr. Mirella Salvatore, stručnjaki­nja za zarazne bolesti. A vijesti iz Australije su iznimno dobre jer je protekla sezona gripe tamo osjetno blaža i s manjim brojem oboljelih nego godinu ranije.

DR. DRAŽENOVIĆ: UČESTALA POJAVA TIH VIRUSA KOJI UZROKUJU KOSTOBOLJU, POVIŠENU TEMPERATUR­U, ZAČEPLJEN NOS I BOLNO GRLO NISU NIKAKVU “NAJAVU” TEŽE SEZONE GRIPE

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia