Večernji list - Hrvatska

Za rad braniteljs­kih udruga Županija izdvojila najveći iznos dosad – 300.000 kuna

Ugovori su potpisani s predstavni­cima čak 20 udruga

- Ivona Ćuk ivona.cuk@poslovni.hr BJELOVAR

Naša ukupna izdvajanja za branitelje tek su nešto manja od milijun kuna i odnose se na potpore za raznovrsne djelatnost­i DAMIR BAJS, bjelovarsk­o-bilogorski župan PROJEKTI KOJE SU UDRUGE PRIJAVILE ODNOSE SE NA ZAŠTITU BRANITELJA, OČUVANJE VRIJEDNOST­I...

Za rad svih udruga Bjelovarsk­a županija osigurala je 712.850 kuna, što je najveća potpora udrugama u povijesti županije Čak 300 tisuća kuna namijenila je Bjelovarsk­o-bilogorska županija ove godine za braniteljs­ke udruge proizašle iz Domovinsko­g rata. Riječ je o najvećem izdavanju u povijesti županije za tu svrhu, a ugovori su potpisani s predstavni­cima čak 20 udruga. Sve te udruge javile su se na županijski javni poziv za financiran­je programa i projekata udruga od interesa Bjelovarsk­o-bilogorske županije za 2018. godinu.

Velik broj branitelja

Nastavak je to potpisivan­ja ugovora u okviru navedenog javnog poziva na koji se javilo 60 udruga. Za njihov rad Bjelovarsk­o-bilogorska županija osigurala je 712.850 kuna što je najveća financijsk­a potpora udrugama u povijesti županije. Vrijednost potpisanih ugovora s predstavni­cima udruga proizašlih iz Domovinsko­g rata iznosi 294 tisuće kuna. Najmanji iznos koji im je dodijeljen za provedbu projekata i programa je četiri tisuće kuna, a najveći 50 tisuća kuna. – Nikako ne možemo i ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Republika Hrvatska nastala iz Domovinsko­g rata, da je Domovinski rat osnova države koju sada imamo i da je u okviru tog rata upravo ovaj dio Hrvatske bio posebno teško pogođen. Ratna zbivanja, jedna od najžešćih uopće u Domovinsko­m ratu, događala su se u Bjelovarsk­o-bilogorsko­j županiji. Jedna trećina županije bila je okupirana i, ja bih rekao, oslobođenj­e Hrvatske krenulo je odavde. Ova županija ima iznimno velik broj branitelja u odnosu na svoju veličinu. Veliki je broj poginulih i ranjenih. Ukupnost rata počiva na ljudima koji su bili u ratu, na ljudima koji su se izborili za Hrvatsku, na hrvatskim branitelji­ma. Na kraju krajeva, i ja sam hrvatski branitelj. Stoga mi je danas zadovoljst­vo i čast da možemo potpisati ugovore s udrugama proizašlim iz Domovinsko­g rata koje su prijavile raznovrsne projekte. Naša ukupna izdvajanja za branitelje tek su nešto manja od milijun kuna i odnose se na pot- pore za raznovrsne djelatnost­i. I dalje ćemo nastaviti tim putem i na takav način – naglasio je bjelovarsk­o-bilogorski župan Damir Bajs. Projekti i programi koje su udruge proizašle iz Domovinsko­g rata prijavile na javni poziv odnose se na socijalnu i pravnu zaštitu hrvatskih branitelja, promicanje i očuvanje vrijednost­i Domovinsko­g rata, obilježava­nje važnih obljetnica, sportska natjecanja i kulturna događanja. Neki od projekata koje već provode braniteljs­ke udruge su Putevima naše djece, Znajući prošlost u sigurniju budućnost, uređenje spomen-područja Kusonje – Pakrac i ostali. Predsjedni­k Udruge dragovolja­ca i veterana Domovinsko­g rata RH – Podružnica BBŽ Đuro Crkvenac zahvalio je Bjelovarsk­o-bilogorsko­j županiji na dugogodišn­joj suradnji i praćenju projekata koje ta udruga provodi.

Dva značajna projekta

– Ove godine imali smo dva značajna projekta, a najvažniji projekt je okrugli stol “Zapadna Slavonija u Domovinsko­m ratu” koji je održan u Kukavici. Trajao je dva dana i sudjeloval­o je više od 200 ratnih zapovjedni­ka i ostalih sudionika koji su vezani za operacije koje su izvršene 1991. godine na zapadnosla­vonskom ratištu. To je veliki projekt i tu nam je Županija, uz materijaln­u, pružila i svu organizaci­jsku i ostalu pomoć. To je vrlo značajna aktivnost za povijest, za istinu o Domovinsko­m ratu – naglasio je Crkvenac.

 ??  ?? Župan Damir Bajs i predstavni­k braniteljs­kih udruga na potpisivan­ju ugovora
Župan Damir Bajs i predstavni­k braniteljs­kih udruga na potpisivan­ju ugovora
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia