Večernji list - Hrvatska

LJETNIKOVA­C OBITELJI DE SOPPE U OBNOVI

Općina Sv. Filip i Jakov pokrenula sanaciju bastiona na otoku Bapcu kao dijela kulturnog i povijesnog naslijeđa

- Majda Mikulandra // ZAGREB

Projektom sanacije predviđaju se istražni radovi u neposredno­j okolici bastiona kao i unutar njega kako bi se pronašla podnica te originalni kameni materijal

Na Bapcu, jedinom naseljenom otočiću u arhipelagu od 16 otočića između otoka Pašmana i kopna, koji je odnedavno samostalno naselje u Općini Sv. Filip i Jakov, sanirat će se bastion – ljetnikova­c obitelji De Soppe.

Općina Sv. Filip i Jakov, koja je pokrenula izradu projektne dokumentac­ije, namjerava sanirati i zaštititi od daljnjeg propadanja ostatke bastiona kao dijela utvrđenog ljetnikovc­a obitelji De Soppe te ih u konačnici prezentira­ti kao dio kulturnog i povijesnog naslijeđa.

Čišćenje zidova

Projektom sanacije predviđaju se istražni radovi, tj. iskopi u neposredno­j okolici bastiona kao i unutar njega kako bi se eventualno pronašla podnica te originalni kameni materijal.

Postojeći zidovi očistit će se od trave i bršljana te sanirati na način da se originalni­m kamenom zazidaju urušeni dijelovi. Prema ostacima će se formirati “špalete” vrata i prozora, a prema fotografij­ama i pronađenim ostacima vijenca napravit će se novi vijenac djelomično od originalno­g, a djelomično od novog kamena. Iznad vijenca dozidat će se još nekoliko redova kamenog zida kako bi se dale naznake kako je bastion izgledao i da se na neki način konzervira. Zidovi će se potom fugirati prateći način i boju postojećih fuga.

Zaštićena cjelina

Bastion se nalazi na otoku Bapcu u Pašmanskom kanalu, a ostaci utvrđenja pripadali su ljetnikovc­u obitelji De Soppe. Nastanak i razvoj gospodarsk­o-ladanjskog sklopa kuće možemo pratiti od kraja 15. stoljeća do izgradnje zidina i mlina na kraju 16. stoljeća, a posvjedoče­ni su s nekoliko povijesnih dokumenata. Sačuvani ostaci arhitektur­e ljetnikovc­a sastoje se od zidom ograđenog pravokutno­g prostora unutar kojeg se nalaze seoske kuće. Od zidina sagrađenih krajem 16. stoljeća najbolje je sačuvan njihov jugozapadn­i dio s bastionom te pročelje s ulaznim vratima i grbom obitelji De Soppe renesansni­h karakteris­tika.

Rješenjem Ministarst­va kulture zaselak Mandići i kula Fortica na otoku Bapcu zaštićeni su kao ruralno-urbana cjelina.

RAZVOJ GOSPODARSK­OLADANJSKO­G SKLOPA KUĆE MOŽE SE PRATITI OD KRAJA 15. STOLJEĆA

 ??  ?? Od zidina izgrađenih krajem 16. st. najbolje je sačuvan njihov jugozapadn­i dio s bastionom te pročelje s ulaznim vratima i grbom obitelji De Soppe
Od zidina izgrađenih krajem 16. st. najbolje je sačuvan njihov jugozapadn­i dio s bastionom te pročelje s ulaznim vratima i grbom obitelji De Soppe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia