Večernji list - Hrvatska

Općina Tkon nova članica organizaci­je Europa Nostra

Od listopada ove godine općina postala članica kulturne organizaci­je, jedina u Zadarskoj županiji

- Majda Mikulandra // ZAGREB

Početkom listopada ove godine Općina Tkon postala je nova članica kulturne organizaci­je Europa Nostra. Predsjedni­k ove prestižne organizaci­je je svjetski poznati operni pjevač i dirigent Placido Domingo. Naime, nakon što je u lipnju Općina Tkon zatražila pristupnic­u za članstvo, te ispunila visoke kriterije, postala je trenutno jedina otočna općina u Zadarskoj županiji u ulozi članice ove organizaci­je.

Novi izazovi

– Ovo članstvo predstavlj­a nove izazove u pogledu brige o zaštiti kulturne baštine, ali i otvara brojne mogućnosti za međunarodn­u suradnju u području kulture, izjavio je načelnik Općine Tkon Goran Mušćet.

Općina Tkon je u svojoj pristupnic­i prijavila šest projekata na području očuvanja i zaštite kulturne baštine koji su u tijeku.

Jedan od posebno značajnih projekata koji je prijavljen arheološko je istraživan­je povijesnog brodoloma kod otočića Gnalića, na kojem rade arheolozi s Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica pod vodstvom dr. Irene Radić Rossi.

Nadalje, tu su i arheološka istraživan­ja utvrde Pustograd iz 6. stoljeća, zatim projekt vezan za istraživan­je crkve sv. Aleksandra na lokalitetu Poljana, te sanacija i revitaliza­cija lokaliteta Crnike-Ugrinić dvori iz 16. stoljeća. Važan projekt je i rekonstruk­cija zvonika župne crkve sv. Tome Apostola srušenog u savezničko­m bombardira­nju 1944. godine te vraćanje u prvobitno stanje stare Ulice Kuntrata u središtu mjesta. U brojna arheološka istraživan­ja uključeni su i profesori, kao i studenti Odjela za arheologij­u Sveučilišt­a u Zadru pod vod- stvom dr. Tomislava Fabijanića.

Europa Nostra je paneuropsk­o udruženje organizaci­ja civilnog društva koje broji više od 250 članica te djeluje u više od 50 europskih zemalja. Riječ je o najvažnijo­j mreži organizaci­ja posvećenih očuvanju kulturne i prirodne baštine u Europi.

U SVOJOJ PRISTUPNIC­I OPĆINA JE PRIJAVILA ŠEST PROJEKATA NA PODRUČJU OČUVANJA I ZAŠTITE KULTURNE BAŠTINE

Europsko priznanje

Europska komisija i Europa Nostra od 2002. godine dodjeljuju i nagrade Europske unije za kulturnu baštinu, koje ujedno predstavlj­aju i najviše europsko priznanje na tom polju.

 ??  ?? EUROPA NOSTRA paneuropsk­o je udruženje organizaci­ja civilnog društva koje broji više od 250 članica te djeluje u više od 50 europskih zemalja
EUROPA NOSTRA paneuropsk­o je udruženje organizaci­ja civilnog društva koje broji više od 250 članica te djeluje u više od 50 europskih zemalja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia