Večernji list - Hrvatska

PRIJAVITE SE – VARAŽDINCI ĆE PRVI PUT U POVIJESTI NA 24 SATA "HAKIRATI" KLIMU

- Ivica Beti

Negativan utjecaj klimatskih promjena danas je svima vidljiv, istaknuo je zamjenik gradonačel­nika Zlatan Avar i pozvao na sudjelovan­je Grad Varaždin će se prvi put, kao jedan od stotinjak gradova u svijetu, uključiti u projekt Climathon i 26. listopada na 24 sata "hakirati" klimu. Svi će ti gradovi imati jedan cilj – ublažiti klimatske promjene. Projekt su predstavil­i zamjenik gradonačel­nika Zlatan Avar, dr. Aleksandra Anić-Vučinić, izvanredna profesoric­a na Geotehničk­om fakultetu u Varaždinu i predstavni­ca organizato­ra globalnog pokreta Climathon, te Karlo Kukec, direktor Tehnološko­g parka. Grad Varaždin podupire takve ideje kakvih je proteklih godina bilo premalo, rekao je Z. Avar i dodao da su uključili i Tehnološki park sa simbolično­m nagradom od mjesec dana mentorstva najboljem sudioniku.

Tema bitna za sve

– Negativan utjecaj klimatskih promjena danas je svima vidljiv – rekao je i istaknuo da Grad ima projekt kotlovnica kojim bi se smanjio utjecaj na klimu manjom emisijom ugljikova dioksida. – Na Climathonu će se, osim studenata i stručnih osoba koje se bave isključivo tim područjem, uključiti i tvrtke i građani koji imaju dobre poduzetnič­ke ideje koje se mogu pretvoriti u uspješan biznis. Želimo senzibiliz­irati javnost za tu temu koja utječe na sve nas i bitna je za razvoj grada, županije, pa i države u konačnici, te osvi- jestiti građane da nismo sami za sebe i da naše ponašanje u okolišu ima globalni utjecaj – rekao je Z. Avar. Climathon će početi 26. listopada na Geotehničk­om fakultetu u organizaci­ji konzorcija Climate KIC Hub Hrvatska – Geotehničk­i fakultet Varaždin, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, Impact Hub Zagreb i Mreža znanja, uz podršku Grada Varaždina. Istodobno će se događati u 115 gradova diljem svijeta, trajat će 24 sata i završiti u palači Herzer 27. listopada u 15 sati javnom prezentaci­jom rješenja timova koji će u ta 24 sata kroz kreativne radionice "hakirati" problem u svom gradu. Tri najbolja tima osvajaju nagrade. To je, rečeno je, i odlična promocija za Varaždin koji konkurira i za Prijestoln­icu mladih 2021. Grad je za temu klimatskog izazova kojim će se baviti natjecatel­ji odabrao gospodaren­je otpadom. Postavljen je izazov kako poboljšati odvojeno prikupljan­je otpada a da se poveća volumen materijala koji kruže u lokalnom gospodarst­vu. – Želimo poboljšati gospodaren­je otpadnim tekstilom, plastikom i drugim materijali­ma za efikasnije kruženje otpadnih materijala kao resursa za grad i građane – pojašnjeno je.

Riješite izazov!

Na sudjelovan­je u Climathonu pozivaju se studenti, istraživač­i, dizajneri, programeri, poduzetnic­i koji će s mentorima raditi na inovativni­m i kreativnim rješenjima za postavljen­i izazov u gradu Varaždinu. – Prijavite se na besplatni Climathon u Varaždinu i riješite izazov svoga grada – poručuju organizato­ri. CLIMATHON POČINJE U PETAK, TRAJE 24 SATA, I ZAVRŠAVA U PALAČI HERZER U 15 SATI

 ??  ?? U projektu Climathon jedan od izazova koji se tiče Varaždina je kako poboljšati odvojeno prikupljan­je otpada
U projektu Climathon jedan od izazova koji se tiče Varaždina je kako poboljšati odvojeno prikupljan­je otpada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia