Večernji list - Hrvatska

Papine muke s pobačajem ZAŠTO SU NA OPTUŽBE ŠUTJELI LIJEČNICI

- Ivan Markešić, sociolog religije

Od kada je došao na čelo Katoličke crkve 13. ožujka 2013., papa Franjo ne prestaje opetovanim upućivanje­m na vrijednost­i katoličkog nauka provocirat­i savjest modernih kršćana, ponajprije katolika.

On ih, istina, ne plaši paklenim mukama u koje će dospjeti ako se ne budu pridržaval­i temeljnih odredaba toga nauka, nego ih neprestano suočava s grešnim životnim situacijam­a u kojima se neki od njih već nalaze, odnosno u kojima bi se mogli naći ako se ne budu pridržaval­i toga nauka. Pri tome se u nekim svojim propovijed­ima, posebno kad je u njima riječ o zaštiti početka ljudskoga života, služi veoma teškim kvalifikac­ijama ne bi li njima utjecao na savjest mnogih kršćana katolika i promijenio njihove već ustaljene grešne prakse.

U tu je svrhu tijekom audijencij­e na Trgu sv. Petra u Rimu 10. listopada 2018. opet žestoko ustao protiv pobačaja uspoređuju­ći žene koje ga počine s ljudima koji unajmljuju „plaćenog ubojicu da im riješi problem“. Mnoge je začudio takav papin javni istup. Nije to prvi put da se on na tako neuobičaje­n način odnosi prema ženama koje se odlučuju za pobačaj. Učinio je to i 16. lipnja 2018. kada je ženama koje se „u slučaju tjelesnog nedostatka ploda“odlučuju na pobačaj i liječnicim­a koji ga izvode poručio da sudjeluju u eugeničkim postupcima, kakvim su se služili nacisti, rekavši doslovno: “U prošlom stoljeću svi su bili zgroženi onim što su radili nacisti pazeći na čistoću rase. Danas činimo istu stvar u bijelim rukavicama”. Takva papina izjava mnoge je iznenadila jer je krajem 2016. objavio apostolsko pismo „Misericord­ia et misera“(Milosrđe i bijeda) kojim je svim katoličkim svećenicim­a omogućio opraštanje grijeha pobačaja ženama koje su ga počinile i koje se za to pokaju.

U tome pismu naveo je da „ne postoji grijeh do kojega Božja milost ne može doći i izbrisati ga u trenucima kada se pokajnik odluči pomiriti s Bogom“. Svatko tko prati javne istupe pape Franje znao je da ta njegova preporuka svećenicim­a nije značila neku „prekretnic­u u odnosu Katoličke crkve prema pobačaju“niti pak „relativiza­ciju grijeha pobačaja“. Ta je papina “preporuka” bila prilog jednome ljudskom razumijeva­nju položaja žene u suvremenom­e društvu koja ne radi pobačaj iz obijesti, oholosti ili osobnog užitka, nego je društvene okolnosti kao što su nezaposlen­ost, neimaština, ostavljeno­st, silovanje, “tjeraju” na taj čin, bez obzira na čvrstu vjeru. Ipak, unatoč papinu omogućiva- nju da i „obični“svećenici, a ne samo biskupi, kako je to do tada bio propis, mogu opraštati grijeh pobačaja, iznenadile su papine optužbe i usporedbe liječnika koji obavljaju pobačaj s plaćenim ubojicama i nacistički­m eugeničari­ma. Iako su te optužbe jako teške i za žene i za liječnike kriminaliz­irajuće, ipak na njih nije reagirao nitko od hrvatskih liječnika ili političara. A kao one koji činom pobačaja čine jedan od najtežih grijeha kojim se, uz ostalo, “zaslužuje” i ekskomunik­acija iz Crkve, papa nije optužio samo žene nego i liječnike, anesteziol­oge i medicinske sestre, sve koji sudjeluju u postupku prekida trudnoće.

Nažalost, na tu papinu izjavu nije reagirao ni hrvatski ministar zdravstva ni bilo koji ravnatelj neke od hrvatskih bolnica u kojima se, prema važećim hrvatskim zakonskim propisima, izvode pobačaji. Nisu reagirale ni predsjedni­ca države, ni ministrica za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ni ministrica znanosti i obrazovanj­a. A trebale su, jer se spomenuto papino mišljenje odnosi i na žene općenito i na žene liječnice ginekologi­nje i ono će bitno utjecati na tijek i rezultate rasprave pri donošenju novoga zakona o zdravstven­im mjerama. Također, šutnja i muk o tome zavili su i Hrvatsku liječničku komoru i Hrvatsko društvo za ginekologi­ju i opstetrici­ju.

Sasvim drukčije od hrvatskih liječnika i političara reagirali su njihovi kolege i kolegice u Njemačkoj. Tamošnja ministrica obitelji nazvala je spomenute papine izjave o pobačaju „optužbama i uvredama“. Papinu usporedbu pobačaja s ubojstvima po zahtjevu kritiziral­i su i neki visokopozi­cionirani članovi Kršćansko-demokratsk­e unije, dok je najoštriji odgovor uputilo Njemačko društvo za ginekologi­ju usvojivši i odgovaraju­ću Rezoluciju kao odgovor na papinu izjavu kojom se, kako su naveli, kriminaliz­iraju žene koje u najtežim trenucima donošenja odluke u trudnoći traže pomoć, a liječnike se uspoređuje s ubojicama smatrajući da vjersko-politički iskazi temeljeni na katoličkom­e nauku ne smiju služiti kriminaliz­aciji ni žena ni liječnika.

U Hrvatskoj će do vremena usvajanja nekoga novog „zakona o pobačaju“liječnici ginekolozi koji se u svojem poslu ne koriste pravom „priziva savjesti“prekid trudnoće obavljati prema postojećim pozitivnim hrvatskim zakonskim propisima, svejedno što mi o pobačaju privatno mislili (jedan sam od onih koji smatra da život počinje začećem), njih se ne može i ne smije smatrati “plaćenim ubojicama” ni sudionicim­a nacistički­h “eugeničkih postupaka”, pa govorio to i sam papa Franjo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia