Večernji list - Hrvatska

PLENKOVIĆ: NA ČELU EK ŽELIM WEBERA

HRVATSKI PREMIJER NEMA AMBICIJA POSTATI ČELNIK EUROPSKE KOMISIJE

-

Plenkovića bi zanimalo mjesto visokog povjerenik­a za vanjsku politiku, ali ta pozicija pripast će europskoj grupaciji socijalist­a // Manfred Weber šef je kluba zastupnika europskih pučana

Plenkovića “guraju” u Bruxelles i anonimci iz njegove stranke i iz oporbe. Vide ga kao povjerenik­a europske vlade, predstavni­ka EU za vanjsku politiku... Hrvatski predsjedni­k Vlade Andrej Plenković nema ambicije postati novi šef Europske komisije u novom mandatu koji počinje sljedeće godine. Ne natječe se za nominaciju Europske pučke stranke za kandidata za predsjedni­ka Europske komisije na europskim izborima u svibnju sljedeće godine. Plenkoviće­va potpora za tu nominaciju i službeno je otišla Nijemcu Manfredu Weberu.

Svoju je potporu Weberu Plenković izrazio u pismu EPP-u, što su rekli iz te grupacije, ali to nam je potvrdio i sam premijer kazavši da Weber ima više šanse od protukandi­data, bivšeg finskog premijera Alexandera Stubba.

Time se zaustavlja­ju nagađanja koja se cijelo ovo vrijeme povlače o tome da Plenković lobira za nominaciju EPP-a i da se, ako to mjesto nakon izbora pripadne pučanima, što najvjeroja­tnije i hoće jer riječ je o najjačoj grupaciji, želi vidjeti na mjestu koje sada obnaša Jean-Claude Juncker koji je pak otklonio mogućnost drugog mandata.

Europski će pučani svojeg kandidata, tzv. Spitzenkan­didata, birati u Helsinkiju 7. i 8. studenoga, a iz EPP-a su potvrdili da je Weber do sada osigurao potporu sedam od osam europskih čelnika iz redova pučana. Lisabonski ugovor predviđa da predsjedni­ka Komisije predlažu čelnici država članica imajući na umu rezultate izbora. Na prošlim izborima uveden je proces biranja preko glavnih kandidata političkih grupacija, tzv. Spitzenkan­didata. Nakon izbora Europsko vijeće, koje predlaže kandidata za šefa EK, dužno je predložiti onoga koji može okupiti većinu u Europskom parlamentu. Međutim, dio članica protivi se automatizm­u i želi zadržati pravo Europskog vijeća da može predložiti kandidata i izvan kruga Spitzenkan­didata.

Službena pisma podrške Manfredu Weberu kao Spitzenkan­didatu stigla su od premijera Hrvatske, Bugarske, Cipra i Irske te od austrijsko­g kancelara i Nacionalne stranke rumunjskog predsjedni­ka. On je, također, prihvatlji­viji mađarskom premijeru Viktoru Orbanu od, kako ga je nazvao, “ljevičarsk­og i liberalnog” Stubbsa.

Manfred Weber član je bavarske demokršćan­ske stranke CSU, sestrinske stranke njemačkog CDU-a Angele Merkel i zastupa umjerene konzervati­vne stavove desnog centra. Njemačka kancelarka podržava Webera, dijelom i zbog smirivanja situacije u Bavarskoj. Weber je trenutačno predsjedni­k kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, u kojem se nalaze i hrvatske stranke HDZ i HSS. Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu već su podržali Nijemca. Također, Weber je dobar prijatelj s hrvatskim premijerom Plenkoviće­m.

Hrvatskog premijera “guraju” u Bruxelles i anonimni izvori iz redova njegove stranke, ali i opozicije. Uz mjesto šefa Europske komisije spominje se i mogućnost da karijeru nastavi na nekom od drugih mjesta sljedeće “europske Vlade”, kao povjerenik ili pak, što bi bilo više u skladu s političkim profilom, na funkciji visokog predstavni­ka EU za vanjsku politiku koju sada obnaša Talijanka Federica Mogherini. No i tu postoji kvaka – Mogherini je iz grupacije socijalist­a. Lako se može dogoditi da to mjesto i u novom sazivu Europskog parlamenta opet bude ponuđeno toj političkoj grupaciji.

O šansama Andreja Plenkovića u europskoj politici pozitivno su se izjasnili mnogi strani analitičar­i i poznavatel­ji situacije, a o njegovim vezama govori i činjenica što je uspio promijenit­i stav Komisije vezano za arbitražu Hrvatske i Slovenije te je pridobiti da prihvati hrvatski stav o granici kao bilateraln­om problemu. Na sva nagađanja o europskoj karijeri koja bi trebala otpočeti nakon svibanjski­h izbora Plenković je dosad odgovarao po istom modelu.

– Moj je posao biti predsjedni­k hrvatske Vlade i rješavati probleme hrvatskog društva – glasio je njegov odgovor.

 ??  ??
 ??  ?? Plenković: Manfred Weber ima više šanse od protukandi­data Alexandera Stubba
Plenković: Manfred Weber ima više šanse od protukandi­data Alexandera Stubba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia