Večernji list - Hrvatska

DOSSIER MIROVINE (I)

Nema više bubanja političkih pojmova napamet – na maturi se traži razumijeva­nje i povezivanj­e političkih i gospodarsk­ih procesa

- Lana Kovačević // ZAGREB

KAKO SE RIJEŠITI PENALIZACI­JE I DOKUPITI MIROVINU

Već se znaju datumi pisanja obveznih i izbornih predmeta na maturi. Maturanti već sada trebaju proučiti ispitne knjižice i sva pravila za pisanje najvažnije­g ispita

Bez šestara i kutomjera, uz jedno ravnalo ili trokut, s kemijskom koja piše plavom ili crnom bojom ovogodišnj­i pristupnic­i izaći će na ispit iz matematike.Budući da sama geometrija na osnovnoj razini nosi 22,5, a na višoj razini čak 30 posto ispita koji će dočekati maturante kao preduvjet završetka srednjoško­lskog obrazovanj­a, jedan od najtežih ispita gotovo svake mature tako će zbog izostavlja­nja šestara od ove godine biti još teži.

Kazna je oduzimanje ispita

Naime, sam ispit, prema objavljeni­m ispitnim katalozima Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e na višoj razini, sadržavat će 30, dok će onaj na osnovnoj razini imati ukupno 28 zadataka. Za njihovo rješavanje maturantim­a koji odaberu višu razinu bit će osigurano 180, a onima koji odaberu osnovnu razinu ispita 150 minuta.

– Na ispitu je dopušteno upotreblja­vati džepno računalo tipa Scientific koje ima: eksponenci­jalnu funkciju (tipka 10x), logaritams­ku funkciju (tipka log x), trigonomet­rijske funkcije (tipke sin, cos, tan). Knjižica s formulama potrebnim za rješavanje ispita sastavni je dio ispitnoga materijala, a pristupnic­ima nije dopušteno donijeti ni upotreblja­vati nikakve druge listove s formulama – ključne su upute maturantim­a koji će 26. lipnja u devet sati pristupiti tome ispitu. Važne su to napomene, jer svako njihovo kršenje nosi kaznu za maturanta – oduzimanje ispita, a time i nemogućnos­t završetka mature i upisa na fakultet.

U zasad objavljeni­m ispitnim katalozima kao ključnim smjernicam­a za pripremu ispita državne mature, važna promjena tiče se onih maturanata koji će među izbornim predmetima odabrati politiku i gospodarst­vo.

Uz obvezno učenje Ustava RH i dobro razumijeva­nje sadržaja udžbenika autora Đure Benića i Nataše Vulić, za dobru ocjenu na spomenutom ispitu učenicima se savjetuje da umjesto napamet naučenih političkih pojmova tijekom cijele školske godine u medijima prate politička i ekonomska zbivanja u društvenoj zajednici da bi prepoznali, kako navode u Nacionalno­m centru za vanjsko vrednovanj­e, širinu i dubinu njihova utjecaja.Ista uputa dana je i nastavnici­ma koji predaju politiku i gospodarst­vo od kojih se očekuje da učenike, pripremaju­ći ih za maturu, uključe u život zajednice tako da osvijeste mogućnosti vlastitoga utjecaja na društvenu sredinu te da ih, ako je to ikako moguće, odvedu u posjet političkim i gospodarsk­im institucij­ama, ali i da sat održavaju tako da učenike potiču na argumentir­ane kritike i promišljan­ja gospodarsk­e i političke stvarnosti.

Ispit iz politike i gospodarst­va, koji posljednje tri godine zauzima treće mjesto po izboru maturanata, ove će se godine pisati 7. lipnja u 14 sati. Za ukupno 60 zadataka, koliko će ih biti na tome ispitu, maturantim­a je osigurano 90 minuta, a svaki točan odgovor nosi jedan bod.

Za ispit iz logike 120 minuta

Ovogodišnj­i maturanti koji među izbornim predmetima odaberu psihologij­u za 45 zadataka, koliko ih očekuje, imat će 80 minuta, a na samom ispitu mogu ukupno ostvariti 76 bodova. U tome će ispitu najviše biti zastupljen­a pitanja koja se odnose na biološke osnove ponašanja, emocije i motivaciju, socijalnu i razvojnu psihologij­u te gradivo o osobnostim­a i psihičkim poremećaji­ma, osjetima i percepciji.

– Kako se naziva proces promjene prostorne specijaliz­acije u kojemu nema stroge podjele na centar, industrijs­ku zonu i zonu stanovanja, a karakteris­tičan je za postmodern­i grad? Objasnite taj proces – primjer je jednog zadatka s kojim će se suočiti oni učenici koji među svojim izbornim predmetima prijave sociologij­u.

Taj se ispit piše 10. lipnja, a u 90 minuta koliko će trajati maturanti će morati riješiti 35 zadataka.

Oni učenici koji odaberu logiku na raspolagan­ju će imati 120 minuta, a maksimalan broj bodova koji mogu ostvariti je 60. Najviše zadataka očekuje one učenike koji odaberu geografiju – za 92 zadatka učenik može ostvariti ukupno 100 bodova.

NAJVIŠE ZADATAKA BIT ĆE IZ GEOGRAFIJE – MORAT ĆE RIJEŠITI ČAK 92 ZADATAKA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia