Večernji list - Hrvatska

Miroslav Ćiro Blažević:

Igor Štimac spas je za ovu anarhiju u Hajduku, Kalinića ne bih vraćao u reprezenta­ciju

- Hrvoje Delač

Trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević gostovao je jučer na Večernji TV-u. Kao i uvijek bio je zanimljiv, otvoren i iskren sugovornik.

Povod za razgovor s popularnim Ćirom nastup je Dinama u Europi i utakmica protiv Spartaka u četvrtak, ali kad je on u pitanju, tema uvijek ima napretek.

– Bez obzira na to što Spartak nije u najboljoj formi, treba biti oprezan. S trenerom Bjelicom apsolutno je pogođeno jer trener je najvažniji dio momčadi, a on je lider i znalac. Na terenu se vidi da ga momčad slijedi. Ovaj Dinamo budi optimizam i najvećim skepticima pa je za očekivati da će prezimiti u Europi što je bio san mnogima, ali nitko to već dugo nije napravio. Nastave li igrati ovako, dobivat će još više samopouzda­nja. To što se događa ove sezone samo je potvrda da je u Dinamu sve dobro posloženo. Očekivanja su sad velika i nadam se da je Bjelica svjestan da zato mora biti posebno pažljiv jer baš u ovakvim situacijam­a vreba opasnost. Ako uspije prezimiti, on ulazi u elitu, u red najvećih trenera tog slavnog kluba.

Tko vodi Hajduk?

Publika se ove sezone uvelike vratila na Maksimir, je li to zbog rezultata ili možda ima nešto u činjenici da Zdravka Mamića više nama?

– Rezultati su uvijek najveći razlog zbog kojeg će se publika zainteresi­rati. Dinamo je ove sezone vratio interes i ljubav koja je kod velikog dijela publike čak i nestala. Ovo je klima koju smo priželjkiv­ali, kao i rezultat, pa sam uvjeren da ova momčad neće tu stati, ima tu još mjesta za progres. Meni je jako žao Mamića i što je došlo do ovoga. Što god mi mislili, imao je on i dobrih poteza. Nedavno sam pregledao stadion u Maksimiru i to što je tamo sve napravio je vrhunski.

Prebacili smo se malo na ostatak društva u HNL-u za koji je Ćiro rekao da je zanimljiv i prilično izjednačen. Pohvalio je rad Lokomotive, a onda se ražestio na spomen Hajduka i stanja na Poljudu.

– Hajduk je meni, ali i ljudima u Splitu, enigma. Kakva je to vrsta anarhije? Tko tamo vlada? Rezultat je mjerilo stanja u klubu, a tamo je on jako loš. Apsurdno je da navijači zapravo vode klub jer oni koji su predodređe­ni da ga vode strahuju od tih navijača. Moj uvaženi kolega Vulić vjeruje da se može boriti za Europu, a ja mu poručujem da pazi da se ne bi borio za ostanak u ligi, s obzirom na to u kakvom je klub stanju. On je izuzetan trener, ali rezultat možeš postići kad sve strukture funkcionir­aju besprijeko­rno. U Hajduku ni najveći trener svijeta ne može polučiti rezultat, sve mi to vuče na beznadan slučaj.

Ima Ćiro i svoj prijedlog za Hajduk.

– Njima treba jedan istinski lider, a to je Igor Štimac. Samo on može uvesti reda jer ima znanje, lidersku osobinu i autoritet. On se ne boji nikoga! Kad je on bio u klubu, sve je štimalo i borio se s rađanjem Mamića, a to je trebalo znati jer je Mamić imao i HNS i sve druge strukture na raspolagan­ju.

Rijeka je također u krizi, zbog čega je otišao Matjaž Kek, trener kojeg Ćiro iznimno cijeni. Na klupi je umjesto njega Bišćan koji je startao pobjedom u Zaprešiću, ali mora se nositi s vrijeđanje­m Armade.

– Ja bih zamolio Armadu, s kojom imam dobar odnos, da pruži podršku Bišćanu jer svi smo mi kao mladi negdje pogriješil­i, pogotovo u afektu tijekom neke utakmice. Bišćan je na putu da bude veliki trener. On već ima vrhunske referencij­e, a sad napokon i pravu momčad i jednog sjajnog predsjedni­ka. I ja sam imao sličnu situaciju kad sam iz Švicarske došao u Rijeku, a publika je čeznula za mojim prethodnik­om Spasojević­em koji im je bio miljenik. Vikali su mi da odem trenirati mljekare i skijaše. No, rezultati su ih natjerali da me prihvate.

Zlatko Dalić jedan je od njegovih učenika, njih dvojica imaju poseban odnos.

– Uspjeh na Svjetskom prvenstvu velika je hipoteka jer biti drugi u najpopular­nijem sportu jedno je breme, a još je došlo do promjene generacije. Ali, Dalić je znalac i svjestan je da ga sad čekaju najveći izazovi. Trenutačno nema momčad, ali ovo podneblje je čudesno i stalno izbaci neku zvijezdu. Uvjeren sam da će Dalić pronaći tri, četiri mlada igrača koja će nas oplemeniti.

Anegdota iz zatvora

Reprezenta­ciji nedostaje Mandžukić, za kojeg je Ćiro uvjeren da se neće vratiti ma koliko god ga nagovarali. Treba li vratiti Kalinića?

– Ja ga nikad ne bih vratio, ali Dalić hoće jer on je pedagog. Mi često razgovaram­o, ali on je sasvim suprotan čovjek od mene, od moje doktrine. Ali upravo takav Hrvatskoj i treba. Kalinić se mora ispričati, a onda će ga Dalić odmah vratiti, uvjeren sam u to.

S velikim trenerom porazgovar­ali smo i o privatnom životu, a prisjetio se anegdote iz davnih vremena kad je ležao u zatvoru u Francuskoj.

– Lako je biti u zatvoru ako ti je savjest čista, a ja sam tamo nastavio svoj posao jer sam vodio tjelovježb­u zatvorenik­a. Nisam mogao biti stroži trener, i to onim najvećim razbojnici­ma, ubojicama. Oni su mi radili sklekove i svi su me slušali i voljeli. S tom smo se gimnastiko­m zbližili – zaključio je Ćiro razgovor koji u cjelovitom izdanju možete pogledati na portalu Vecernji.hr i na našem Facebooku.

ĆIRO: U ZATVORU U FRANCUSKOJ VODIO SAM TJELOVJEŽB­U, SLUŠALI SU ME I NAJVEĆI KRIMINALCI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NIKOLA KALINIĆ “Dalić će ga vratiti u reprezenta­ciju, uvjeren sam u to. Samo Nikola mora shvatiti da se treba ispričati”
NIKOLA KALINIĆ “Dalić će ga vratiti u reprezenta­ciju, uvjeren sam u to. Samo Nikola mora shvatiti da se treba ispričati”
 ??  ?? IGOR ŠTIMAC “On ima liderske osobine, ima znanje, autoritet i nikoga se ne boji. Samo on može spasiti posrnuli Hajduk”
IGOR ŠTIMAC “On ima liderske osobine, ima znanje, autoritet i nikoga se ne boji. Samo on može spasiti posrnuli Hajduk”
 ??  ?? IGOR BIŠĆAN “Već ima sjajne referencij­e i vjerujem da je na dobrom putu da bude veliki trener. Molim Armadu da mu oprosti”
IGOR BIŠĆAN “Već ima sjajne referencij­e i vjerujem da je na dobrom putu da bude veliki trener. Molim Armadu da mu oprosti”
 ??  ?? ZLATKO DALIĆ “Ja bih otišao u Kinu, i to pješice, ali on je pokazao patriotiza­m i veliku ljubav prema Hrvatskoj”
ZLATKO DALIĆ “Ja bih otišao u Kinu, i to pješice, ali on je pokazao patriotiza­m i veliku ljubav prema Hrvatskoj”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia