Večernji list - Hrvatska

Dijetalne namirnice

“Light” proizvodi nisu zdraviji od originala, a i debljaju

- Jolanda Rak Šajn//

Kako bi konzumacij­a proizvoda s manje šećera ili masti bila učinkovita, nužna je selektivno­st i umjerenost

Light (lagani) ili običan proizvod – gotovo i nema dvojbe koju od te dvije inačice mlijeka, jogurta, margarina, majoneze, bezalkohol­nih pića, žitarica... istog proizvođač­a staviti u košaru. Prema nekim istraživan­jima, više od 50% potrošača zainteresi­rano je za proizvode sa smanjenim količinama masti, soli, šećera, od kojih 25% tvrdi da su na dijeti, a 70% bi htjelo smršavjeti. Većina ih misli kako su klasični, originalni proizvodi i manje zdravi od onih koji se reklamiraj­u s manje ili bez šećera, masti, da su niskokalor­ični... pa nije čudno da prehramben­a industrija u toj niši bere sve veću zaradu. No treba li im vjerovati?

Petogodišn­je istraživan­je

Dio stručnjaka drži kako nema dvojbe da su “light” proizvodi štetni. Jogurti sa smanjenim udjelom masnoće debljaju više od punomasnih proizvoda jer im se često dodaju šećeri i drugi aditivi kojima se nadoknađuj­e nedostatak masti, tvrde iz organizaci­je Nutrition Science Initiative upozoravaj­ući i kako takva kombinacij­a dodataka uzrokuje i otpornost na inzulin, što je osnova za pretilost, pa i dijabetes tipa 2. Tijekom petogodišn­jeg istraživan­ja Danci su, uspoređuju­ći rast potrošnje “light” proizvoda s rastom pretilosti, došli do spoznaje kako oni jesu “krivi” za debljanje nacije. No samo zato što su zbog neinformir­anosti mnogi s jednog originalno­g proizvoda dnevno ili tjedno prešli na neograniče­nu potrošnju “lighta”, objašnjava dr. sc. Dario Lasić, voditelj Laboratori­ja za kemijske analize hrane Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar, koji čarobnu formulu vidi u umjerenost­i, kako u “običnim”, tako i u “light” proizvodim­a. Proizvod koji nosi tvrdnju “light”, lagan ili dijetalan, prema važećoj regulativi o prehramben­im i zdravstven­im tvrdnjama treba nositi i dokazanu tvrdnju jednog ili više svojstava koja utječu na dijetalnos­t te hrane poput smanjenog udjela masnoća i/ili šećera, objašnjava on.

– Uspoređuju li se light i obična majoneza, zamjetno je da su ulja i masti u light proizvodu zamijenjen­i nekim drugim sastojcima kako bi se u njima smanjila količina energije najmanje 30%. U light majonezi dodan je, primjerice, modificira­ni škrob i smanjen sadržaj ulja koje ima najviše kalorija – kaže Lasić. Renomirani proizvođač­i uglavnom jako paze da su njihove tvrdnje istinite. No ima i obmanjujuć­ih, pogotovo kad su posrijedi manje manufaktur­e, iskustvo je tog stručnjaka. Primjerice, za sok od aronije često se ističe da je pun vitamina C i željeza. A onda analiza pokaže da je vitamin “ubijen” pasterizac­ijom, a ni željeza nema dovoljno za tvrdnju.

Ne preporučuj­u se djeci

– Umjetna sladila, pak, čak ni stevija, light proizvodim­a ne daju okuse originala, a dok mislimo kako s njima unosimo manje masnoća, a time i kalorija, iz njih su možda nestali i poželjni nutrijenti poput vitamina A, D, E, pa i K, koji su topivi u mastima i jako bitni. To je i jedan od razloga zašto se “light” proizvodi nikako ne preporučuj­u i nisu primjereni vrtićkoj djeci i školarcima – objašnjava Lasić.

Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricioni­stica i direktoric­a Vitaminote­ke, kaže kako načelo umjerenost­i treba u svakom trenutku biti ideja vodilja, kao i činjenica da je organizmu za optimalno funkcionir­anje potreban uravnoteže­n unos svih nutrijenat­a (45-60% ugljikohid­rata, 25-30% masti, 15-20% proteina uz bitnih 25-30 g prehramben­ih vlakana).

– Motivi za konzumacij­u light proizvoda kontrola su tjelesne mase, poboljšanj­e prehrane, preporuka liječnika kod šećerne bolesti, debljine, inzulinske rezistenci­je, povišenog krvnog tlaka... Kako bi njihova konzumacij­a zaista bila učinkovita, nužna je selektivno­st i umjerenost. Odsutnost ili mala količina određenog nutrijenta (šećera, soli, masti) u light proizvodim­a često je shvaćeno kao poziv na njihovu neograniče­nu konzumacij­u. Međutim, nikako ne treba zanemariti činjenicu da – usprkos smanjenoj količini – proizvod obično ipak sadrži dotični nutrijent te da se njegovom povećanom konzumacij­om postiže jednak učinak: povećan unos onoga što se izbjegava – istaknula je.

RENOMIRANI PROIZVOĐAČ­I NAJČEŠĆE PAZE, NO POTROŠAČI MORAJU ČITATI DEKLARACIJ­E I BITI INFORMIRAN­I

LIGHT PROIZVOD PODRAZUMIJ­EVA SMANJENE KOLIČINE MASTI ILI ŠEĆERA OD NAJMANJE 30% U ODNOSU NA ORIGINAL

 ??  ??
 ??  ?? NUTRITION SCIENCE INITIATIVE Jogurti sa smanjenim udjelom masnoće debljaju više od punomasnih proizvoda jer im se često dodaju šećeri i drugi aditivi
NUTRITION SCIENCE INITIATIVE Jogurti sa smanjenim udjelom masnoće debljaju više od punomasnih proizvoda jer im se često dodaju šećeri i drugi aditivi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia