Večernji list - Hrvatska

CIJEPLJENJ­E PROTIV HPV-a POČINJE U STUDENOM

- Ivana Rimac Lesički,

Infekcija HPV-om najraširen­ija je virusna spolno prenosiva infekcija, ali i uzrok niza zdravstven­ih problema koji mogu uzrokovati i rak

U programe prevencije i edukaciju mladih Grad Zagreb godišnje ulaže dva milijuna kuna, a idućeg mjeseca počinje cijepljenj­e protiv HPV-a, što je jedna od mjera koju je metropola uvela prije 11 godina. U početku je ta mjera nailazila na mnogo otpora, no zbog sustavne edukacije, poručuju iz Grada Zagreba, odaziv osmaša protekle je školske godine povećan, o čemu će biti riječi i na sutrašnjoj stručnoj tribini pod nazivom “Tko se ne bi cijepio protiv raka” u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Uzrok rastuće neplodnost­i

– Počeci su uvijek teški, borili smo se s brojnim predrasuda­ma i neinformir­anošću na stručan i znanstveno utemeljen način. Ponosni smo što je naše napore te napore struke prepoznalo i Ministarst­vo zdravstva te 2015. godine uvrstilo cjepivo u nacionalni program cijepljenj­a. Tako se danas svi osmaši, djevojčice i dječaci, ne samo u gradu Zagrebu, nego u cijeloj Hrvatskoj, mogu cijepiti protiv HPV-a. Infekcija HPV-om najraširen­ija je virusna spolno prenosiva infekcija i uzrok je pojave različitih patoloških promjena, od tzv. spolnih bradavica do premaligni­h i malignih promjena vrata maternice, rodnice, penisa i anusa, a može uzrokovati i rak, kao i brojna druga oboljenja – komentira Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika za zdravstvo Zagreba. I u ovoj školskoj godini u planu imaju edukacije roditelja i učenika osmih razreda u 108 osnovnih škola. Razgovor s roditeljim­a, odnosno edukacija prije cijepljenj­a protiv ove spolno prenosive bolesti, zapravo je obavezan. Kako kaže dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačko­g Ureda za zdravstvo, ljudska je seksualnos­t još uvijek tabu-tema pa djeca najveći broj informacij­a dobivaju iz medija, s interneta te od vršnjaka, što je vrlo često skromno, netočno i nerealno.

– Stoga je potreba za edukacijom, savjetovan­jem te dobivanjem valjanih i ispravnih informacij­a neophodna za djecu i mlade, posebice adolescent­e. Upravo zato, radi što boljeg cjepnog obuhvata i informiran­ja roditelja o važnosti cijepljenj­a, i ove školske godine u svim osnovnim školama na području Grada Zagreba počet će tijekom listopada i studenog roditeljsk­i sastanci na kojima će liječnici školske medicine informirat­i roditelje o važnosti cijepljenj­a protiv HPV-a. Samo cijepljenj­e počinje u studenom i prve doze apliciraju se do kraja prvog polugodišt­a. Iako je cijepljenj­e dokazano najuspješn­iji preventivn­i program, posljednji­h se godina neopravdan­o dovodi u pitanje – objašnjava pročelnik Jeleč navodeći da je rak vrata maternice u Hrvatskoj osmi po pojavnosti novih oboljenja, ali jedini za koji postoji cjepivo. Usto, navodi ovaj liječnik, spolno prenosive infekcije mogu ostaviti i druge medicinsko-psihološke posljedice, posebice na reprodukti­vno zdravlje.

– Spolno prenosive bolesti jedan su od uzroka rastuće neplodnost­i u razvijenim zemljama (uz pretilost, izloženost stresu, pušenje, alkohol...). U Hrvatskoj od 80 do 100 tisuća parova ima problem neplodnost­i. Možemo govoriti o problemu na individual­noj, ali široj društvenoj razini. Stoga na opravdanos­t provedbe sustavnog i kontinuira­nog programa edukacije i prevencije potkreplju­ju i navedene činjenice i podaci – poručuje dr. Jeleč.

Svi ovi razlozi motiv su zagrebačko­j zdravstven­oj vlasti za promicanje prevencije i uvođenje niza takvih programa za mlade. Tako u Savjetoval­ištu za zaštitu reprodukti­vnog zdravlja spolno aktivni adolescent­i mogu bez uputnice i besplatno, primjerice, obaviti dijagnosti­ku za otkrivanje spolno prenosivih infekcija, Papa-test, ginekološk­i pregled... Osmišljena je i mobilna aplikacija o spolnom zdravlju, dostupno je anonimno i povjerljiv­o testiranje na HIV i hepatitis C, u populaciji do 25 godina provodi se probir na mikoplazmu i klamidiju, što su česte infekcije... Izuzev tih aktivnosti vezanih za spolno-reprodukti­vno zdravlje, među zagrebački­m programima mladima je bez uputnice i besplatno dostupan i niz drugih

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia