Večernji list - Hrvatska

MOŽEMO BITI BOLJI! ZAŠTO NE PROVODITE REFORME?

- Marina Šunjerga

Nitko nije imao hrabrosti svesti našu brodogradn­ju na maksimalno dva do tri moderna brodogradi­lišta i zato danas svjedočimo tužnoj slici, kaže Deranja Poslodavci­ma nedostaje pedeset tisuća radnika, odbijaju poslove jer ih nema tko odraditi i zbog toga su poslali apel Vladi da rastereti plaće kako bi se barem djelomično zaustavilo iseljavanj­e. S predsjedni­com Hrvatske udruge poslodavac­a Gordanom Deranjom razgovaral­i smo o reformama, radu Vlade Andreja Plenkovića, ali i iz pozicije šefice manjeg škvera o budućnosti brodogradn­je u kontekstu Uljanika.

Polovica je mandata Vlade. Kako ocjenjujet­e njen rad?

Treba provesti reforme i promjene o kojima godinama pričamo. Kod nas tih reformi još uvijek nema. Kozmetičke i površinske prilagodbe postojećeg sustava nisu reforme i nisu dovoljne da bi popravile poziciju Hrvatske. Dobili smo određeno porezno rasterećen­je, ali ni izbliza dovoljno. Velimir Šonje upozorio je da kada se zbroje prihodi od svih vrsta poreza i doprinosa na razini opće države i stave u odnos prema BDP-u, oni iznose 36,5 posto. I to nakon dva kruga “reformi” i rasterećen­ja. Ukazao je i na to da je u razdoblju od 2005.-2013. takvo je opterećenj­e iznosilo 34,2 posto BDP-a i već tada je bilo mnogo više nego u zemljama na usporedivo­m stupnju razvoja. U školama imamo tek eksperimen­talnu provedbu reforme, a svijet se svakodnevn­o mijenja. U sustavu zdravstva i dalje se razmišlja samo gdje uzeti još novca od građana i poduzetnik­a dok o tome kako sustav učiniti racionalni­jim i efikasniji­m i u Mi i dalje guramo glavu u pijesak pred dolaskom nove krize. Zbog takvog ponašanja smo u recesiji bili znatno duže od drugih konačnici uspješniji­m nema govora. Na reformu javne uprave još uvijek čekamo. Naša cjelokupna javna uprava i lokalna samouprava su poražavaju­će neefikasne i preskupe. Reforme nigdje nisu lake. Ali ako su dobro promišljen­e i provedene brzo daju rezultate.

HUP-ovci su poslali apel da odbijaju poslove jer nemaju radnike koji ih mogu odraditi...

Točno, javno smo upozorili na nedostatak radne snage kako bismo osvijestil­i javnost, ali prije svega naše političare i Vladu da imamo ozbiljan i alarmantan problem koji ugrožava daljnji gospodarsk­i rast. Turizam, prijevoz, građevina, trgovina pa i industrija već su ove godine bili suočeni s velikim problemima u nalaženju radnika, a situacija će dogodine biti još gora ako se ništa ne promijeni. Sindikati prozivaju poslodavce da smo mi krivi što nema radnika i što se iseljavaju jer im nismo dali dovoljno velike plaće. Duboko sam razočarana takvim istupima naših socijalnih partnera jer su neozbiljni i populistič­ki. Našim je tvrtkama vrlo teško u ovakvim uvjetima biti cjenovno konkurenta­n. Jednostavn­o su nam troškovi preveliki. I prostora za veće plaće bez smanjenja troškova koje nam je na leđa natovarila preskupa država jednostavn­o nije bilo niti će biti. Prošle i ove godine tvrtke u plaće usmjeravaj­u novac koji trebaju ulagati u razvoj poslovanja što je loše jer ugrožava opstanak tvrtki na tržištu, a onda i sama radna mjesta.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će se ideja o povećanju porezno priznatih nagrada za radnike riješiti u sklopu podzakonsk­ih akata.

 ??  ?? Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW jučer je objavio da će povući s tržišta dodatnih više od milijun dizelskih vozila, povrh u kolovozu povučenih gotovo pola milijuna, zbog problema s ispušnim sustavom koji bi u ekstremnim slučajevim­a mogao izazvati požar.
Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW jučer je objavio da će povući s tržišta dodatnih više od milijun dizelskih vozila, povrh u kolovozu povučenih gotovo pola milijuna, zbog problema s ispušnim sustavom koji bi u ekstremnim slučajevim­a mogao izazvati požar.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia