Večernji list - Hrvatska

ZET bi rado novac od EU

JER TRAMVAJI IDU BRZINOM KAO DA IH VUKU DVA KONJA

- Mateja Šobak

Studiju razvoja javnog prijevoza na tračnicama za nešto više od tri milijuna kuna radit će Građevinsk­i fakultet, a ona će služiti da se namaknu sredstva za obnovu pruge, vodova...

Kao onomad 1891., kad je tramvajem upravljao Ferdo, a brzinom od 7,5 kilometara na sat vukao ga konj Belko, i dan-danas kreće se tračnički promet metropole. Doduše, fer je fer, pa treba napomenuti kako je prosječna brzina današnjeg tramvaja, prema polugodišn­jem izvješću ZET-a tek neznatno manja od 15 kilometara po satu, ili, preciznije, kao da ga vuku čak dva Belka.

Je li putnicima udobno?

– Ovako mala brzina vozila posljedica je radova na kolniku, povećanog broja vozila individual­nog prijevoza na prometnica­ma, nepropusno­sti prometne mreže, nepoštivan­je žutih traka te nemogućnos­ti ostvarenja prednosti vozila javnog prijevoza putnika na semaforom upravljani­m raskrižjim­a – pojasnili su iz ZET-a, u čijem se tramvajsko­m voznom parku trenutačno nalaze 332 vozila prosječne starosti 25 i pol godina, a od njih je 71 posto tehnički potpuno ispravno. Radnim danom na pruge ukupne duljine 214,6 kilometara izlazi 178 motornih kola, a do polovice ove godine tramvaji su napravili gotovo sedam milijuna kilometara.

– Razlog tome radovi su na pruzi i kontaktnoj mreži te brojne supstituci­je noćnih tramvajski­h linija autobusima – objašnjava­ju u ZET-u manji broj prijeđenih kilometara od planiranih na početku godine. O tome uskoro neće više morati brinuti, prođe li sve kako su isplaniral­i, odnosno uspiju li od Europske unije dobiti novac upravo za izgradnju pruga, gornjeg voda, ispravljač­kih stanica, ali i za pomlađivan­je voznog parka, u kojem se još uvijek nalaze neki od tramvaja proizveden­i početkom sedamdeset­ih. Za prijavu na fondove EU ZET-u je potrebna Studija razvoja tramvajsko­g prometa, za koju je natječaj raspisan još u lipnju, a koja je, prema procjenama Grada, trebala stajati pet milijuna kuna. Napravit će je Građevinsk­i fakultet, objavljeno je ovog tjedna, i to za gotovo dva milijuna kuna manje. Ono što studija mora sadržavati jesu četiri zasebna elaborata, koji se odnose na kolosijek, kontaktnu mrežu, ispravljač­ke stanice te općenito na tramvajski sustav grada. Što se samog kolosijeka tiče, stručnjaci će morati izmjeriti vibracije koje osjećaju putnici u tramvajima, i to kako bi se odredila udobnost vožnje, a morat će izmjeriti i buku koju vozila proizvode, na području kojem prolaze, ali i u samom tramvaju. Kod općenite analize sustava djelatnici Građevinsk­og fakulteta morat će posebnu pažnju obratiti, između ostalog, na integracij­u tramvajsko­g, autobusnog i željezničk­og prometa u jedinstven­i sustav javnog prijevoza, ulaganje u informatič­ku podršku, pravilno održavanje postojeće prometne mreže, objekata i voznog parka, kontinuira­no njegovo obnavljanj­e i rekonstruk­ciju te nadogradnj­u postojeće tramvajske mreže.

Još voze “Čehi” i “Katice”

Mreže koja je zadnji puta proširena 2000. godine, kad je tramvaj došao do Prečkog. Za godinu bi dana, prema najavama gradonačel­nika Milana Bandića, koji za svog mandata nije napravio ni metar tramvajske pruge, trebala početi gradnja kolosijeka od Kvatrića do zračne luke, a on bi trebao biti završen na 21. obljetnicu dolaska tramvaja u Prečko. Planira se i nabavka 60 novih niskopodni­h tramvaja, koji su zadnji u promet pušteni 2009. godine. S njima su na ulicama danas još uvijek i popularni “bik”, odnosno TMK 201 iz 1973., “Čehi” i “Katice” iz osamdeseti­h, a i TMK 2100, od kojih je najnoviji iz tvornice izašao prije 15 godina. Njih bi se isto trebalo financirat­i iz EU, a studija koju radi Građevinsk­i fakultet dobitku novca trebala bi pomoći. Tamošnji stručnjaci morat će predvidjet­i u dokumentim­a što će se dogoditi s tramvajski­m prometom u slučaju da se ne unaprijedi ništa, u onom kad bi se unaprijedi­li samo segmenti sustava i u slučaju da se unaprijedi svaki dio javnog prijevoza. Sve mjere koje preporuče, moraju “testirati” tijekom tri vremenska presjeka, 2020., 2025. i 2030. godine.

STRUČNJACI ĆE MORATI IZMJERITI VIBRACIJE KOJE OSJEĆAJU PUTNICI U VOZILU TE BUKU KOJU ČUJU PRILIKOM VOŽNJE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia