Večernji list - Hrvatska

Modni gigant ostao je bez svog suosnivača Gilberta

- Ivana Carević //

U trenutku smrti uz Gilberta Benettona bili su supruga Lalla, kćeri Barbara i Sabrina i zet Ermanno. Obitelj nije otkrila od čega je bolovao.

Gilberto Benetton, jedan od suosnivača jednog od najpoznati­jih talijanski­h modnih brendova Benetton, preminuo je u 78. godini u svom domu na sjeveru Italije.

– Gilberto je preminuo u svom domu u Trevisu nakon kratke bolesti. Uz njega su u trenutku smrti bili supruga Lalla, kćeri Barbara i Sabrina i zet Ermanno – kratko je priopćenje koje je poslala modna grupacija koju je Gilberto osnovao s braćom Lucianom i Carlom i sestrom Giulianom.

Gilberto je preminuo samo tri mjeseca nakon što je preminuo njegov pet godina mlađi brat Carlo.

Idejni začetnik modne priče Benettonov­ih bio je brat Luciano koji je, ohrabren dobrom prodajom svojih vesta u trgovini Trevisu, predložio braći i sestri da prošire svoj biznis te su 1965. godine osnovali Benetton. Prvu trgovinu otvaraju u Bellunu, a tri godine poslije imali su i prvu trgovinu u Parizu. Luciano je bio na čelu ove modne grupacije, Gilberto je bio zadužen za administra­tivne poslove, Carlo za proizvodnj­u, a sestra Giuliana bila je zadužena za dizajn.

Veste od mekane vune i šarenih boja brzo su osvojile svijet, a obitelj Benetton odavno je shvatila i iskoristil­a moć provokativ­nih reklamnih kampanja, od kojih su mnoge podigle dosta prašine.

Najveću popularnos­t brend je uživao od sredine 80-ih do početka 2000-ih kada im je reklamne kampanje radio fotograf i umjetnički direktor Benettona Oliviero Toscani. Na provokativ­an način Toscani se bavio osjetljivi­m, ali i uvijek aktualnim i univerzaln­im temama kao što su rasizam, ljudska prava, religija...

Za Gilberta kažu da je bio pokretačka snaga obiteljsko­g brenda i uvijek je pronalazio način kako osigurati obitelji financijsk­u sigurnost. Gilberto je tako bio i potpredsje­dnik Edizione srl, holdinga obitelji Benetton, koji je prošle godine ostvario promet od 12,1 milijardu eura.

Kad je postalo jasno da ne mogu opstati samo od modnog biznisa, obitelj se bacila i u druge vode, pa su tako bili dioničari tvrtke Atlanta.

U sustavu ove tvrtka bila je Autostrada per Italia u čijoj nadležnost­i je bio i most u Genovi, koji se srušio u kolovozu i u čijem je rušenju poginulo 48 osoba.

 ??  ?? Benetton su sredinom 60-ih osnovali braća Luciano, Gilberto, Carlo i njihova sestra Giuliana, a slavu su im donijele šarene veste od najmekanij­e vune
Benetton su sredinom 60-ih osnovali braća Luciano, Gilberto, Carlo i njihova sestra Giuliana, a slavu su im donijele šarene veste od najmekanij­e vune
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia