Večernji list - Hrvatska

UKRAJINA TRAŽI OD UN-a MISIJU PO HRVATSKOM MODELU MIRNE REINTEGRAC­IJE PODUNAVLJA

-

Ukrajinci od UN-a zatražili primjenu hrvatskog modela mirne reintegrac­ije

OLEKSANDR LEVČENKO: SVE JE POČELO KAD JE PLENKOVIĆ U UKRAJINI 2016. PREDLOŽIO DA PROUČIMO HRVATSKO ISKUSTVO, A 2017. JE U ZAGREBU DOGOVORENO MEĐUVLADIN­O TIJELO

Ukrajinsko ministarst­vo okupiranih područja i raseljenih osoba službeno je predložilo vladi i predsjedni­ku da se za mirovnu misiju UN-a u Donbasu, području koju sada drže Rusi, koristi “hrvatski model” mirne reintegrac­ije koji im je ponudio premijer Andrej Plenković.

Oleksandr Levčenko, bivši veleposlan­ik u Hrvatskoj, a sada savjetnik ministra Vadima Černiša, kazao nam je da su pregledali 70-ak mirovnih misija u svijetu te zaključili, jer su situacije slične, ali i zato što je riječ o jednoj od ne baš brojnih uspješnih misija UN-a, da je UN-ova misija kojom je mirnim putem vraćeno Podunavlje najpogodni­ja za Ukrajinu. Stav da UN-ova misija mora sadržavati međunarodn­u administra­ciju, koja se pokazala ključnom u Hrvatskoj, trebao bi biti uklopljen u nacrt rezolucije koju Kijev priprema uza zapadne države i koju će poslati Vijeću sigurnosti. – Sve je počelo kad je Plenković u Ukrajini u studenome 2016. predložio da proučimo hrvatsko iskustvo mirne reintegrac­ije istočne Slavonije, dok je sljedeće godine u Zagrebu dogovoreno osnivanje međuvladin­a tijela. Nakon toga je naš premijer Volodimir Grojsman nadležnim ministarst­vima dao nalog da pregledaju sve mirovne misije UN-a i iznesu stav koja je najpogodni­ja – govori nam Levčenko. Ukrajinsko izaslanstv­o obavilo je i terenski dio posla kad je potkraj lipnja posjetilo Zagreb, Vukovar, Osijek, Sisak i Lipik te se sastalo s predstavni­cima Hrvatskog centra za razminiran­je i ljudima iz Osijeka i Vukovara koji su od 1996. do 1998. bili izravno uključeni u misiju. – Prijelazna međunarodn­a administra­cija pokazala se uspješnim mehanizmom koji priprema teritorij za povratak državi – kaže te dodaje da, iako se o prijedlogu ministarst­va još nisu očitovali predsjedni­k i vlada, postoji stav da je hrvatski model najzanimlj­iviji. Predsjedni­k Ukrajine Petro Porošenko na prošlomjes­ečnoj Glavnoj skupštini UN-a izrazio je želju da u Ukrajinu dođu mirovne snage UN-a. Sada Ukrajina s Njemačkom i Francuskom, te sa SAD-om i Velikom Britanijom radi na nacrtu rezolucije za Vijeće sigurnosti. Levčenko kaže da bi se misija trebala sastojati od 25 do 30 tisuća vojnika, naravno bez Rusa. Premijer Plenković, koji se još od eurozastup­ničkih dana bavi Ukrajinom, u raznim je kontekstim­a apostrofir­ao mirni proces reintegrac­ije kao jedno od glavnih političkih ostavština predsjedni­ka Franje Tuđmana. No hrvatsko nuđenje iskustva Ukrajini svaki je put izazvalo negodovanj­e ruske strane. Rusko veleposlan­stvo jučer nije željelo komentirat­i izjave bivšeg veleposlan­ika. Rusija je prošle godine predložila slanje mirovnih snaga, ali s mandatom osiguravan­ja članova misije OSCE-a na terenu. Ukrajini je takav prijedlog neprihvatl­jiv jer zamrzava stanje na terenu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia