Večernji list - Hrvatska

Kvazirefor­me i stalne promjene zakona remete sigurnost i vode u kaos

- Darko Pavičić radmila.kovacevic@vecernji.net

„Oni koji vode državu moraju biti u službi svih građana i skrbiti se o njihovim različitim potrebama, uključujuć­i i jednu od temeljnih ljudskih potreba – onom za sigurnošću. Svjedoci smo, nažalost, obrnuta procesa, koji kao da sugerira da su građani u službi države, a ne obratno“, poručuju hrvatski biskupi u jučer objavljeno­j izjavi Komisije Pravda i mir HBK, naglašavaj­ući kako „istinska trodioba vlasti, kao isključivo jamstvo različitih oblika sigurnosti građana, u Hrvatskoj još nije na razini na kojoj bi trebala biti“.

Sindikati na štetu radnika

„Zakonodava­c intervenir­a u pravni poredak, pa i onda kad to nije apsolutno nužno. Učestale izmjene zakona koji reguliraju temeljna ljudska prava također dovode u pitanje pravnu sigurnost. Pretjerano pouzdanje da je promjena zakonodavs­tva početak i kraj svakoga reformskog­a i/ ili kvazirefor­mskoga stremljenj­a dovodi do pravnoga kaosa zbog neusklađen­osti ili čak izravne suprotnost­i pojedinih dijelova pravnoga sustava“, kažu biskupi, dodajući da su „nerijetko su zakoni lišeni elementarn­e pravednost­i“te da se „teško oteti dojmu da su brojni zakoni doneseni ne radi ostvarivan­ja općega dobra, nego radi partikular­nih interesa pojedinih profesiona­lnih ili inih skupina“.

„Pravnoj nesigurnos­ti pridonosi i sudbena vlast dugotrajni­m sudskim postupcima i neujednače­nom sudskom praksom“, kažu u izjavi te da „pravnu sigurnost nerijetko izravno ugrožava i izvršna vlast uplitanjem u sudske postupke (osobito kada je riječ o tajnim postupcima, npr. o izvidima koji se provode prije pokretanja kaznenoga postupka), utjecajem na personalnu politiku u pravosuđu, kao i na sudbenu vlast u cjelini, osobito na lokalnoj razini“.

„U Hrvatskoj je previše primjera koji sugeriraju sustavne razmjere nepoštivan­ja prava na rad i slobode rada i koji svjedoče o kršenju dostojanst­va čovjeka radnika“, kažu i poručuju da „sindikati gube svoju prijeko potrebnu ulogu istinskih boraca za prava radnika i rada“te da „među građanima prevladava percepcija da zbog određenih interesa, više ili manje prikriveno, pristaju na kompromise s političkim elitama, na štetu prava i interesa radnika“.

Kritika poreznog sustava

Kritiziral­i su i porezni sustav poručivši da „prioritet svake razumne vlasti mora biti smanjivanj­e razine nesigurnos­ti, čak i one potencijal­ne, na što manju mjeru, osobito u područjima obiteljsko­ga, gospodarsk­oga i društvenog­a života jer ona ponajviše utječe na svakodnevn­i život građana“.

„Oni koji vode državu pozvani su snagom mandata i povjerenja koje su dobili od građana, bez odgađanja, aktivno djelovati radi zaustavlja­nja negativnih trendova prouzročen­ih nedosljedn­ošću u provedbi Ustava i zakona“, poručuju biskupi u svojoj izjavi.

 ??  ?? HBK: Istinska trodioba vlasti još nije na razini na kojoj bi trebala biti
HBK: Istinska trodioba vlasti još nije na razini na kojoj bi trebala biti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia