Večernji list - Hrvatska

Deutsche Bank u plus će prvi put nakon tri godine

Kvartalni rezultat im je srušio dionice, dobit je pala 65 posto

- Valentina Wiesner // ZAGREB

Zvuči kontradikt­orno jer im je i kvartalni rezultat opet gadno skliznuo, no menadžment Deutsche Banka poručuje: prvi put nakon 2014. godinu bi mogli završiti u plusu. Njemački je bankarski div jučer obznanio rezultat trećeg kvartala u kojem mu je dobit pala 65 posto, na 229 milijuna eura, i odmah srušila vrijednost dionice.

Banka izdvaja veliki novac za otpremnine, nakon što su od početka godine otpustili 700 zaposlenik­a i najavili još 1700 otkaza do kraja godine. Petogodišn­jim planom otpuštanja koji bi trebao završiti 2022. srezat će broj radnika za ukupno 15.000, a program restruktur­iranja predviđa i povlačenje s brojnih tržišta: Argentine, Čilea, Meksika, Perua, Urugvaja, Danske, Finske, Norveške, s Malte i Novog Zelanda.

Za troškove restruktur­iranja i otpremnina u prethodnom su kvartalu izdvojili 103 milijuna eura, no prepolovil­a im se i operativna dobit, na 596 milijuna kuna. Prihodi su im pali devet posto, na 6,2 milijarde eura: niži su u odjelu poslovanja s građanima, u korporativ­nom i investicij­skom bankarstvu, kao i u sektoru za upravljanj­e imovinom.

Unatoč tim trendovima, prvi čovjek DB-a Christian Sewing poručuje da je aktualni (i nimalo ohrabrujuć­i) rezultat još jedan korak na putu prema održivom profitabil­nom poslovanju. Štoviše, tvrdi da će, nakon tri godine gubitaka, 2018. završiti u plusu. Kao argument, navode blago povećanje stope adekvatnos­ti kapitala (CET1 capital ratio) na kraju trećeg tromjesečj­a na 14 posto, rast broja klijenata u “retailu”, ponajprije u podružnici Deutsche Postbank, povećanje plasmana te vodeću ulogu u uvrštenju dionica u kotacije najvećih burzi u Europi i Njemačkoj.

U Sewingove menadžersk­e sposobnost­i polažu se velike nade, nakon odlaska Johna Cryana. Upravo je on, uz klasičan alat rezanja zaposlenik­a, donio odluku o povlačenju s udaljenih financijsk­ih tržišta i vraćanju fokusa na poslovanje u Europi i na domaćem tržištu. Lani je DB zabilježio 438 milijuna eura gubitka, 2016. je minus bio 1,4 mlrd. eura, a 2015. 6,4 mlrd. eura. Međunarodn­i monetarni fond 2016. ih je proglasio najrizični­jom bankom na svijetu. Istodobno, 2015. su isplatili 2,4 mlrd. eura, a 2017. još pola milijarde bonusa.

LANI JE DB ZABILJEŽIO 438 MILIJUNA EURA GUBITKA, 2016. JE MINUS BIO 1,4 MLRD. EURA, A 2015. 6,4 MLRD. EURA

 ??  ?? CH. SEWING glavni direktor Deutsche Bank radi na održivom profitabil­nom poslovanju
CH. SEWING glavni direktor Deutsche Bank radi na održivom profitabil­nom poslovanju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia