Večernji list - Hrvatska

Proljeće se smiješi

- Robert Junaci

Marijan Novak u studenome 1969. zabio je dva gola Marseilleu i odveo Dinamo u posljednje europsko proljeće

Puno je godina prošlo otkako je Dinamo zadnji put igrao na proljeće u Europi. Sada se to već protegnulo na 48 godina, iako je taj zadnji prolazak koji je ostvaren u studenome 1969. bio daleko lakše ostvariv nego li je to danas ili posljednji­h godina.

Naime, te 1969. godine Dinamo je do proljeća morao izbaciti samo dva suparnika. Tada su mu na putu, a riječ je bila o Kupu pobjednika kupova, stajali Slovan iz Bratislave (eto, slovačka momčad kao i ova s kojom danas plavi igraju), te Olympique iz Marseillea. Slovake su plavi izbacili s 3:0 u Maksimiru i 0:0 u Bratislavi, a nakon 1:1 u Marseilleu, u Zagrebu je s dva pogotka Marija Novaka osigurao prolaz u to posljednje europsko proljeće. Koje nije dugo potrajalo, plavi su na proljeće odmah ispali, izbacio ih je Schalke.

Zajec je bio drugi

Dinamo je bio blizu i kad je plave vodio Velimir Zajec, u Ligi prvaka u skupini s Ajaxom, Portom i Olympiacos­om na kraju su bili drugi. No, na nesreću, tada je samo pobjednik skupine išao dalje, a bio je to Olympiacos.

U Europskoj ligi, u njezinim raznim formatima, Dinamo je bio blizu 2004. godine, imao je sve u svojim rukama, trebao je pobjedu u zadnjoj utakmici kod kuće protiv Heerenveen­a, vodio je 2:0, a onda u 84. i 89. minuti primio dva pogotka i oprostio se od tih ambicija. Na klupi je bio Ilija Lončarević. I Branko Ivanković bio je blizu, u posljednje­m kolu trebala mu je pobjeda od dva pogotka prednosti u smrznutom Rennesu, vodio je 1:0 pogotkom Ognjena Vukojevića, Georg Koch je čudesno branio, no ipak je kapitulira­o u 88. minuti.

Vahid Halilhodži­ć radio je sjajno s plavima, no u dvije utakmice s PAOK-om, u kojima su plavi bili bolji, izgubio je sa po 0:1 i ipak nije išao dalje.

Još je puno nada bilo u Maksimiru, ali sve su se gasile tijekom listopada, studenoga, a definitivn­o bi se ugasile u prosincu. No, sad je priča ipak ružičastij­a. I to jako. Naime, nakon dvije pobjede na startu ovogodišnj­e Europske lige Dinamo drži “pole position” za prolazak. Nakon što su plavi apsolutno nadigrali Fenerbahçe u Maksimiru i pokazali kvalitetu i karakter s obzirom na to da ih nije pokolebao ni primljeni pogodak, u Bruxellesu su nastavili s ozbiljnim izdanjima i slavili s 2:0, a zaslužili su po igri i uvjerljivi­ju pobjedu.

Dakle, ne samo zbog rezultata koje je dosad ostvario u Europskoj ligi, već zbog partija koje je pokazala momčad Nenada Bjelice čini se da ovaj put optimizam ima pokriće. K tome, u Dinamu nema velikih zvijezda, a nema ni velikih, bombastičn­ih najava. Zasluga je to, dobrim dijelom, trenera Bjelice koji je selekcioni­rao momčad, koji je posložio igrače u pravu momčad.

– Svakog igrača možete tretirati kao zvijezdu, jer svi oni zajedno su momčad, momčad je naša zvijezda – govorio je trener Dinama.

Spartak iz Trnave je sad ključan. U slučaju pobjede u Slovačkoj Dinamo bi s nogom i pol bio u europskom proljeću. No, trener i igrači u Slovačku su jučer otputovali a da nisu željeli govoriti o tom nedosanjan­om uspjehu. Njima je na pameti samo utakmica sa Spartakom.

Bjelica neće o proljeću

– Naš je cilj uvijek pobjeda, danas razmišljam­o samo o tome što će biti sutra. To se pokazalo kao dobro razmišljan­je. Stoga smo u Slovačku otišli da bismo pobijedili, pa ćemo vidjeti što će nam to dnijeti, kako će igrati naši drugi suparnici međusobno. Imamo dobru priliku, imamo dobru momčad i očekujemo bodove. Ima dosta utakmica, ali imamo veliku šansu – kazao je Bjelica prije ulaska u zrakoplov.

Nakon duljeg vremena, na put su krenuli dosad ozlijeđeni Mario Šitum i Nikola Moro koji su svoje pravo stanje pokazali u nastupima za drugu momčad.

Bjelica ionako ima novu obranu zbog izostanka Dilavera i Theophilea, sad je samo upitno hoće li lijevi bek biti Amir Rrahmani koji je privremeni posao beka dobro obavljao ili će uskočiti Mario Šitum kojeg je Bjelica i u startu vidio kao igrača koji može puno toga donijeti na toj poziciji.

No, osim u zadnjoj liniji, Bjelica ima velik potencijal na drugim pozicijama i teško je dokučiti za koga će se odlučiti, i u vezi i u napadu. No, neka s time glavu razbija suparnički trener.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia