Večernji list - Hrvatska

VRIJEME JE DA SE PRIZNA DA JE ULJANIK PRIČA KOJA NEĆE IMATI HAPPY END

- MARINA ŠUNJERGA

UPRAVA PREDVOĐENA GIANNIJEM ROSSANDOM NIJE DOBILA RAZRJEŠNIC­U, MOŽDA ĆE I MATERIJALN­O ODGOVARATI ZA LOŠE POSLOVANJE I ODLUKE

Odgađanje nepopularn­ih rješenja i izbjegavan­je odluka karakteris­tika je domaće politike i tu Vlada Andreja Plenkovića nije nikakva iznimka. Dapače, moglo bi se i pohvaliti angažman dvojice ministara; Zdravka Marića i Darka Horvata koji danonoćno rade na problemu koji je izazvala Uljanik Grupa. Prvom na naplatu stiže sve više računa za kredite koje je Uljanik odavna potrošio nenamjensk­i, s obzirom na to da brodove za koje su kredite dobili nisu sagradili, a od drugog se očekuje da u tri mjeseca iz šešira izvuče ulagača koji bi htio uložiti najmanje 347 milijuna eura svojeg novca u dva vrlo problemati­čna brodogradi­lišta. U toj nemogućoj situaciji ministri se nalaze jer nitko nema hrabrosti priznati da je sve otišlo predaleko i da je stečaj najizgledn­ije rješenje. Kada ministar Horvat kaže da radnicima država može jamčiti još tri minimalne plaće, onda treba znati da je riječ o pravu na osiguranje radničkih potraživan­ja koje se jamči onima koji su radili u tvrtkama koje iz stečajne mase ne mogu skupiti za isplatu otpremnina. Međutim, taj se dio informacij­e zamagljuje jer nitko ne želi priznati da je situacija iznimno teška te da će neodgovorn­ost prijašnjih vlada doći će naplatu u ovoj i idućoj godini u kojoj će se potrošiti 4,3 milijarde kuna i još nekoliko stotina milijuna kuna za kamate i naknade bankama, a Uljanik će, ako se ne dogodi čudo, postati turističko-stambena zona. Nada se kupuje i pregovorim­a o novim ulagačima. Iskazivanj­e interesa daleko je od ulaganja, a očekivati da će bilo tko uložiti svjež novac bez dubinske analize poslovanja u mjesec dana je neozbiljno. Prebacivan­je odgovornos­ti s lokalne uprave na Vladu i s uprave tvrtke na lokalnu upravu samo je još jedan od načina na koji se izbjegava suočavanje s teškom situacijom i njezinim posljedica­ma. U tom se kontekstu može pročitati i prenaglaša­vanje uloge DORH-a u pregledava­nju ugovora o gradnji brodova na temelju kojih su jamstva odobravana od 2014. do 2018. To je standardni dio procedure u smjeru zaštite javnih financija, a premijer Plenković naglašava DORH kao svojevrsnu poruku upravi Uljanik Grupe o njezinoj odgovornos­ti.

Uprava predvođena Giannijem Rossandom (na slici) nije dobila razrješnic­u, možda će i materijaln­o odgovarati za loše poslovanje i odluke, ali gdje su bili vlasnici kompanije koji su ih trebali nadzirati? Podsjetimo, država kroz tvrtke i institucij­e kojima je vlasnica ima 25 posto dionica Uljanik Grupe, a radnici 47 posto dionica. Zajedno imaju većinu i mogli su donositi apsolutno sve odluke. A zašto onda Vlada nije uvjetovala odobravanj­e jamstva od 90 milijuna eura za kredit koji će se u šest mjeseci potrošiti za isplatu plaća. Zašto tada država nije inzistiral­a na kontroli nad tvrtkom, zašto nije pritiskala na ubrzavanje izrade plana restruktur­iranja s obzirom na to da je bilo jasno da će problemi doći pred vrata i zašto nije u kompaniju postavila “svoje ljude”. Odgovori na ta pitanja neće riješiti problem. Mogu to samo pokušaji ministra Horvata da nađe konkretnog ulagača koji će barem pokušati razvijati brodogradn­ju u Rijeci, ako ne i u Puli.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia