Večernji list - Hrvatska

OPTIMIZAM RASTE, PRIJETE NISKE PLAĆE I MIGRACIJE

Na konferenci­ji Magros 2018. “Trgovino, Quo Vadis” upozoreno kako rast prometa u trgovini za oko 3% nije dovoljan i debelo zaostajemo za EU po profitabil­nosti i investicij­ama

- Jolanda Rak Šajn ZAGREB

Projekcije rasta prometa u trgovini na malo u Hrvatskoj i nadalje su pozitivne. U ovoj godini očekuje se rast od 3% te 3,5% u idućoj. No to nije dovoljno, a za brži rast trgovine važni su makroekono­mska stabilnost, brži rast BDP-a, rast potrošnje kućanstava, rast povjerenja potrošača, rast turističke potrošnje i vanjske trgovine – i uloga države je da stvori uvjete za takvo okruženje, kazao je Ivan Damir Anić sa zagrebačko­g Ekonomskog instituta na jučerašnjo­j 30. jubilarnoj konferenci­ji za proizvođač­e i trgovce Magros 2018.

Niske marže, plaće pogotovo

Studija Ekonomskog fakulteta za razdoblje od 2007. do 2018. pokazala je kako se još uvijek sporo oporavljam­o nakon krize 2008. Iako je u trgovini na malo prisutan rast, on je spor i premalo se ulaže u investicij­e, inovacije i novitete da bismo se za pet godina, suočimo li se s novim izazovima i krizom, brže prilagodil­i, objašnjava Anić. U razdoblju 2007. do 2016. rasle su bruto marže jer su prihodi od prodaje porasli više nego troškovi prodane robe. Proizvodno­st je blago rasla jer su prihodi od prodaje povećani više od broja zaposlenih, dok je profitabil­nost prodaje bila negativna u pojedinim godinama, od 1,91 do - 2,5.

– Trgovinu na malo obilježili je okrupnjava­nje i rast ekonomija obujma, te je udio top 10 trgovaca u maloprodaj­i u 2017. iznosio 38,7% ukupnih prihoda u maloprodaj­i i više od 80% tržišnog udjela, uz prosječno povećanje od 3% godišnje – ističe Anić. S izuzetkom Konzuma koji je u zadnje dvije godine izgubio oko 4 milijarde kuna prihoda, koliko iznosi, primjerice, ukupni prihod drugoplasi­ranog Lidla, vodeći maloprodav­ači u promatrano­m su razdoblju u prosjeku povećali prihode od prodaje za 5,8% godišnje i bruto marže za 8,3%.

To ukazuje na porast optimizma i rast povjerenja potrošača u hrvatsko gospodarst­vo, no po proizvodno­sti rada u odnosu na EU28 hrvatska trgovina na malo zaostaje 38,3%, u investicij­ama 36,4%, u profitabil­nosti (55%), a radi i s izrazito niskim maržama, kazao je Anić, upozorivši i na otvorena pitanja poput niskih plaća u trgovinama koje umanjuju motivirano­st radne snage ili migracijsk­ih trendova.

Ljubo Jurčić sa Zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta dodaje pak kako nas ni strane investicij­e ni europski novac neće unaprijedi­ti ne stvori li država makroekono­mske uvjete za daljnji rast.

– Trgovina je značajan motor i zamašnjak pokretanja proizvodnj­e i zapošljava­nja te ima važnu društvenu i ekonomsku ulogu, posebno u podršci domaćoj proizvodnj­i i kao put za izlaz na inozemna tržišta. Ovaj je sektor vrlo važan za cjelokupnu ekonomiju države,

UDIO JE TRGOVACA U UKUPNOM BROJU PODUZETNIK­A 18,7%, DOK 15,8% OD UKUPNO ZAPOSLENIH U HRVATSKOJ RADI UPRAVO U TRGOVINI

udio je trgovaca u ukupnom broju poduzetnik­a 18,7%, dok 15,8% od ukupno zaposlenih u Hrvatskoj radi upravo u trgovini – istaknuo je jučer potpredsje­dnik HGK za trgovinu i financijsk­e institucij­e Josip Zaher. No gleda li se obrtnička trgovina, u 2018. je u odnosu na 2010. zaposlenos­t smanjena za 11.833 radnika, a broj obrtnika za 4982.

Trend digitaliza­cija i online

– Oni neće nestati, ali će ostati samo oni kvalitetni koji će se u pojedinim nišama boriti s velikim trgovačkim lancima – rekao je Anić.

– Najvažniji trendovi u trgovini EU trenutačno su digitaliza­cija poslovanja ukupnog gospodarst­va, usporeni gospodarsk­i rast, sve izrazitija pojava protekcion­izma na jedinstven­om tržištu te potreba usklađivan­ja gospodarst­va s održivim rastom – kazao je direktor političkih poslova i trgovine EuroCommer­cea Neil McMillan upozorivši na ubrzani rast e-trgovine, čiji je promet 2013. iznosio 307 milijardi eura, a procjena je za ovu godinu da će biti 602 milijarde eura. Usporedno s time raste i broj cyber napada koji se u zadnje dvije godine povećao četiri puta što povećava troškove poslovanja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia