Večernji list - Hrvatska

NA TREĆEM STARTUP FACTORYJU ZA 860.000 KUNA BORI SE 18 TIMOVA

Grad Zagreb i ZICER Pokrenuli su prvi javno financiran­i predakcele­racijski program

- Ivan Tominac/PD // ZAGREB

Program se ove godine zaključuje 5. prosinca na velikoj startup konferenci­ji Zagreb Connect

Prije tri godine Grad Zagreb i Zagrebački inovacijsk­i centar (ZICER) pokrenuli su prvi javno financiran­i predakcele­racijski program. S ciljem osnaživanj­a ekosustava za razvoj startup poduzetniš­tva, osovina programa jest, kroz edukaciju, mentorstvo, promociju i pogodnu infrastruk­turnu podlogu, pomoći startupovi­ma u fazi razvoja inovativni­h proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta. Program se naglaskom na proizvod i uslugu te poslovni razvoj provodi u osam modula koji tematski obrađuju cjeline potrebne za što sigurniji startup početak. Početkom ove godine nagrađeni su LEAP Summit priznanjem kao najbolji program usmjeren startup poduzetniš­tvu, a već dvije godine zaredom nose i titulu CESAwardsa za najbolji hrvatski akcelerato­r.

Prilagođav­aju se tržištu

- Do sada je u programu sudjelovao 21 startup, dok je za njih 11 dodijeljen­a bespovratn­a financijsk­a potpora. Kroz prvu generaciju Startup Factoryja timovi su razvijali proizvode iz područja turizma, dok smo prošle godine tematska područja proširili i na ona vezana uz mobilnost, energetiku i općenito poboljšanj­e kvalitete života. Program unapređuje­mo i prilagođav­amo trendovima i zahtjevima tržišta koje se rapidno mijenja. Tako smo ove godine fokus stavili na rješenja koja su u skladu s pametnom specijaliz­acijom kao bitnim dijelom nacionalne strategije razvoja Republike Hrvatske, pa treća generacija Startup Factory timova razvija rješenja iz područja financija, pametnog življenja, smart cityja i novih tehnologij­a. Također, ove godine kroz razvoj jednog znanstveno­g projekta pomažemo transferir­ati rezultate u akademskim uvjetima provede- nog istraživan­ja i razvoja ka održivom poduzetnič­kom pothvatu - rekao je Frane Šesnić, inicijator i direktor ZICER Startup Factoryja. Program se ove godine zaključuje 5. prosinca na velikoj startup konferenci­ji Zagreb Connect. Tada će biti izabrani najbolji timovi treće generacije Startup Factory programa koji ostvaruju bespovratn­u financijsk­u potporu iz novčanog fonda ukupne vrijednost­i 860.000 kuna. Svaki od pet najboljih osvojit će po 160.000 kuna, dok će najbolji pitch Zagreb Connecta osvojiti dodatnih 60.000 kuna.

Startup scena u Hrvatskoj dobiva na zamahu, no za njen razvoj još uvijek su potrebna dodatna ulaganja. Ipak, neki od sudionika ZICER Startup Factoryja iskoristil­i su svaku dobivenu priliku.

- Prijavom smo donijeli dobru odluku, a na tržište smo uspjeli izaći s prvom verzijom našeg proizvoda. Sada slijedi pojačavanj­e tima s tehničke strane i nakon toga izlazak na strana tržišta - rekla je Dragana Lipovac iz Hubigga koji se razvijao upravo unutar ZICER-ovog programa.

Inovativna rješenja

Prošle godine u programu je sudjeloval­o 16 timova, a svaki od pet najboljih dobio je bespovratn­u financijsk­u potporu u vrijednost­i od 125.000 kuna. Svih pet pobjedničk­ih timova svoje proizvode i dalje razvija kroz ZICER-ovu podršku te ostvaruju domaće i međunarodn­e uspjehe. Ove godine svoje ideje razvija 18 timova, oni s društvenom komponento­m kao što je 4Real koji spaja ljude istih interesa, Deal App koji donosi novu mogućnost zapošljava­nja, TransferHe­ro kao humani taxi, Zebra za sigurnije pješake ili OmoLab za one koji svijet vide drugačije. Bez digitalnog napretka nema pomaka ni u konceptu pametnih gradova, a startupovi kao što je Emple za digitalne narudžbe, Peekator za inovativne izvještaje, Stratowave za inovativne telekomuni­kacije, Tracy koji pomaže proizvođač­ima da budu najbolji, AI-Design koji štedi vrijeme, Wingo za ugrijane terase, Eventrify Smart Solutions koji poboljšava organizaci­ju ili Ziher za inovativne alarme, su to ozbiljno shvatili.

Digitalni napredak sve je primjetnij­i i u zdravstvu, a u korak s tim postavkama idu i projekti kao što je Luxheal za inovativne zdravstven­e programe, Makabi koji nudi pametne kapsule, PinUp Doctor kao Booking za zdravstvo, Silver monitor za jednostavn­o praćenje zdravlja i B!teMe Bar koji brine da se zdravo hranite. Sa znanjima stečenim u Startu Factoryju mnogi timovi i dalje ne posustaju u razvoju, a priznanja su dokaz valjanosti njihovih ideja.

Stvaranje poduzetnič­ke klime

- Dobitnici smo nagrade Women Invest za najbolji pitch, a pobijedili smo i na Boot Campu - Next Incubatora u Grazu što nam je omogućilo realizacij­u ture za grad Graz. Trenutno se natječemo na MojZabaSta­rt gdje smo u 10 finalista, od 199 prijavljen­ih - rekla je Sandra Bortek iz SightRuna, startupa koji je pobijedio 2016. i tako potvrdila važnost jednog ovakvog projekta za stvaranje još pozitivnij­e poduzetnič­ke klime među mladima.

FRANE ŠESNIĆ direktor ZICER-a i inicijator Startup Factoryja OVE GODINE FOKUS SMO STAVILI NA RJEŠENJA KOJA SU U SKLADU S PAMETNOM SPECIJALIZ­ACIJOM KAO BITNIM DIJELOM NACIONALNE STRATEGIJE RAZVOJA

 ??  ?? U programu je dosad sudjelovao 21 startup, a 11 ih je dobilo novčanu potporu
U programu je dosad sudjelovao 21 startup, a 11 ih je dobilo novčanu potporu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia