Večernji list - Hrvatska

“Fenomen Rakitić” KAD NEMA LEA, NAJBOLJI JE IVAN

Da Luka Modrić igra za Barcelonu, bio bi još bolji igrač, smatra iskusni ekspert za španjolski nogomet Sergije Krešić

- Tomislav Dasović

Briljantni Ivan Rakitić igra sezonu života u Barceloni. Na njemu iscrpljuju­će Svjetsko prvenstvo u Rusiji nije ostavilo traga

Još jedan prilog tome titula je igrača utakmice Barcelona – Inter u Ligi prvaka na specijaliz­iranom nogometnom portalu whoscored.com koji je Ivanovu izvedbu ocijenio s 8,3 (iznad osmice bio je ocijenjen još samo Jordi Alba, 8,2). Rakitić je protiv Intera dva puta pucao na gol, imao je dva ključna dodavanja, od kojih je jedno bilo asistencij­a za Albu, po tri driblinga i dobivena zračna dvoboja. Ukupno je imao 115 dodira s loptom.

Drugi specijaliz­irani nogometni portal sofascore.com ocijenio je Rakitića sa 7,9, kao i dvojicu strijelaca Albu i Rafinhu te Luisa Suareza.

Tako se Ivan Rakitić, u odsutnosti Messija, prometnuo u najvažnije­ga igrača Barcelone, onoga bez kojega se ne može. Fenomen Rakitić nije samo u činjenici što je naš reprezenta­tivac nezamjenji­v u Barcinoj koncepciji, što već odavno nije novost, nego je Ivan jedini Dalićev čovjek na kojemu strahoviti napori na Svjetskom prvenstvu nisu ostavili nikakvoga traga. Pazite, Ivan “nepoderivi” u prošloj je sezoni skupio čak 55 nastupa za Barcelonu, a potom sudjelovao i u svih sedam nastupa Hrvatske na svjetskoj smotri u Rusiji odigravši ukupno 639 minuta. To je u stanju samo sportaš zadivljuju­ćih fizičkih kapaciteta i poštivanja visokih zahtjeva nogometnog­a profesiona­lizma.

No je li Ivan Rakitić doista tako važna figura u Barceloni u eri bez Lea Messija, čovjek koji drži ključeve Barcine igre, pitamo eksperta za španjolski nogomet, 71-godišnjeg umirovljen­oga trenera Sergija Krešića, nekada učitelja brojnih španjolski­h klubova (Burgosa, Betisa, Valladolid­a, Las Palmasa, Numancije...).

Svi ga proučavaju...

– Možda ipak malo preuveliča­vamo Ivanovu ulogu premda je on bez sumnje izvanredan nogometaš. Naime, kada je Messi u igri, svi ostali igrači Barcelone su ne u drugom, nego u trećem, četvrtom planu. Jer, Messi, i kada je u najlošijem­u izdanju, u stanju je jednim potezom odlučiti utakmicu. Svi ga treneri proučavaju već skoro petnaest godina, a još nitko nije uspio pronaći rješenje za njega – kaže Krešić.

Ipak, Rakitić je konstanta koja u Barceloni traje već petu sezonu bez značajniji­h oscilacija?

– Ivan je već u prvoj sezoni u Barceloni uspio nešto što rijetko kome uspije; tako se nametnuti treneru da je praktički postao neizostava­n član prvih 11. To nije samo dokaz iznimne nogometne kvalitete nego i ljudske zrelosti i inteligenc­ije. Rakitić se izvanredno uklopio u igru Barcelone jer samo iznimni igrači u toj momčadi mogu igrati s dva-tri dodira, a Rakitić igra samo s jednim, on diktira i ubrzava igru Barcelone. S lakoćom je prihvatio Barcinu filozofiju koju je patentirao Cruyff, a gotovo do savršenstv­a doveo Guardiola. Meni je stoga i žao što i Luka Modrić, koji kao i Rakitić uvijek sve čini da suigrač, a ne on bude bolji, nije završio u Barceloni, jer bi u njoj postao još bolji igrač – naglašava Krešić.

Pratite nastupe Barcelone i Real Madrida. Tko je u ovom trenutku više hendikepir­an, Barca bez Messija ili Real bez Ronalda?

– Real je godinama živio i osvajao trofeje bez prepoznatl­jive igre oslanjajuć­i se na Ronaldovu individual­nu klasu. Zbog toga danas pate, jer i dalje iščekuju da netko od njihovih zvijezda, Benzema, Bale ili netko treći, preuzme Ronaldovu ulogu. Ronaldo je za mene neponovlji­v nogometaš, s nevjerojat­nim osjećajem za gol, ali opet nije tako kompletan kao Messi – kaže Krešić.

Potpuna posvećenos­t

Vratimo se na kraju Rakitiću. Fascinira li vas podatak da je Ivan u stanju odigrati gotovo 60 klupskih utakmica u sezoni?

– To je dokaz njegove profesiona­lnosti, njegova sportskoga života i potpune posvećenos­ti nogometu. On svakodnevn­o živi za nogomet, što zahtijeva velika odricanja te potporu i razumijeva­nje obitelji, a Ivan sve to očito ima – zaključio je Krešić.

Ivan Rakitić od 2014. godine skupio je 227 nastupa za Barcelonu u svim natjecanji­ma, od toga 129 u španjolsko­m prvenstvu. Do kraja ove sezone u toj će kategoriji nadmašiti neke od najvećih igrača u povijesti ovoga velikoga kluba, Cruyffa (139 nastupa) i Ronaldinha (145).

 ??  ??
 ??  ?? Ivan će uskoro po broju nastupa za Barcu u Primeri ove sezone prestići Cruyffa
Ivan će uskoro po broju nastupa za Barcu u Primeri ove sezone prestići Cruyffa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia