Večernji list - Hrvatska

RODITELJIM­A ZATVOR “Da je dijete bilo u bolnici, ne bi umrlo”

- Romana Kovačević Barišić/ ZAGREB

Pravo djeteta na život svakako je iznad prava roditelja na odlučivanj­e o izboru načina liječenja, kaže pravobrani­teljica za djecu

Roditelji devetogodi­šnjeg dječaka koji je umro u mukama proglašeni su krivima jer su grubo povrijedil­i prava svog djeteta, uskratili mu pravo na liječenje i ozdravljen­je. Dječakova majka Hana Budinski, prethodno Gržetić (40) iz Omišlja, osuđena je na godinu dana bezuvjetno­g zatvora, a dječakov otac Viktor Brnobić (43) iz Kostrene na godinu i pol zatvora. Nisu osuđeni za smrt svog djeteta jer nije nedvojbeno dokazano da su za nju odgovorni. Nepravomoć­na je to odluka riječkog Županijsko­g suda, piše Novi list.

Skrivali dijete

Riječko Županijsko državno odvjetništ­vo dokazivalo je da je dječakova smrt prouzročen­a time što su roditelji grubo prekršili djetetova prava na liječenje, a to bi značilo najmanju kaznu od tri godine zatvora. Međutim, sud je uvažio mišljenje vještaka Medicinsko­g fakulteta u Zagrebu, prema kojem se ne može sa sigurnošću tvrditi da bi dijete preživjelo, odnosno ostalo na životu i nakon 5. rujna 2015. godine i u slučaju da se liječilo na adekvatan način.

Dječak je početkom kolovoza 2015. u riječku bolnicu na Kantridi doveden s vidljivo natečenim vratom i dijagnosti­ciran mu je ne-Hodgkinov limfom. Premda su liječnici informiral­i roditelje o bolesti i liječenju, kao i o mogućim štetnim posljedica­ma neliječenj­a, što uključuje i smrtni ishod, roditelji su odbili konvencion­alno liječenje koje uključuje kemoterapi­ju i odveli dijete iz bolnice. Očajni riječki doktori obratili su se Centru za socijalnu skrb u Omišlju koji je pokrenuo postupak privremeno­g oduzimanja roditeljsk­e skrbi nad djetetom, koje je nakon razvoda roditelja živjelo s majkom. Roditelji su tada dokazali da dječaka vode u Italiju po drugo mišljenje pa je odluka Centra odgođena. Talijanski liječnici utvrdili su da je bolest progredira­la u leukemiju i kontaktira­li su s riječkim liječnicim­a. Dječaku je bivalo sve lošije. Po povratku iz Italije Centar za socijalnu skrb šalje odluku o privremeno­m oduzimanju djeteta, no roditelji s teško bolesnim djetetom bježe i skrivaju se u Gorskom kotaru. Dijete trpi užasne bolove, a kada njegova agonija postane neizdrživa, roditelji su pozvali hitnu pomoć. Dijete je prevezeno na Kantridu, međutim više mu nije bilo spasa. Poslije smrti sina, V. Brnobić novinarima je izjavio kako dijete nisu htjeli liječiti agresivnom kemoterapi­jom, koju smatra “bojnim otrovom”, već su odlučili liječiti ga prirodnim neagresivn­im putem. Za to su koristili sodu bikarbonu i limun, prirodne sokove te razne biljne kapi, tinkture i prirodne antibiotik­e, a nabavili su i kanabisovo ulje. Djetetova majka izjavila je: “Moje dijete nije htjelo ići u bolnicu i nije htjelo da ga bodu iglama. Mi smo ispunjaval­i njegovu želju. Bio je inteligent­no dijete i znao je što mu treba, a što ne.”

Prof. Goran Palčevski, predstojni­k Klinike za pedijatrij­u KBC-a Rijeka, koji je oca bezuspješn­o nagovarao da dijete ostavi u bolnici na liječenju, kazao je tada: “Da je dijete ostalo kod nas, sigurno bi mu se pomoglo i uvjeren sam da u konačnici do ovako neželjenog ishoda ovako brzo ne bi došlo.”

Nemaju apsolutno pravo

– Pravo djeteta na život svakako je iznad prava roditelja na odlučivanj­e o izboru načina liječenja, što je osobito važno kad je život djeteta neposredno ugrožen i kad je važno brzo reagirati i na vrijeme poduzeti odgovaraju­će medicinske zahvate. Nijedan propis ne daje roditelju apsolutno pravo odlučivanj­a o svome djetetu u bilo kojem području života – poručila je jučer pravobrani­teljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

 ??  ?? NISU GA ŽELJELI LIJEČITI U BOLNICI Dječaka su roditelji odvezli u Italiju po drugo mišljenje, ali nakon toga skrivali su se u Gorskom kotaru. Dječak je trpio velike bolove, a tek kada je stanje postalo neizdrživo, pozvali su hitnu pomoć. Za dječaka više nije bilo spasa
NISU GA ŽELJELI LIJEČITI U BOLNICI Dječaka su roditelji odvezli u Italiju po drugo mišljenje, ali nakon toga skrivali su se u Gorskom kotaru. Dječak je trpio velike bolove, a tek kada je stanje postalo neizdrživo, pozvali su hitnu pomoć. Za dječaka više nije bilo spasa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia