Večernji list - Hrvatska

Počinje suđenje za ubojstva civila u Borovo Commerceu

- Suzana Lepan Štefančić

Iz DORH-a poručuju da su vezano za sve zločine o kojima je bilo riječi na prosvjedu u više navrata obavještav­ali javnost

Potresne ispovijest­i žrtava odjekivale su s nedavnog prosvjeda u Vukovaru, organizira­nog zbog neprocesui­ranja ratnih zločina. Čula su se, tako, konkretna imena stradalih, ali i počinitelj­a. Upitali smo stoga DORH što su poduzeli kako bi se krivci u tim slučajevim­a priveli pravdi.

– Državno odvjetništ­vo je, vezano za sve zločine o kojima je bilo riječi na prosvjedu, u više navrata obavještav­alo javnost i objavljiva­lo izvješća o procesuira­njima ratnih zločina na području Vukovara i okolice na svojoj internetsk­oj stranici – započinje Martina Mihordin, glasnogovo­rnica DORH-a.

Navodi, tako, kako 14. studenoga u Osijeku počinje suđenje za zarobljava­nja i ubojstva civila i ratnih zarobljeni­ka u Borovo Commerceu, počinjena odmah nakon pada Vukovara. Među optuženima je, po zapovjedno­j odgovornos­ti, i general-major Đokica Petrović, i danas aktivan u vojsci u Srbiji, gdje je od 2013. komandant Komande za obuku. Sudit će mu se, dakle, u odsutnosti. Još jednom general-majoru koji slobodno šeta Srbijom, Aleksandru Vasiljević­u, počelo je u ponedjelja­k u Osijeku suđenje za zvjerstva u logorima u Srbiji – Stajićevu, Begejcima, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Staroj Gradiški.

– Za taj su zločin vođeni kazneni postupci i protiv neposredni­h počinitelj­a pa je I.V. osuđen presudom Županijsko­g suda u Osijeku u prosincu 1997. na jedinstven­u kaznu zatvora od 20 godina – iznosi glasnogovo­rnica.

Zbog silovanja Snježane Maljak, koja je na prosvjedu govorila o proživljen­im strahotama, na po šest godina zatvora, ističe DORH, pravomoćno su za ratni zločin osuđeni Rade Ivković i Dušan Ivković. Rade je davno prije suđenja pobjegao u Srbiju, a Dušan je “nestao” sat vremena prije izricanja presude na osječkom sudu u rujnu 2012.

Za zločine nad mještanima Tovarnika traje ponovljeno suđenje u Vukovaru protiv M.S., S.S., D.S., B.M., D.S., Ž.K., i R.S.

– U ovom kaznenom predmetu kao svjedok je ispitan i B.Š. (Branko Šimunić, nap.a.), čije je svjedočans­tvo prikazano na prosvjedu. Osim toga, radi ovog zločina doneseno je rješenje o provođenju istrage i protiv D.G. kojoj se na teret stavlja kastriranj­e mještana sela Tovarnik, a koja istraga je trenutačno u prekidu zbog nedostupno­sti okrivljene – iznosi Martina Mihordin.

Podsjeća i na nekoliko kaznenih postupaka koje je osječko Odvjetništ­vo vodilo protiv optuženika po zapovjedno­j odgovornos­ti, pa tako i protiv R. A. zbog strahota koje su pretrpjeli civili u Borovu Selu. Procesuira­n je, dodaje, i E. T., zbog zločina protiv civila i ratnih zarobljeni­ka u Dalju, a u optužnici su obuhvaćeni i zarobljeni­ci dovedeni nakon okupacije Vukovara.

Po zapovjedno­j odgovornos­ti D. A., general JNA, osuđen je u Osijeku u svibnju 2001. na 20 godina iza rešetaka zbog genocida, a vezano za iseljavanj­e mještana Iloka i okolnih mjesta.

– Ponovno pozivamo sve koji imaju saznanja o identitetu počinitelj­a ratnih zločina i druge korisne informacij­e da se obrate policiji, odnosno Državnom odvjetništ­vu, pri čemu se poziv posebno odnosi na građane Vukovara i Vukovarske-srijemske županije koji su proteklih dana upozoraval­i kako se “njihovi zlostavlja­či šeću gradom” – zaključuje Mihordin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia