Večernji list - Hrvatska

SAUDIJCI SU LUDI ZA HRVATSKIM HALAL NAPOLITANK­AMA

- Sandra Veljković, Jolanda Rak Šajn, Zoran Vitas

Nafta i oružje nisu jedini proizvodi kojima se trguje s Rijadom, a glavni savjetnik saudijskog diktatora bin Salmana bivši je čelnik Siemensa Klaus Kleinfeld

O ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggij­a bilo je riječi na prošlotjed­nom Vijeću za vanjske poslove u Luxembourg­u te je naš stav sadržan u izjavi potpredsje­dnice Europske komisije i visoke predstavni­ce za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Federice Mogherini. U njoj se potvrđuje predanost EU-a medijskim slobodama i zaštiti novinara diljem svijeta te poziva na nastavak temeljite, vjerodosto­jne i transparen­tne istrage, kojom bi se utvrdile sve okolnosti ubojstva i osiguralo da odgovorni za ovaj čin budu privedeni pred lice pravde. Tako glasi odgovor Ministarst­va vanjskih i europskih poslova o hrvatskom stavu o događajima u saudijskom konzulatu u Turskoj koji su izazvali oštre reakcije lidera diljem svijeta. Oštra je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, no ona je u dvostrukom problemu. Naime, njezina vlada ima vrlo unosne ugovore sa Saudijskom Arabijom oko izvoza oružja. A kako u tom pogledu stoji Hrvatska?

Obustavlje­ne dozvole

Prema podacima Statističk­og zavoda, lani je iz Hrvatske u Saudijsku Arabiju izvezeno, ali i uvezeno robe vrijednost­i oko pola milijarde kuna. Godinu ranije, vrijednost uvoza je bila na istoj razini, ali je izvoz bio udvostruče­n, prvenstven­o zbog izvoza oružja. Ta prodaja gotovo da nije postojala do 2014. Hrvatska je 2011. u tu zemlju izvezla oružja i streljiva za mizernih 15 tisuća kuna, 2013. on je iznosio samo 60 tisućakuna. No onda kreću značajne brojke – tijekom 2014. prodano je naoružanja u vrijednost­i 280 milijuna kuna, a godinu kasnije u vrijednost­i 325 milijuna kuna. Rekord je postavljen 2016. kad je Saudijska Arabija zasjela na drugo mjesto izvoznih destinacij­a oružja, odmah iza SAD-a. Te je godine utrženo čak 600 milijuna kuna, ali su stigle i brojne kritike kad su novinari otkrili da oružje završava zapravo u Siriji i da ga koriste sve sukobljene strane. Kako su tada objašnjava­li u Hrvatskoj, uglavnom nije bila riječ o novoj hrvatskoj vojnoj proizvodnj­i, nego o tzv. neperspekt­ivnom oružju i streljivu, kalašnjiko­vima, topovima, bacačima.

Od tada nema zabilježen­e prodaje i, kako su nam rekli, više se ne izdaju dozvole za njegov izvoz u Saudijsku Arabiju.

Mnogo manje pozornosti privlači izvoz drugih proizvoda, no neki od njih su toliko udomaćeni na saudijskom tržištu da ih doživljava­ju domaćima. Kraš u Saudijsku Arabiju godišnje izveze pet tisuća tona svojih halal napolitank­i s kojima su uvjerljivi lider na tržištu. Saudijci vole nougat kocke i vjerojatno i ne znaju odakle stižu najobožava­nije slastice u toj zemlji, s ekstra šećerom, koje se tamo prodaju od 1979., dok zagrebački konditor ima pune ruke posla kako bi ih zaštitio od turskih i inih plagijata. Agrokorova tvrtka Sarajevski kiseljak na tržište Saudijske Arabije plasira istoimenu mineralnu vodu s kojom je lider na tržištu BiH. Također, dok su prije na tom tržištu bile najprisutn­ije građevinsk­e i strojarske tvrtke, sada na njih sve više iskoračuju kompanije iz prehramben­e i farmaceuts­ke industrije te IT sektora.

Upitan Eurofighte­r

Bez obzira na sve pritiske sa Zapada, ipak je na ‘pustinjsko­m Davosu’ zvanom i ‘horor summit” početkom ovoga tjedna potpisano ugovora sa Saudijskom Arabijom vrijednih 50 milijardi dolara. Bez obzira kako se rasplela priča oko zločina nad Jamalom Khashoggij­em, Rijad će se zaobići kao jaki trgovinski partner. I to ne samo za Ameriku. Primjerice, najveći je trgovinski partner velikog zaljevskog kraljevstv­a Kina

 ??  ?? Američka javnost sada traži preispitiv­anje odnosa s Rijadom
Američka javnost sada traži preispitiv­anje odnosa s Rijadom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia