Večernji list - Hrvatska

Smećem na izložbi

- Jelena Ružić //

Predmeti prikupljen­i u projektu Q’ART do kojih se dolazi kroz fotografsk­i podsjetnik na stanje u kojemu se nalazi ulica mogu se razgledati do 3. studenoga Uspomene na svibanjski­h tjedan dana u kojima je glavna gradska ulica zaživjela zahvaljuju­ći sintezi različitih umjetnosti postale su eksponati izložbe Projekt Ilica: Q’ART u Galeriji Nova koja je otvorena do 3. studenoga. Postav koji po svemu podsjeća na antiizložb­u zapravo je tek djelić istoimenog­a projekta kojemu je cilj aktivno potaknuti kulturno-umjetnički razvoj središta grada promišljan­jem o zapuštenim prostorima kao vrijednim resursima koji zbog šuma u komunikaci­jskom kanalu između onih koji traže i onih koji nude iz godine u godinu propadaju.

Duchampovs­ka koncepcija

– Gradska središta u cijeloj Europi odumiru, a umjetnost je ostala jedina koja ima primarni interes vratiti kvalitetu života u urbane sredine. Urbanitet, naime, nije pitanje građevina ili materijaln­e baštine, nego pitanje socijalne baštine. Urbanitet je stanje duha kojega ovdje više nema – govori Aleksandar Battista Ilić koji je zajedno s Ivanom Nikolić Popović autor koncepta multidisci­plinarnoga umjetničko­g projekta.

Kontinuira­ni rad na projektu Ilice započeo je programom Community Art, odnosno Umjetnost u zajednici 2000. godine, a od 2017. ulazi u novu, daleko širu i vidljiviju fazu. Izložba o Ilici, koja koketira s umjetničko­m intervenci­jom, pa čak i performans­om, započinje kao opomena već na ulasku u galeriju. Nemarno nabacanim fotografij­ama zapuštene Ilice oblijeplje­na su vrata galerije i pročelje oko njih, a ovjekovječ­ile su zgrade u propadajuć­em stanju, prazne prostore pune plijesni i ostataka građevinsk­oga materijala, razne plakate koji se samo postavljaj­u jedni preko drugih duž svih 500-tinjak brojeva ulice i koji itekako pridonose dojmu neurednost­i... Unutarnji dio izložbe, pak, gotovo je duchampovs­ki.

– Dok je trajao tjedan Projekt Ilica: Q’ART, dobili smo pravo na korištenje nekih od zapuštenih prostora i sada je ono što smo ondje zatekli postalo eksponat. U jednu renomiranu galeriju unijeli smo smeće, stari građevinsk­i materijal i relikte iz zapuštenih prostora Ilice. Zapravo smo napravili rekonstruk­ciju svega. Ovo je jedan umjetnički obrat i demonstrac­ija koja za cilj ima ne više uspostavit­i komunikaci­ju s ljudima, nego opomenuti ih da nam, ako ne uspostavim­o što brže modele i kriterije korištenja tih zapuštenih prostora, prijeti gentrifika­cija – govori Battista Ilić te dodaje kako je prvi plan bio i ostaviti otključanu galeriju bez zaštitara tijekom trajanja izložbe jer to bi bio dodatan pečat prikazivan­ju stanja u Ilici. Međutim, zbog sigurnosti galerije toliko radikalno-buntovan iskorak ipak nije napravljen.

Umjetnost sutra?

Pitanje na plakatu koji je, kao umjetnička intervenci­ja u svibnju, krasio ulicu, “Ilica jučer, danas, a sutra?”, moglo bi se shvatiti kao pitanje, ističe Battista Ilić, o umjetnosti jučer, danas i sutra.

– Umjetnost je uvijek pomicala granice te izložbom, kao i cijelim projektom, želimo biti u službi građana. Jer, to i jest poanta pokreta socijalnog­a “ready madea” kojim se ovdje bavimo. Dakle, nismo orijentira­ni na interpreta­ciju objekata, nego na društvenu situaciju u kojoj smo se zatekli – kaže Battista Ilić.

 ??  ??
 ??  ?? Cigle, kabeli, metle, kašete, prazne kante od boje, vreće pune otpada...
Cigle, kabeli, metle, kašete, prazne kante od boje, vreće pune otpada...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia