Večernji list - Hrvatska

CHELSEA I ARSENAL? POLAKO, PA BELUPO JE...

- Robert Junaci

Želimo ući u legende kluba kao dečki koji su to napravili prije 50 godina – kaže Dominik Livaković, jedan od junaka plavih

Svi se smiju, čestitaju si, u Maksimiru je jučer bilo idilično. S pravom, jer plavi su pobjedom nad Spartakom u Trnavi stigli nadomak europskom proljeću. Otvorili su vrata koja su za Dinamo gotovo pola stoljeća bila zatvorena. Da, plavi dečki imaju pravo na veselje i zadovoljst­vo, sami su si to priuštili svojim igrama, stavom na terenu, a sve to nagradilo ih je sjajnim rezultatim­a.

Doduše, u prvom poluvremen­u Dinamo u Slovačkoj nije izgledao dobro, no sve je popravio u nastavku.

Moramo ostati skromni

– U tom drugom dijelu pokazali smo pravi karakter, pokazali smo da smo momčad, borili smo se do kraja i jednom smo nogom u tom željenom proljeću. Treba nam taj još jedan bod, no sad je jasno da je realno da ćemo proći ovu skupinu, imamo još tri utakmice i taj posao završit ćemo do kraja – rekao je Izet Hajrović koji je “otkrio” ovaj današnji Dinamo.

– Igrao sam u drugim klubovima, bilo je puno iskusnijih igrača, ali Dinamo je kao momčad nešto posebno. Ta kemija u momčadi je presudna, imamo puno mladih igrača, iskusnih koji pomažu i to se sve dobro složilo. Ono što je važno jest i to da smo mi i izvan terena, dakle privatno, puno zajedno, izlazimo zajedno, u svlačionic­i imamo catering, baš se puno družimo i mislim da je to ključ uspjeha. Vjerujem da su to osjetili i naši navijači.

Mario Gavranović s dva je vrhunska poteza donio preokret, kao Gerd Müller zabio je prvi, a onda majstorski okrenuo suparničko­m igraču i asistirao Oršiću.

– To je pobjeda momčadi! Ide nam kako smo priželjkiv­ali. Müller je bio svjetska klasa, ja sam za njega mali igrač. Ali drago mi je da sam zabio jedan klasični müllerovsk­i gol – mirno će Gavranović.

Razmišljat­e li o budućnosti, o mogućim suparnicim­a na proljeće, o klubovima kao što su Chelsea, Arsenal...

– Mi gledamo samo na Slaven Belupo! – odbacio je svaku priču o onome što čeka plave u tom dugo priželjkiv­anom proljeću.

– Polako, prvo sad protiv Spartaka kod kuće treba i matematičk­i osigurati prolazak, kvalitetni­ji smo od njih, samo to još jednom treba pokazati na terenu. Moramo ostati skromni, tako smo došli do ove pozicije, ne smijemo pomisliti da smo sad nešto napravili, moramo čvrsto ostati na zemlji pa ćemo i dalje imati uspjehe. Nema sad smisla govoriti o tome koliko daleko možemo doći, ali pokazali smo da možemo igrati protiv svakoga, pa i protiv velikih – zaključio je Gavranović.

Mislav Oršić prvo nas je iživcirao, imao je prilika ranije nokautirat­i Slovake, a onda je na kraju pogodio za pobjedu Dinama.

– Zadnjih ne znam koliko nisam zabio gol, nije lopta htjela u mrežu, ali nisam odustajao i, eto, ušla je sad kad je bilo jako važno – kratko će Oršić.

Ako je Mario Gavranović bio igrač utakmice, junak je bio Dominik Livaković, njegova obrana kod 1:0 vodstva Spartaka zapravo je bila ključna.

– Tu sam za momčad, kao što je momčad uvijek uz mene. Dobro je sve ispalo, da smo izgubili, napravili bismo si problem, ispalo bi kao da nismo dosad ništa ni napravili – kaže Livaković, koji živi krasne dane, branio je za reprezenta­ciju, s Dinamom će očito prezimiti u Europi...

Neka potraje zajedništv­o

– Ovo su mi najljepši trenuci u karijeri. I zbog reprezenta­cije i zbog Dinama želimo ući u legende kluba kao što su ušli dečki prije 50 godina. Sad samo želimo pun stadion, da nas navijači nose. Moramo biti i dalje ovako zajedno, kao prava momčad. Kad sam došao sa SP-a, prenio sam dečkima neke doživljaje, govorio im baš o tom zajedništv­u. I sad ovdje imamo prilično sličnu situaciju, samo neka potraje...

Što vam je trener rekao na poluvremen­u s obzirom na to da u prvom dijelu niste igrali dobro?

– Pa bio je malo žešći (smijeh). Ma trebaju i takve stvari, zna kako treba s nama i zato je tu gdje je, a mi smo sada tu gdje smo željeli biti – zaključio je Livaković.

I on i svi ostali igrači, pa i trener, poželjeli su pun Maksimir. Oni su svojim igrama i rezultatim­a poslali prave pozivnice, treba ih podržati i protiv Spartaka i u zadnjem kolu protiv Anderlecht­a pa se tako zagrijavat­i za to toliko željeno proljeće.

Lijepo je bilo vidjeti igrače koji se smiju, koji su sa smiješkom otrčali na novi trening i na pripremu za nedjeljni sraz sa Slaven Belupom. Bjelica je već od jučer počeo slagati momčad za taj novi ispit, nema spavanja na lovorikama, toga su i oni prilično svjesni.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia