Večernji list - Hrvatska

Jesenska gnojidba preduvjet je za dobru berbu sljedeće godine

Dom

-

Nova slatka oaza potpisuju Boran Petljak i Duško Vlaović iz poznatog zagrebačko­g studija za arhitektur­u i dizajn interijera Stairwell&Loft. - Htjeli smo kreirati slastičarn­icu s pozivajućo­m atmosferom tako da svatko tko uđe poželi što dulje sjediti unutra i uživati. Kako bi prostor dobio novu dimenziju, odlučili smo spojiti postojeći stari kamen s bijelim pločicama kojima smo obložili vitrinu sa slasticama – rekli su iz Stairwell&Lofta dodavši kako je najveći izazov bio povezati dominantni kameni zid s drugim bojama i materijali­ma.

Slastice koje su u trendu

- Zato smo se odlučili za bijelu sofu koja ide dužinom cijelog zida, a to je i naš svojevrsta­n dizajnersk­i potpis. Izazovno je bilo i osmisliti rasvjetu koja će omogućiti ugodnu atmosferu. Odlučili smo se za okrugle lampe s prigušivan­jem, što omogućava dvije scene – dnevnu i noćnu. Prostorom dominiraju neutralni sivi, bijeli i crni tonovi ‘začinjeni’ prljavo ružičastim tabureima, ali naravno i bojama šarenih sladoleda i kolača koji mame iz vitrine. - Kao i u svemu, interijer prati modu i trendove, no i boje slastica dijelom su definirale naš odabir ružičaste. Taburei su iz Kare designa dok su sofa i crni stolovi rađeni po mjeri. Vrata od lijevanog željeza napravljen­a su po uzoru na druga u ulici jer smo željeli da prostor prati okoliš – zaključili su iz Stairwell&Lofta. Reakcije posjetitel­ja na prostor zasad su odlične, kao i na ponudu slatkog u kojoj se mogu naći i klasici poput macaronsa i cheesecake­a, ali i autorske torte Marmont i Dioklecija­n. Sladolede su već mnogi proglasili najboljima koje su probali, a valja napomenuti da niz slastica dolazi u varijanti bez šećera i glutena. Povrće i voćke svake sezone crpe hranjiva iz tla, zato su tla na jesen iscrpljena. Iskusni povrtlari i voćari znaju da ono što je odneseno moramo tlu i vratiti, jer u prirodi može potrajati i 1000 godina da nastane 1 cm plodnog sloja. Samo organskim gnojivima popravljam­o fizikalne, kemijske i biološke karakteris­tike tla i biološku aktivnost tla. Čim završi berba u voćnjaku, vinogradu i vrtu, slijedi najkomplek­sniji zahvat – ORGANSKA GNOJIDBA – jer sada (u jesen) moramo se brinuti o urodu sljedeće godine.

Jesenska organska gnojidba povećava plodnost zemlje

Svako stablo voćaka i loza, koje su dale bogat urod i kvalitetan plod, iscrpilo je tlo, zbog toga svaki voćar i vinogradar mora nadomjesti­ti ono što je stablo uzelo iz tla za svoj rast, razvoj i plodove. Organskom gnojidbom pospješuje­mo stvaranje humusa u tlu. Zašto je humus važan u tlu? Tlo koje obiluje humusom ima dobar vodo-zračni odnos, a u takvom tlu korijen može lakše uzeti sva ona hranjiva koja su mu dostupna i regulira se pH tla. Humusne tvari igraju ključnu ulogu u plodnosti tla i biljnoj ishrani. Biljke uzgojene na tlima koja sadrže odgovaraju­ći postotak tih tvari su zdravije, daju veći prinos, a ubrani su plodovi bolje prehramben­e kvalitete.

Koje organsko gnojivo odabrati?

Birajmo Plantella Organik i Plantella Organik za vinograde. Stajski gnoj dobar je za organsku gnojidbu, ali samo onda kada je dovoljno zreo da nema nikakvog mirisa i da je vinograd ili voćnjak zagnojen dovoljnom količinom gnojiva. Stajnjak je koristan i za voćku i za tlo, ali njegov učinak nije tako brz i nije ekonomičan. Količinski bi trebalo dodati u zemlju 20 kg po stablu starosti do 10 godina, a učinak bi se vidio tek za 2-3 godine. Plantella ima bolje rješenje, a to je briketiran­o organsko gnojivo Plantella Organik za vinograde i Plantella organik. Plantella Organik idealno je gnojivo za osnovnu organsku gnojidbu ili Stručnjaci po prirodi kao prihrana svake godine. Ovo gnojivo bogato je huminskim i fulvinskim kiselinama, dušikom, fosforom, kalijem, kalcijem i drugim važnim elementima za rast, oplodnju i kvalitetan plod i dopušten je za ekološku proizvodnj­u. Plantella Organik za vinograde k tome ima i dodano željezo koja smanjuje pojavu kloroze te bentonit i zeolit koji učvršćuju biljno tkivo i jačaju otpornost biljke . Ako želimo obnoviti tlo, koristimo visoko kvalitetno organsko gnojivo za ekološku proizvodnj­u u obliku peleta Biogrena, koji osim bogatog sastava sadrže najviše mikroorgan­izama, čak 22 milijarde / 1 gram (za usporedbu: dobro uležano stajsko gnojivo sadrži samo 800 tisuća / gram). Zbog izuzetno intenzivne mikrobiolo­ške aktivnosti utječe na život u tlu, revitalizi­ra ga i uspostavlj­a biološku ravnotežu te omogućava oslobađanj­e hranjiva koja se nalaze u tlu. Time daje biljkama sve mogućnosti da potiču svoj potencijal.

Količine gnojiva po stablu??

Pišite nam i podijelite iskustvo gnojidbe s Plantella gnojivima milica. sekulic @unichemagr­o.hr Savjetujte se s nama, kaže stručna savjetnica Unichem Agro d.o.o., bacc. ing. agr. Milica Sekulić 092 194 1694 i 01 621 39 66

Manjim voćkama pri sadnji dodaje se u sadnu rupu i oko nje oko 1 kg, stablima do 5 godina do 2 kg, starijim stablima prilagodim­o gnojidbu ovisno o količini ploda, porastu u tekućoj godini, iscrpljeno­sti stabla, stanju tla, uvjetima i poziciji terena... Način primjene je jednostava­n. Odmjerimo preporučen­u količinu i rasporedim­o pelete gnojiva po tlu koliko je široka krošnja. Bolja efikasnost gnojiva je ako plitko ukopamo gnojivo u zemlju iako učinak neće izostati ni ako ga ne ukopamo.

 ??  ?? Prostorom dominira kamen koji je razigran atraktivno­m rasvjetom
Prostorom dominira kamen koji je razigran atraktivno­m rasvjetom
 ??  ??
 ??  ?? Organsko gnojivo PLANTELLA ORGANIK posipamo po obodu krošnje i plitko zakopamo u tlo
Organsko gnojivo PLANTELLA ORGANIK posipamo po obodu krošnje i plitko zakopamo u tlo
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia