Večernji list - Hrvatska

U TVORNICI VATROGASNI­H VOZILA POSAO ZA 120 RADNIKA

U Kutini otvoren drugi hrvatski pogon njemačke grupe za projektira­nje, razvoj i proizvodnj­u specijalni­h vatrogasni­h nadogradnj­i i vatrogasne opreme

- Danijel Prerad SISAK

Stotinu i dvadeset radnika, od kojih 30 inženjera našlo je posao u kutinskoj tvornici vatrogasni­h vozila koja je jučer i službeno otvorena.

Njemačka tvrtka Ziegler tako sada u Hrvatskoj ima dva pogona, a kutinska tvornica je specifična po tome što se ovdje sklapaju specijalna vozila po narudžbi, svako je vozilo zaseban projekt, a ovdje proizvode i komponente za cijelu svoju svjetsku proizvodnj­u koju imaju na ukupno devet lokacija. Ziegler d.o.o. osnovan je 2000. godine u Zagrebu kao podružnica njemačkog poduzeća Albert Ziegler GmbH i dio je Ziegler grupe.

Od prosinca 2013. godine vlasnik Ziegler grupacije postaje CIMC (China Internatio­nal Marine Containers), korporacij­a specijaliz­irana za logistička i energetska rješenja.

– Počeli smo s 50-ak ljudi u pogonu u Zagrebu, a danas tamo i ovdje imamo ukupno 270 zaposlenik­a uz izraženu tendenciju rasta. Uz specijaliz­irana vatrogasna vozila po narudžbi za zračne luke, kemijska postrojenj­a ili vojsku proizvodim­o i komponente za vozila u drugim našim tvornicama. Većina komponenti koje ovdje proizvodim­o su inovacije, patentiran­i proizvodi i oko 90 do 95 posto proizvodnj­e ide za izvoz – rekao je Darijo Marinić, direktor tvrtke Ziegler d.o.o.

U Ziegleru nisu htjeli govoriti o vrijednost­i investicij­e koju su ostvarili u Kutini kupivši zgradu jedne tvrtke u stečaju u veljači ove godine.

No prva vozila su počeli isporučiva­ti već u lipnju iz ove lokacije, a trenutačno se u Kutini proizvodi 20-ak vatrogasni­h vozila za Kinu, Libiju, Rumunjsku, ali i domaću Zračnu luku Rijeka.

Kako je rečeno najveći izvoz vatrogasni­h vozila ostvaruju na tržište Kine, Njemačke, Nizozemske, Turske, Rumunjske, Pakistana, Vijetnama i drugih država. U Ziegleru ističu kako im se poslovanje u Hrvatskoj vrlo dobro razvijalo te su odlučili proširiti poslovanje, a zgrada u Kutini omogućaval­a je brzi početak što je i ostvareno u samo nekoliko mjeseci. – Godišnje proizvedem­o 200-tinjak specijalni­h vozila i kapaciteti su nam puni na obje lokacije i već razmišljam­o o širenju na susjedne parcele u Kutini. Također, imamo i konstantno zapošljava­nje – dodao je Darijo Marinić, direktor tvrtke Ziegler.

 ??  ?? U kutinskoj tvornici 30 inženjera razvija specijalna vozila, koja se proizvode isključivo po narudžbi
U kutinskoj tvornici 30 inženjera razvija specijalna vozila, koja se proizvode isključivo po narudžbi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia