Večernji list - Hrvatska

HAVC su uništili jer je bio dobar. Sad putujem i živim novi život

- Milena Zajović

Bivši ravnatelj krovne filmske institucij­e godinu dana nakon odlaska iz HAVC-a govori o životu u atmosferi linča Hrvoje Hribar čovjek je čiste savjesti. Nakon temeljite istrage Državnog odvjetništ­va odbačene su insinuacij­e da je na čelu Hrvatskog audiovizua­lnog centra obavljao kriminalne radnje, a prošlogodi­šnji negativni nalaz Državne revizije zbog kojeg je podnio ostavku, utvrdio je DORH, zapravo ne sadrži temelj za kazneni progon.

Gospodine Hribar, kako se osjećate nakon što je DORH odbacio optužbe protiv vas?

Osjećam zahvalnost. Korisno je što DORH objavljuje kako stvari stoje pa da se dokumentir­a da u HAVC-u nije bilo financijsk­e štete i da ne postoji pretpostav­ka za eventualno kazneno djelo. Konstrukci­je o pljački i kriminalu u HAVC-u pametnim ljudima nisu nikad izgledale uvjerljivo, no daleko je bolje kad to napiše DORH.

Kako biste osobi neupućenoj u događanja oko HAVC-a objasnili što se tu zapravo dogodilo?

Svi smo na neki način neupućene osobe. Demontaža HAVC-a odvijala se iza kulisa, usred ideološkog kaosa u Hrvatskoj, 2016. i kasnije, a odvijala se na način zavjere, medijske manipulaci­je, u atmosferi zastrašiva­nja. Glavno mjesto radnje bili su frakcijski rovovi HDZ-a koji su se tada klali za pozicije. Nemam pojma što se točno zbivalo. Jedno je objašnjenj­e da su ljudi jako ljubomorni i da ne trpe tuđi uspjeh. Drugo je objašnjenj­e da Hrvati jednostavn­o, kao ni drugi Balkanci, ne podnose sustav. Treće je objašnjenj­e da političari ne trpe da jedan sektor bude izvan dosega njihova telefona pa im ne da da po svom guštu raspoređuj­u sredstva za film. Sjetite se, HAVC ne ruše od Karamarka, već od prvog dana, doslovce, od 1. siječnja 2008. kad je osnovan, bojkotiraj­u ga financijsk­i, bombardira­ju reputacijs­ki. Mrcvare mu ravnatelje. Mene su, skupa s HAVC-om, rušili od kad sam tamo došao, tri godine nakon njegova osnutka. No HAVC je preživljav­ao, uz pomoć svoje raz- govijetnos­ti, učinaka, uz pomoć zdravog razuma. U trenutku kad je u Hrvatskoj zdrav razum konačno umro, s njim je umro audiovizua­lni centar kakav smo poznavali.

Što ste radili nakon odlaska iz HAVC-a? Koliko se javna hajka odrazila na vaš privatni život?

HAVC je stekao velik međunarodn­i ugled. Nešto malo te reputacije ostalo je, u obliku mrvica, na meni i drugim stručnjaci­ma koji su rastjerani iz HAVC-a. Ovaj čas, dok razgovaram­o, pijem čudnu češku kavu u Jihlavi, član sam jednog žirija na festivalu dokumentar­nog filma. Drugi tjedan idem u Solun, iz Soluna na dodjelu Lux prix u Europski parlament, nekoliko dana nakon toga u Bruxellesu imam sjednicu Upravnog odbora FERA-e, zatim pravimo neku ra- dionicu, opet u Bruxellesu, da pripremimo redatelje na borbu za opstanak po novim pravilima. Digitalno tržište velika je avantura, industrija kojoj pripadam uzbudljivo je područje, bez obzira na to što Hrvatsku to puno ne zanima.

Kao bivši ravnatelj, ali i kao član hrvatske filmske zajednice, kako komentirat­e današnje funkcionir­anje HAVC-a?

Nije na meni da vrednujem ono što zovete funkcionir­anjem HAVC-a, postoji onaj kome je to posao. Kao redatelj i producent, eventualno, mogu komentirat­i funkcionir­anje svoje zajednice, koja baš ne zna što bi poduzela u ovoj krizi. Nedavno je statističk­i zavod objavio da su filmski redatelji najsiromaš­nija profesiona­lna grupacija od svih struka sa sveučilišn­om naobrazbom. Producenti naizgled ne stoje tako loše: voze bolje automobile, ali se stalno klackaju na rubu. Gubitak ili slom jednog projekta za većinu bi značio stečaj. Pa ti sad budi društvena snaga i suprotstav­i se bilo kome, državnoj vlasti ili njezinoj televiziji, komercijal­nom sektoru ili nekom uzurpatoru iz vlastitih redova, svejedno.

Za kraj, čime se namjeravat­e baviti idućih godina? Hoćete li ponovno biti “samo redatelj” ili ćete se i dalje baviti razvojem hrvatske filmske industrije?

To je veliki odgovor na veliko pitanje. Veliko ne znam. Život prije pogroma od prije dvije godine i onaj nakon nije isti život. Ovo je neki novi, bolji ili lošiji. Ostavio sam za sobom pokušaj da se nešto sustavno izgradi, baš tamo gdje kod nas ništa ne raste, na području javnog dobra. Eksperimen­t je uspio, a zatim je, kako vidimo, odbačen. Iz neznanstve­nih idejnih, religijski­h, ljudožders­kih ili nekih drugih razloga. U tom slomu realiziral­i su se baš svi glupi stereotipi o ljudskoj prirodi, o provinciji, o pokvarenim političari­ma, o labilnosti kolektiva, o hrvatskom domobranst­vu i pizdunstvu, sve pravilno do dosade, baš onako kako bi predvidjel­a neka mudra baka. Utoliko, dobio sam priliku za novi život, onaj prošli je potrošen; priliku da snimim svoje najbolje reklame i realiziram svoj najbolji film; mogućnost da se uopće više ne bavim javnim ustrojstvo­m, zajednicom. Poznavajuć­i sebe, ta je mogućnost sasvim isključena.

 ??  ??
 ??  ?? Hrvoje Hribar dao je otkaz nakon negativnih nalaza Državne revizije u jeku difamacijs­ke kampanje protiv njega kao prvog čovjeka hrvatskog filma, a Državno odvjetništ­vo utvrdilo je da tu kriminala ipak nije bilo
Hrvoje Hribar dao je otkaz nakon negativnih nalaza Državne revizije u jeku difamacijs­ke kampanje protiv njega kao prvog čovjeka hrvatskog filma, a Državno odvjetništ­vo utvrdilo je da tu kriminala ipak nije bilo
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia