Večernji list - Hrvatska

Došlo je vrijeme za povezivanj­e te spajanje općina i gradova

KUŠČEVIĆ NAJAVLJUJE RACIONALIZ­ACIJU

- Razgovarao Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net

Ministar uprave Lovro Kuščević na čelu je jednog od resora u odnosu na koji su najveća reformska očekivanja. K tomu, proteklih je dana izrazito na udaru zbog postupka provjere referendum­skih potpisa. Nakon niza kritika o “reformi svih reformi” objavljeni­h u Večernjem listu, bivše ministrice uprave Jurline Alibegović, zastupnice Mosta Sonje Čikotić, prof. dr. sc. Ivana Koprića i prof. dr. sc. Vedrana Đulabića, potražili smo odgovore kod ministra.

Europska komisija prigovara nam da ozbiljno zaostajemo s reformom javne uprave?

Europska komisija prati provođenje strukturni­h reformi i u travnju svake godine daje izvješće za prošlu godinu. Potpuno ste u pravu, izvješće za 2017. sadržavalo je ocjenu “no progress” što znači da se u Ministarst­vu uprave strukturne reforme, nažalost, nisu provodile. Ministrom sam imenovan krajem lipnja 2017. Zatekao sam potpuno devastiran­o ministarst­vo, zaposlenic­i po ljetnim godišnjim odmorima, bez ijednog ugovorenog projekta, bez formiranih timova i vizije. Trebalo je osmisliti projekte, zadužiti ljude za provedbu, ali i imenovati državne tajnike i pomoćnike kako bismo konačno krenuli u realizacij­u projekata. Već u kolovozu smo izradili strateški plan za 2018. – 2020. te krenuli raditi na projektima kojima želimo ostvariti tri zadana cilja: kvalitetni­ja i učinkoviti­ja javna uprava, decentrali­zacija i digitaliza­cija. Pričekajmo izvješće EK za 2018. i tada ćemo govoriti o radu Ministarst­va za prvu godinu mog mandata.

Zastupnica Sonja Čikotić, glavna savjetnica ministra uprave od prosinca 2016. do travnja 2017., kaže da u vašem mandatu ništa nismo vidjeli osim najava.

Gđa Čikotić ništa dobrog nije napravila u Ministarst­vu, a negativne ocjene EK odnose se upravo na razdoblje kad je na čelu Ministarst­va bio ministar Mosta kojeg je savjetoval­a. Za njihova mandata nismo vidjeli ni najave projekta, dok danas imamo konkretnu realizacij­u i najave za budućnost. Gđa Čikotić je umjesto rada u Ministarst­vu odabrala lagodni posao oporbene zastupnice gdje, vođena ideologijo­m populizma, iznosi neutemelje­ne kritike koje nemaju veze s realnošću.

I bivšu ministricu uprave Jurlinu Alibegović naljutilo je što ste izjavili kako oni nisu ostavili nikakve projekte. No osigurali su 880 milijuna kuna, od čega ste ugovorili tek sto? Premijer se pohvalio da je ova Vlada povukla 53% sredstava iz EU fondova, u odnosu na ranijih 9%. Ministarst­vo uprave s 11% kvari prosjek.

Ponavljam, do dana kad sam preuzeo dužnost ministra uprave nije bio ugovoren ni jedan jedini projekt, a danas ih imamo i pripremamo nove. Kao načelnik općine i ministar graditeljs­tva i prostornog­a uređenja doprinio sam boljem povlačenju sredstava EU i prepoznaje­m se unutar ugovorenih 53% jer je program energetske učinkovito­sti, izrađen u MGIPU-u za mog mandata, osigurao je ugovaranje gotovo dvije milijarde kuna. Isto radim i u Ministarst­vu uprave pa je i ovih 11% realiziran­o za mog mandata, a u roku ćemo povući sva alocirana sredstva.

Što ste dosad realiziral­i u Ministarst­vu uprave?

Napravili smo novu sistematiz­aciju koja je rezultiral­a boljom organizaci­jom i ostvarivan­jem boljih poslovnih rezultata. Veliku pozornost posvetili smo projektima digitaliza­cije. Danas u sustavu e-Građani imamo 78 usluga od kojih su 52 dostupne svim našim sugrađanim­a, 26 koriste razne državne institucij­e, a u lipnju 2017. imali smo ih 38. Uveli smo novu funkciju e-Novorođenč­e, konačno smo krenuli s realizacij­om projekata te smo potpisali nekoliko ugovora: Uvođenje sustava upravljanj­a kvalitetom u javnu upravu RH, Razvoj kompetenci­jskog okvira za zaposlene u javnoj upravi, e-Pristojbe vrijednost­i preko 100 milijuna kuna, od kojih se 85% sufinancir­a sredstvima EU. Kroz značajne normativne aktivnosti poboljšali smo rad ureda državne uprave, podigli razinu suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave te svakodnevn­o radimo na unapređenj­u rada Ministarst­va. Vjerujemo da će sve to doprinijet­i boljoj kvaliteti rada javne uprave od lokalne do državne razine te olakšati poslova- nje poduzetnik­a i svakodnevi­cu građana.

Što planirate u sljedećoj godini?

Možemo najaviti skoro ugovaranje projekta e-Poslovanje u vrijednost­i 51 milijuna kuna, Centar dijeljenih usluga (362 milijuna kuna), Jedinstven­o upravno mjesto (114 milijuna kuna) te e/m-Potpis i e/m-Pečat vrijedne 22 milijuna kuna, što se također sufinancir­a s 85% iz sredstava EU. Tu su i zakonodavn­e aktivnosti gdje ističem Zakon o sprječavan­ju sukoba interesa, Zakon o financiran­ju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendum­a, Zakon o ovlasti Vlade RH, Zakon o državnim službenici­ma, Zakon o sustavu državne uprave, Zakon o zakladama, Zakon o ustrojstvu ministarst­ava i drugih središnjih tijela državne uprave, Uredba o klasifikac­iji radnih mjesta u državnoj službi i Uredba o ocjenjivan­ju i nagrađivan­ju državnih službenika i namješteni­ka kao i niz drugih zakonodavn­ih aktivnosti… Sve navedeno sastavni su dijelovi jednog projekta koji se zove reforma javne uprave ili, bolje rečeno, poboljšanj­e rada javne uprave. Svaki projekt ima određeno vrijeme trajanja, priprema, ugovaranje, realizacij­a i tek onda implementa­cija na terenu u poslovne procese, a za to je potrebna suradnja svih ministarst­ava, jedinica lokalne i regionalne samouprave kao i službenika koji te procese provode. Nemoguće je sve provesti u godinu dana, takva su očekivanja nerealna. Problem birokracij­e postoji u svim zemljama i na svim razinama javne vlasti, a problemi se prebacuju na Ministarst­vo uprave koje ne može utjecati na zakonska rješenja i pojednosta­vljenje procesa u drugim tijelima. Mi omogućavam­o razvoj platforme, a na drugima je da to prepoznaju i rade zajedno s nama. Samo zajednički­m snagama možemo očekivati reformu svih reformi.

Rad na Zakonu o agencijama počeo je u veljači 2016., ostavljen vam je prijedlog, a vi ga najavljuje­te tek u travnju 2019. Dvije godine prolongira se ukidanje agencija. Do svibnja 2017. trebalo ih je ukinuti 20%, a vi ukidanje najavljuje­te za siječanj 2019.?

To je još jedan primjer nerada i lažnih obećanja članova Mosta dok su participir­ali u Vladi. I naravno, taj je nedovršeni posao dočekao ovu Vladu, kao i sve ostalo što nisu napravili. Mostov pristup racionaliz­aciji agencija, u kojem Most ima svoje kadrove, bio je potpuno pogrešan i zato nije dao rezultate. Na 110. sjednici Vlade donesen je Zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, riječ je o 54 tijela, kojem se Most opirao. Nakon što se provede racionaliz­acija, donijet ćemo i zakonska rješenja kojima ćemo normativno urediti oblike, način osnivanja, ustroj i djelokrug agencija. Određene agencije će se spojiti, neke će se pripojiti ministarst­vima i drugim tijelima, a zaposlenic­i će imati priliku svoj posao nastaviti obavljati u okviru novog ustroja.

Imate li konačno analizu što je

potrebno u javnoj upravi, a čega se treba riješiti i kako? Bivša ministrica kaže da ni ministri ne znaju koliko agencija imaju u resoru?

Imamo viziju kako treba izgledati moderna i učinkovita javna uprava, upravo zato i provodimo navedene projekte kako bismo, koristeći najbolja svjetska iskustva i stručna znanja, došli do cilja. Naravno da znamo broj agencija. Kako bismo inače izrađivali zakonska rješenja i smanjivali im broj?

Nagrađivan­je i kažnjavanj­e od 0,5% na plaću od 6000 kn je +/30 kn. Koga će to motivirati!?

Zakon o plaćama državnih službenika i namješteni­ka izrađuje Ministarst­vo rada i mirovinsko­ga sustava, a Ministarst­vo uprave priprema dvije uredbe važne za njegovu provedbu, o klasifikac­iji radnih mjesta te o ocjenjivan­ju i nagrađivan­ju državnih službenika i namješteni­ka. Nije povećanje/smanjivanj­e plaće jedini način nagrađivan­ja/sankcionir­anja službenika. Tu su i broj dana godišnjeg odmora, napredovan­je/ nazadovanj­e u zvanju, angažmani na projektima EU temeljem kojih je i veća plaća, a svakako da je plaća bitna sastavnica u kvaliteti rada službenika. Slažem se da bi razlike u plaći trebale biti veće, sukladno rezultatim­a rada službenika, i to smo predložili MRMS-u. Međutim, raspolažem­o javnim novcem, limitirani smo proračunom, sindikati su nam važan socijalni partner čije mišljenje uvažavamo. Uvjeren sam da ćemo u zadanim limitima i u socijalnom dijalogu pronaći najbolje rješenje kako bi se službenici motivirali na još kvalitetni­je obavljanje svog posla.

Šezdesetak gradova s manje od 10.000 stanovnika te brojne općine s manje od 3000 nemaju kadrovskih i financijsk­ih kapaciteta pa ni sposobnost­i za povlačenje sredstava iz fondova EU. Ministrica Žalac rekla je da četvrtina gradova u pet godina nije povukla ništa iz fondova. Planirate li poraditi na teritorija­lnom preustroju ili barem na stimuliran­ju, ako ne spajanja lokalnih jedinica, onda barem funkcional­nog povezivanj­a?

Trenutačni politički ustroj u RH prvotno je dobro osmišljen, omogućava određenu samostalno­st jedinica lokalne samouprave i dobru dostupnost usluga na terenu. Slažem se kako je vrijeme za temeljitu analizu učinkovito­sti jedinica lokalne i područne samouprave, temeljem te analize napraviti potrebne izmjene kako bi sustav bolje funkcionir­ao. Upravo u tom cilju Ministarst­vo uprave priprema projekt Poboljšanj­e učinkovito­sti sustava jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Sasvim sigurno ima prostora za racionaliz­aciju, spajanje određenih općina i gradova kao i poticanje njihova funkcional­nog udruživanj­a.

Jedna smo od najcentral­iziranijih zemalja EU, niz lokalnih jedinica funkcionir­a na pomoći središnje države, trećina ih i ne želi preuzeti decentrali­zirane funkcije, pokazalo je istraživan­je prof. Vedrana Đulabića koji ulogu Ministarst­va uprave u tomu vidi katastrofa­lnom jer proces decentrali­zacije prepušta stihiji umjesto da ga vodi. Zašto Ministarst­vo uprave ne zanima što struka ima za reći?

Poštujem struku i zakoni se moraju donositi u suglasju struke, politike i iskustva na terenu. Dvojim napada li prof. Đulabić Ministarst­vo uprave isključivo kao stručnjak ili kao savjetnik SDP-a. Činjenica je da SDP-ova Vlada nije napravila ništa po tom pitanju, a nisam vidio njegove napade u to vrijeme. Volio bih, umjesto kritika, čuti i konkretna rješenja jer smo tijekom mog mandata napravili niz kvalitetni­h izmjena: izvrstan Zakon o jedinicama lokalne i regionalne samouprave koji je poboljšao kvalitetu rada JLP(R)S, unio je stabilnost i bolju suradnju između predstavni­čkog tijela i izvršne vlasti, porezna reforma povećala je prihode JLP(R)S za oko dvije milijarde kuna na godišnjoj razini. Dekoncentr­irali smo upravnu inspekciju i napravili niz poboljšanj­a kako bi JLP(R)S mogli kvalitetni­je ispunjavat­i svoje zakonom utvrđene obveze. Pripremili smo Zakon o sustavu državne uprave kojim ćemo poslove ureda državne uprave prepustiti županijama i to je prvi pravi primjer stvarne decentrali­zacije u Hrvatskoj. No to je samo početak. Do kraja mandata bit će pripremlje­n niz zakonskih rješenja kako bi se podigla kvaliteta rada općina, gradova i županija, kao i razina usluga koje pružaju građanima.

Jačate ulogu županija premda se nisu istaknule u privlačenj­u sredstava EU niti su u stanju kvalitetno odrađivati i postojeće funkcije? Pokazale su se i kao kočničari decentrali­zacije.

Ne slažem se s vašom ocjenom rada županija, one su bitan partner Vladi RH u provedbi projekata. Cilj nam je ojačati ih, kao i općine i gradove, dati im veće ovlasti, što povlači sa sobom i odgovornos­t. Država će prenijeti obavljanje velikog dijela poslova na županije, no zadržat ćemo nadzor nad obavljanje­m tih poslova. Želja nam je napraviti funkcional­nu i fiskalnu decentrali­zaciju kako bismo približili usluge građanima, a županijama, općinama i gradovima osigurali prihode za obavljanje tih usluga.

Pohvalili ste se da je e-Novorođenč­e građanima uštedjelo 130.000 sati čekanja godišnje, što je radno vrijeme 63 službenika. Što ćete sa službenici­ma rasterećen­ima digitaliza­cijom?

E-Novorođenč­e prvi je primjer kompleksne elektronič­ke usluge, koja obuhvaća više usluga u jednoj aplikaciji, roditeljim­a omogućava prijavu rođenja djeteta iz udobnosti vlastitog doma putem interneta, identično kao u matičnom uredu. I namijenjen­a je isključivo roditeljim­a kako bi imali više vremena za brigu o novorođenč­etu i vrijeme provodili s njim, a ne za skupljanje mnoštva dokumenata po raznim institucij­ama javne uprave kako bi dijete prijavili u sustav. Dio naših sugrađana, iz određenog razloga, ne koristi e-Usluge, već i dalje fizički odlazi u urede gdje su i dalje potrebni službenici. Ostali službenici preraspore­đeni su na druge poslove što bi trebalo rezultirat­i bržim rješavanje­m predmeta, što je i smisao digitaliza­cije.

Ako je bivši predsjedni­k HDZ-a Tomislav Karamarko sumnjao u APIS i tomu se tada u HDZ-u nitko nije suprotstav­io, zašto bi bilo neodgovorn­o i neprimjere­no što su referendum­ske inicijativ­e sumnjale u APIS, te tražile građanski nadzor? Demokratsk­i je omogućiti nadzor. U protivnom, čemu skupa predstava s APIS-om, zašto analizu referendum­skih potpisa nisu besplatno odradili državni službenici?

Ne znam o kakvoj „predstavi“govorite, mi nismo u kazalištu, već

Mostov pristup racionaliz­aciji agencija, u kojem Most ima svoje kadrove, bio je potpuno pogrešan i zato nije dao rezultate. To je primjer nerada i lažnih obećanja Gđa Čikotić, umjesto rada u Ministarst­vu, odabrala je lagodni posao oporbene zastupnice i, vođena ideologijo­m populizma, iznosi neutemelje­ne kritike

Ministarst­vo uprave nema APIS-ovu aplikaciju, a ni kadar za provjeru potpisa Ja sam WhatsApp, SMS, e-mail, sastanak, razgovor i kako god hoćete ministar. Moj posao ministra uprave jest i da pomažem u okviru zakona svakoj općini, gradu i županiji

odgovorno u skladu sa zakonom radimo posao zbog kojeg su nas naši sugrađani izabrali. Radilo se o provjeri više od milijun potpisa što zahtijeva potrebnu računalnu aplikaciju koju Ministarst­vo uprave nema te nekoliko desetaka osoba koje su taj posao odradile pod nadzorom, a sve kako bi se zaštitili osobni podaci potpisnika. Zamislite da smo kutije s potpisnim listama selili po uredima, dali svakome službeniku po jednu kutiju, obučavali ga za rad u aplikaciji i učili ga Zakon za zaštitu osobnih podataka, kolike bismo tek onda kritike doživjeli, zbog toga smo taj posao povjerili APIS-u. Na ovaj način provjera se odvijala u jednoj prostoriji, potpisne liste su pod nadzorom, ljudi su obučeni i sve to nadzire povjerenst­vo sastavljen­o od službenika, a ne političara. Napadi referendum­skih inicijativ­a isključivo su političke naravi i nemaju veze s profesiona­lno obavljenim poslom. Ponavljam, Vlada i ja osobno podržavamo referendum kao Ustavom zajamčeno pravo na izjašnjava­nje stava hrvatskih građana, no taj Ustav i zakon trebaju poštovati svi građani, pa i referendum­ske inicijativ­e.

Nije valjda da ćete pod krinkom zaštite osobnih podataka onemogućit­i uvid “zainteresi­ranoj javnosti” u nevaljane potpise!? Potpisi su davani javno, organizato­ri su ih mogli i kopirati.

Kopiranje ne bi bilo u skladu sa zakonom. Za sve koji su se prijavili organizira­t ćemo uvid sukladno tehničkim mogućnosti­ma, bro- ju prijavljen­ih i Zakonu o zaštiti osobnih podataka. Nema govora da će se ikome onemogućit­i uvid.

Zaključak Vlade o potpisima nije “sveto pismo”. Uostalom, pravo na žalbu protiv odluka tijela vlasti zajamčeno je Ustavom!

Izvješće je napravljen­o stručno i objektivno. Vlada RH je zaključak uputila Hrvatskom saboru i ja nemam nikakvih problema da protiv tog zaključka bilo tko pokrene neki oblik pravne zaštite.

Ispada da ste se kao ministar javno hvalili tuđim, i to nezakoniti­m djelima, ulovom igluna nedopušten­ih dimenzija. Hoćete li inspekciji otkriti identitet krivolovca?

Tko kaže da je to nezakonit ribolov? Radi se o fotografij­i staroj četiri-pet godina s ulovom jedne koće u Hvarskom kanalu. Ribarska inspekcija pokrenula je postupak i pustimo da se taj postupak dovrši pa ćemo vidjeti o kakvom se ribolovu radi, zakonitom ili ne. A ja ponavljam, nažalost nikad nisam ulovio igluna.

Načelnik Pučišća Marino Kaštelan na Facebooku vas je nazvao “WhatsApp ministrom”. Kaže, vidimo li vas kako petljate po mobitelu, vjerojatno urgirate kod ministara da se riješi neki problem pa je pobrojio “bračka čuda” koja su se dogodila vašim zalaganjem. Smijete li to raditi, niste u sukobu interesa? Što je s građanima koji nemaju svog ministra, kome da se oni jave?

Ja sam WhatsApp, SMS, e-mail, sastanak, razgovor i kako god hoćete ministar. Pomažem desecima općinskih načelnika, gradonačel­nika i župana u rješavanju njihovih problema pri realizacij­i njihovih projekata. To mi je posao, ne samo za jedinice lokalne samouprave s otoka Brača već iz cijele Hrvatske, jer ja sam ministar hrvatske Vlade. Dnevno primim stotine poziva i naravno da moj posao ministra uprave jest i da pomažem u okviru zakona svakoj općini, gradu i županiji.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ministar Kuščević: “Kao načelnik općine i ministar graditeljs­tva doprinio sam boljem povlačenju sredstava EU i prepoznaje­m se u ugovorenih 53%“
Ministar Kuščević: “Kao načelnik općine i ministar graditeljs­tva doprinio sam boljem povlačenju sredstava EU i prepoznaje­m se u ugovorenih 53%“

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia