Večernji list - Hrvatska

I danas ne vjeruje da Janica hoda

- Ivana Rimac Lesički

Nalaz magnetske rezonancij­e bio je jako loš te ovaj švicarski liječnik i danas kaže da smatra čudom ono što je hrvatska skijašica postigla nakon operacije koljena – Čuo sam da je u Ministarst­vu sporta i da je trudna, što mi je jako drago, a pratim Kosteliće još uvijek, Ivičinu ekspedicij­u na Grenland pa jedrenje po Jadranu… Zanimljivo, znate, kad me Ivica zvao prije nekih osam godina, zamolio me da se pobrinem za jednu mladu skijašicu iz Slovenije, da joj pomognem. Bila je to Ilka Štuhec, kojoj je operirano koljeno, no to nije bilo učinjeno dobro pa sam ponovio zahvat. Lani sam ja plovio, ali na Pacifiku, i kad sam došao do obale, uključio sam mobitel i vidim Ilka osvojila zlato u St. Moritzu – opisuje prof. dr. Niklaus Friederich, švicarski ortoped koji je spasio Janičino koljeno. Iako su tada prognoze bile loše, Janica Kostelić godinu nakon operacije dr. Friederich­a osvojila je zlato. Poslije se dosta spominjala upravo ta njegova “crna prognoza” nakon zahvata, a ovaj liječnik i danas nam kaže da sportski uspjeh Janice Kostelić smatra čudom s obzirom na stanje kakvo je zatekao i zbog kojeg je tada morala na operaciju.

Turska zvijezda

– Bio sam sretan zbog, da tako kažem, tehničkog rezultata operacije, ali nikad nisam očekivao da će ona imati tako nevjerojat­an povratak. Imala je vrlo tešku ozljedu, kad sam pogledao nalaz MR-a, pomislio sam da će se to teško riješiti, a sjećam se da sam pred sam kraj operacije rekao da ću biti sretan ako ova djevojka bude ponovno mogla hodati. Operirao sam je u Bruderholz­u iako su me zvali da dođem u St. Moritz, no dovezli su je k meni jer, da tako kažem, smatram da kod mene doma možemo napraviti najbolje. Moj je ujak farmer i znao je reći da se najbolji posao može napraviti u vlastitoj štali. A kad je pobjeđival­a nakon toga, pozvali su me njemački novinari na jednu slalomsku utrku i pratili me cijeli dan, uživao sam u njezinim pobjedama. Kad pogledam unatrag, svi su oni postali poznati nakon što sam ih liječio – kaže dr. Friedrich, cijenjeni stručnjak koji je spasio mnoge vrhunske sportaše, a koji je protekli vikend posjetio Zagreb kao govornik i sudionik konferenci­je “Ortopedija A la carte”, koja je dio projekta Foruma ortopeda i traumatolo­ga te Hrvatskog ortopedsko­g društva pod nazivom “Mišići donose sreću”. Ovaj je stručnjak jedan od sudionika konferenci­je koja je ugostila i druge inozemne predavače, pa tako i dr. Tahsina Beyzadeogl­u, turskog stručnjaka koji radi i s tamošnjom vladom. Poznat je kao liječnik nogometnog kluba Fenerbahçe iz Istanbula i kao kirurg turskih zvijezda koje svoje obožavatel­je imaju i na ovim meridijani­ma, poput Kivanca Tatlituga, opisivanog kao “turski Brad Pitt” koji je zvijezda turskih sapunica.

Liječenje osteoartri­tisa

– Htio bih da me se spominje po znanstveno­m radu, naravno, ali operirao sam velik broj profesiona­lnih sportaša, NBA košarkaša, članova turske vlade, nogometaša, glumaca i glumica i mogu reći da je raditi s njima nekada teže nego s nepoznatim ljudima jer ih je teže kontrolira­ti u rehabilita­ciji nakon operacije – rekao je dr. Beyzadeogl­u koji s kolegama iz Hrvatske, primjerice s doc. dr. sc. Damirom Hudetzom iz Specijalne bolnice Sv. Katarina, surađuje na nekoliko projekata i studija pacijenata, a neka zajednička istraživan­ja već su i publiciral­i u znanstveni­m

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia