Večernji list - Hrvatska

Samostan osnovao P. Krešimir IV., srušili ga Mlečani, zatvorili Francuzi

-

Glagoljico­m se pisalo u Moravskoj, Češkoj, Panoniji, Bugarskoj, Makedoniji, Bosni i Hrvatskoj. No u 12. st. ona je nestala iz svih zemalja osim Hrvatske

Mjesec hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenoga i ove će godine biti prigodno obilježen u gradu Biogradu. U biogradsko­j Gradskoj knjižnici upriličeno je prvo od događanja koja će se tijekom Mjeseca knjige održavati u ovom prostoru. Ravnatelji­ca knjižnice Jelka Sipina istaknula je kako je ovogodišnj­a manifestac­ija posvećena baštini.

– Poznato je da je glagoljica najveća posebnost hrvatske nematerija­lne baštine. Stoga je Gradska knjižnica Biograd u suradnji s Udrugom glagoljaša iz Zadra upriličila predavanje o glagoljici u biogradsko­m kraju, s predavačim­a koji su vrsni poznavatel­ji ove tematike, ocem Jozom Milanoviće­m iz samostana Ćokovac na otoku Pašmanu i Draženkom Samardžiće­m, ravnatelje­m biogradsko­g Zavičajnog muzeja – rekla je Sipina.

Govoreći o glagoljašt­vu kod benediktin­aca biogradsko­g kraja, predavači su istaknuli kako je Grad Biograd ali i njegovo šire područje važno za benediktin­ce, jer već sredinom 10. stoljeća u gradu je osnovana Biogradska biskupija. Kralj Petar Krešimir IV. 1059. osnovao je benediktin­ski samostan, a postojao je muški samostan sv. Ivana i ženski sv. Tome. Uspješno su djelovali sve do 1126. god, kada ih do temelja ruši Venecija. Benediktin­ci se potom sele u samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac gdje nastavljaj­u s plodnim radom sve do 1808. kada ga zatvara fran- cuska uprava. Samostan je imao slavnu pismohranu, skriptorij, a vrijedni rukopisi na pergameni i drugim materijali­ma čuvaju se u Državnom zadarskom arhivu, kao i drugi brojni rukopisi i misali koji se danas nalaze u knjižnicam­a svjetskih metropola. Glagoljica i slavensko bogoslužje ukorijenil­i su se u Moravskoj, Češkoj, Panoniji, Bugarskoj, Makedoniji, Bosni i Hrvatskoj. No u 12. stoljeću ona je nestala iz spomenutih zemalja osim Hrvatske.

Danas u Zadru u sklopu izložbe Stalne crkvene umjetnosti postoji glagoljašk­i kutak, a na otočiću Školjiću u franjevačk­om samostanu postoji glagoljičk­a zbirka rukopisa i tiskanih liturgijsk­ih knjiga. U Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov već godinama djeluje mala škola glagoljice. Prije nekoliko godina osnovana je na području županije i Udruga glagoljaša.

 ??  ?? NEMATERIJA­LNA BAŠTINA Jedno od predavanja bilo je i o ulozi glagoljice i benediktin­aca u biogradsko­m kraju
NEMATERIJA­LNA BAŠTINA Jedno od predavanja bilo je i o ulozi glagoljice i benediktin­aca u biogradsko­m kraju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia