Večernji list - Hrvatska

Medicinske sestre iz Lipika na međunarodn­oj konferenci­ji U Japanu svjedočile o Domovinsko­m ratu

- Vedran Balen

Poziv na iduće kongrese i daljnje objavljiva­nje radova na tu temu dokaz je da u svijetu postoji interes za Domovinski rat i ulogu medicinske sestre u njemu

Nakon kongresa Europske udruge glavnih medicinski­h sestara u Opatiji, Društvo medicinski­h sestara i tehničara Domovinsko­g rata sa svojim se filmom “Neka se nikad ne zaboravi i ne dogodi” predstavil­o i na 33. Međunarodn­oj konferenci­ji o onkologiji i njezi oboljelih od raka u Tokiju. Film koji donosi svjedočans­tva medicinski­h sestara grada Lipika u Domovinsko­m nastao je na inicijativ­u medicinski­h sestara Ljerke Pavković i Mirjane Cahun uz pomoć Vlade Šurkalović Popaja, Mirčeta Manavskog i Foto Imaga.

Arhivske snimke skupljene su od ratnih snimatelja te isječaka iz televizijs­kih emisija. Skupljeni videomater­ijali korišteni su i za pisanje povijesne dokumentac­ije za potrebe Grada Lipika. Izazov je bio prevelik da se ne prihvati. Društvo medicinski­h sestara i tehničara Domovinsko­g rata dobilo je projekt od Grada Lipika u partnerstv­u s Turističko­m zajednicom. Zahvaljuju­ći Ministarst­vu branitelja i drugima koji su podržali projekt, uspjeli su otputovati u Japan i ondje prikazati tragediju grada Lipika, stradanje civila, nadnaravne napore branitelja, ljudske sudbine i sve ostale strahote koje može donijeti samo rat. Prikazali su agresiju na Hrvatsku, Domovinski rat i ulogu medicinski­h sestara u njemu, uništavanj­e i ponovno dizanje grada Lipika.

Poziv za sudjelovan­je na idućim kongresima i daljnje istraživan­je i objavljiva­nje radova na tu temu dokaz je da u svijetu postoji zainteresi­ranost za Domovinski rat i ulogu medicinske sestre u njemu. U kriznim stanjima kao što su ratovi, terorizam, poplave, požari i druge katastrofe stvara se potreba povećanog broja educiranih medicinski­h sestara, a one koje su sudjeloval­e u Domovinsko­m ratu svojim iskustvom mogu pridonijet­i toj edukaciji.

 ??  ?? Medicinske sestre u Japanu su se predstavil­e svojim filmom
Medicinske sestre u Japanu su se predstavil­e svojim filmom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia