Večernji list - Hrvatska

BOBAN: NA ČIOVU ĆE BITI SKUPLJE ZEMLJIŠTE NEGO SAMA GRADNJA GLAVNE OTOČNE CESTE!

- Slavica Vuković

Naši su otoci ovih dana u središtu pozornosti. U Hvaru je održana prva, povijesna sjednica Vlade na jednom otoku, što osobito raduje Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinsk­e županije koja na svom području ima 74 otoka i 57 hridi i grebena. Veličinom i naseljenoš­ću izdvaja se njih pet: Čiovo, Šolta, Brač, Hvar i Vis, a naseljeno je još šest otoka: Veli Drvenik, Mali Drvenik, Sv. Klement, Šćedro, Biševo i Sv. Andrija. Svjestan brojnih poteškoća s kojima se suočava otočno stanovništ­vo, koje je sve malobrojni­je, Boban je brojnim županijski­m odlukama nastojao olakšati život otočnom stanovništ­vu, od subvencije brodskih linija, gradnje infrastruk­ture, poticanja gospodarst­va pa do socijalnih mjera.

– Županija na državnoj brzoj brodskoj liniji “Rogač-(Stomorska-Milna)-Split i obrnuto“sufinancir­a dvostruko veću učestalost putovanja na relaciji Split-Rogač i omogućava otočnom stanovništ­vu svakodnevn­i odlazak i povratak. Također, Županija plaća sva putovanja na relaciji Milna-Rogač koja povezuje dva otoka. Stvorene su pretpostav­ke da ljudi ostanu živjeti na otocima, a rade i školuju se u Splitu. Godišnje se za tu namjenu izdvaja gotovo dva milijuna kuna – kaže Boban koji je u ime svih župana o otočkoj problemati­ci govorio i na sjednici Vlade u Hvaru.

Novih 250 milijuna kuna

Županijska Lučka uprava od 2015. do 2018. u otoke je uložila velika sredstva, ukupno 108,5 milijuna kuna. U uređenje dijela obale Vlačica u Supetru na Braču 15 milijuna kuna, za uređenje luke u Rogaču 6,8 milijuna kuna, za radove na obali u Starograds­kom zaljevu 14, 3 milijuna kuna.

U Jelsi je uređen lukobran vrijednost­i 8,8 milijuna kuna. Na istočnoj strani obale luke Hvar, produljuje se operativna obala luke što stoji 12,3 milijuna kuna. S južne strane luke Vis rekonstrui­ra se obalni zid za 8,2 milijuna kuna. U uređenje obale u Pučišćima je uloženo 14 milijuna kuna, a u uređenje glavnog lukobrana Makarska 11 milijuna kuna, dok je za gradnju trajektnog pristaništ­a u Solinama u Trogiru izdvojeno 18,1 milijun kuna. U 2018. planiraju investirat­i još 250 milijuna kuna. Riječ je o Bolu, Stomorskoj, Sućurju, Drveniku, Omišu, Krilu Jesenicama i Kaštel Starom.

Županija je radila i na poboljšanj­u cestovne infrastruk­ture na otocima, najviše na Braču, Hvaru i Visu. Nakon gradnje i puštanja u promet Čiovskog mosta, ostao je problem glavne otočne ceste.

– ŽUC je pripremio i dokumentac­iju za izgradnju nove Glavne otočne ceste na otoku Čiovu, za tri dionice ukupne duljine oko četiri kilometra. Kako je riječ o skupoj investicij­i, traži se potpora Hrvatskih cesta jer cesta se nastavlja s novog mosta do Okruga koji je najgušće naseljen dio otoka. ŽUC planira do turističke sezone 2019. sagraditi oko 700 metara dijela dionice u centru Okruga. Počelo je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Zemljište će biti skuplje nego samo građenje! Planira se u imovinsko-pravne odnose uložiti ukupno oko sedam milijuna kuna od čega bi polovicu iznosa dala Općina Okrug, a za građenje je planirano oko pet milijuna kuna – najavljuje Boban.

Županijska agencija RERA pomogla je otočanima u privlačenj­u sredstava iz fondova EU u brojnim projektima.

– U integriran­om projektu obnove Starograds­kog polja, financiran­om iz sredstava EU, uz Županiju kao nositelja i JU RERA, sudjeluju Stari Grad i Općina Jelsa, a ukupna vrijednost projekta je 3,7 mil kn. Izradit će se kompletna projektna dokumentac­ija kao podloga za prijavu na natječaj EU za infrastruk­turno uređenje. RERA je s otočnim partnerima ili nositeljim­a aktivnosti na otocima provodila više projekata koji se odražavaju na gospodarsk­e, turističke, ekološke ili društvene aktivnosti na našim otocima ukupne vrijednost­i 14,150.000 eura. RERA u suradnji sa Županijom, Lučkom upravom Split, Ministarst­vom pomorstva prometa i infrastruk­ture i Gradom Komižom također vodi projekt vezan za Ribarsku luku Komiža, što je jedan od naših prioriteta jer osigurava ribarsku logistiku na otvorenom moru koja je neophodna našim ribarima – nabraja Boban.

Imaju prednost

Osim toga, Županija dodjeljuje potpore u obliku subvencion­irane kamatne stope jedinicama lokalne samouprave, te LAG-ovima i FLAG-ovima s područja Splitsko-dalmatinsk­e županije koji su u svrhu ostvarenja projekata iz fondova EU podignuli kredit u poslovnoj banci ili HBOR-u za izradu projektne dokumentac­ije koja je preduvjet apliciranj­a. Valja spomenuti i županijsku Javnu ustanovu “More i krš” koja obavlja djelatnost zaštite, očuvanja i promocije zaštićenih područja naše županije, kakvih na otocima ima 16, a od 2013. godine brine se i o očuvanju područja Europske ekološke mreže Natura, 2000 kojih je šezdesetak. U tu je svrhu razvila i niz projekata.

– Otoci kao i ranjive skupine u natječajim­a imaju prednost u kriterijim­a bodovanja – poručuje Boban i iznosi za primjer Program potpore osnivanju i razvoju malog gospodarst­va. Potpora za žitelje s otoka iznosi 80 posto.

 ??  ?? Za gradnju trajektnog pristaništ­a Soline u Trogiru izdvojeno je 18,1 milijun kuna
Za gradnju trajektnog pristaništ­a Soline u Trogiru izdvojeno je 18,1 milijun kuna
 ?? S. MIDŽOR/PIXSELL ?? Za obnovu Starograds­kog polja osigurano je 3,7 milijuna BLAŽENKO BOBAN,
S. MIDŽOR/PIXSELL Za obnovu Starograds­kog polja osigurano je 3,7 milijuna BLAŽENKO BOBAN,
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia