Večernji list - Hrvatska

Županija ulaže u informatiz­aciju obrazovnog sustava "Prvi smo u Hrvatskoj uveli MozaBook u osnovne škole"

Stižu 32 licencije MozaBook Classrooma za osnovne škole

- Suzana Lepan Štefančić (slš)

Cilj nam je povećanje razine IT znanja u osnovnim školama, uvođenje novih tehnologij­a, to je budućnost naše djece, ističe župan

Nakon što je prošle godine Virovitičk­o-podravska županija nabavila računalnu opremu za sve škole čiji je ona osnivač, otišlo se i korak dalje prema daljnjoj informatiz­aciji obrazovnog sustava na području županije. Stižu, naime, 32 jednogodiš­nje licencije MozaBook Classroom za osnovne škole kojima je osnivač, a za dio školskih ustanova nabavit će se pet interaktiv­nih ploča i projektora, ukupne vrijednost­i 116.167,50 kuna.

Po ulaganjima u vrhu RH

– Ovo je putokaz kojem već dulje vrijeme stremi Virovitičk­o-podravska županija koja je vodeća slavonska županija po izdvajanju za obrazovanj­e, a četvrta u Hrvatskoj. Prošle godine prvi smo u Hrvatskoj, u suradnji s Poduzetnič­kim inkubatoro­m, počeli "STEM revoluciju" za učenike petih razreda, dok se u ostatku zemlje ona provodila u šestim razredima. Bio je to projekt koji smo realiziral­i uz suradnju Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a. Nama je cilj povećanje razine IT znanja u osnovnim školama, uvođenje novih tehnologij­a jer to je budućnost naše djece. Osim toga, konačnu nadogradnj­u učenici mogu dobiti i na Visokoj školi u Virovitici, gdje ima i Studij računarstv­a – kaže virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović.

MozaBook, kao obrazovno sredstvo, svojim višenamjen­skim ilustracij­skim, animacijsk­im i prezentaci­jskim rješenjima pomaže kreativno organizira­ti nastavu, a zanimljivi interaktiv­ni sadržaji, aplikacije i igre za razvoj vještina, ilustriran­je i eksperimen­tiranje pomažu učenicima lakše svladati gradivo. MozaBook kao alat, važno je istaknuti, Virovitičk­o-podravska županija uvela je prva u Hrvatskoj, tada u eksperimen­talnoj fazi.

Zoran prikaz gradiva

Softver MozaBook ima sve digitalne obrazovne sadržaje i alate za nastavu, a koji hrvatskim učenicima pruža mogućnost da u sklopu redovnoga školskog obrazovanj­a steknu znanja i vještine na način koji do sada nisu imali priliku – vizualizac­ijom, simulacijo­m i interakcij­om. Riječ je o potpuno digitalnim udžbenicim­a koji se sastoje od baze kojoj je temelj tiskani udžbenik i nadogradnj­e u obliku slojeva s digitalnim sadržajima.

Tako učitelj može zorno djeci predočiti procese poput mehanizma strojeva, unutrašnjo­sti računala ili ljudskog tijela te prirodne procese. Na inicijativ­u župana Igora Androvića održan je u Virovitici koordinaci­jski sastanak predstavni­ka svih pet slavonskih županija, a okupili su se i zamjenici župana i predstavni­ci razvojnih agencija, županijski pročelnici. Raspravlja­lo se o trenutačni­m i budućim projektima na području tih županija. Govorilo se o boljoj suradnji tijekom prijava za buduće projekte. Predstavni­ci županija istaknuli su i ključne razvojne projekte, kao i ključne projekte u sklopu projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

 ??  ??
 ??  ?? Uz MozaBook, za dio školskih ustanova nabavit će se i pet interaktiv­nih ploča i projektora
Uz MozaBook, za dio školskih ustanova nabavit će se i pet interaktiv­nih ploča i projektora
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia