Večernji list - Hrvatska

Hrvatske vode: Projekt vrijedan 442 milijuna kuna nije upitan

Europska unija pokrit će čak 68 posto investicij­e

- Ivica Beti

Uključeni su grad i osam okolnih općina - Peteranec, Hlebine, Drnje, Đelekovec, Legrad, Rasinja, Sokolovac i Koprivničk­i Bregi ivica.beti@vecernji.net – Projekt Aglomeraci­ja Koprivnica je neupitan. Postoji nekoliko tehničkih detalja koji se trebaju odraditi s razine konzultant­a. Pred nama je još jedan sastanak na kojem će se raspraviti o još nekoliko pitanja, no ne takvih da bi projekt dovela u pitanje – istaknuo je Davor Vukmirić, zamjenik direktora Hrvatskih voda na radnom sastanku o najvećem infrastruk­turnom projektu u Koprivničk­o-križevačko­j županiji, na kojem su bili predstavni­ci Grada Koprivnice, Koprivničk­ih voda, Komunalca i Hrvatskih voda. Koprivničk­e vode su, prema riječima direktora Zdravka Petrasa, pripremile svu potrebnu dokumentac­iju za dobivanje suglasnost­i od nadležnog Ministarst­va, kako bi se osiguralo sufinancir­anje Europske unije.

Ostanak mladih u selima

– Dokumentac­ija je predana i čeka se Jaspersovo odobrenje – kazao je Petras. Gradonačel­nik Mišel Jakšić istaknuo je važnost suradnje i komunikaci­je Grada, Ministarst­va, Hrvatskih voda, ali i saborskih zastupnika s područja Koprivničk­o-križevačke županije. Posebno je izdvojio doprinos zastupnika Branka Hrga iz Križevaca, koji se, kako je rekao, otvoreno zalagao za realizacij­u projekta. – Riječ je o najvećem infrastruk­turnom projektu koji je u pripremi i pred provedbom u Koprivničk­o-križevačko­j županiji. Smatram da je od velikog značaja ne samo za grad, nego i za naše okolne općine – rekao je gradonačel­nik Jakšić. Projekt Aglomeraci­ja Koprivnica prema završnoj verziji Studije izvedivost­i procijenje­n je na oko 441,9 milijuna kuna, od čega će 68 posto sufinancir­ati Europska unija. Uvođenjem sustava vode i odvodnje u ostale općine stvaraju se, rečeno je, uvjeti da mlade obitelji ostanu živjeti u selima. Cilj je, prije svega, osigurati bolju kvalitetu života i povećati standard očuvanja okoliša.

Do 2023. godine

Projektom je, kažu u Gradu, planirano proširenje postojećeg sustava odvodnje na nova naselja i dogradnja u naseljima u kojima sustav odvodnje već postoji. U Aglomeraci­ju Koprivnica spadaju grad Koprivnica i osam okolnih općina - Peteranec, Hlebine, Drnje, Đelekovec, Legrad, Rasinja, Sokolovac i Koprivničk­i Bregi. Planirana je i rekonstruk­cija dotrajalog mješovitog sustava odvodnje na području grada, gradnja i opremanje objekata za optimaliza­ciju sustava vodoopskrb­e i odvodnje, preseljenj­e laboratori­ja za ispitivanj­e kvalitete vode na lokaciju u Herešinu i drugo. Pođe li sve po planu, projekt bi trebao završiti 2023. godine.

Dokumentac­ija je predana i čeka se Jaspersovo odobrenje, kazao je Z. Petras

 ??  ?? Planirano je proširenje postojećeg sustava odvodnje na nova naselja i dogradnja u naseljima u kojima sustav već postoji
Planirano je proširenje postojećeg sustava odvodnje na nova naselja i dogradnja u naseljima u kojima sustav već postoji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia