Večernji list - Hrvatska

Uvozne jabuke u trgovačkim lancima prodaju se za 9,99 kn po kilogramu, kažu voćari

- Ivona Ćuk

Svojevrsni prosvjed voćara mnogi su građani podržali kupnjom jabuka

Hrvatska voćarska zajednica na tri je dana otvorila svoj štand na bjelovarsk­om Korzu. Bio je to dio akcije “Zaštitimo domaću proizvodnj­u“čiji je cilj bio potaknuti građane da kupuju domaće.

U sklopu akcije održana je i tiskovna konferenci­ja na kojoj su govorili predsjedni­k kriznog stožera HVZ-a Željko Ledinski i tajnik Udruge voćara Virovitičk­o-podravske županije i član vijeća HVZ-a Davor Krznarić. Tema konferenci­je bila je kako zaštititi domaću proizvodnj­u jabuka te ukazati na nekorektne postupke domaćih trgovačkih lanaca koji prodaju uvozne jabuke za 9,99 kuna po kilogramu. Tom prigodom je OPG Ledinski na štandu HZV-a nudio domaće jabuke po cijeni trostruko nižoj od one koju nudi trgovački lanac za jabuke iz uvoza.

Naime, u trgovačkom centru cijena kilograma jabuka uzgojenih u Španjolsko­j iznosi 9,99 kuna na akciji, a OPG-ovci su svoje prodavali po cijeni od 3,33 kune za kilogram, odnosno 9,99 kuna za tri kilograma jabuka. Akcija je trajala tri dana, a svojevrsni prosvjed mnogi su građani podržali kupnjom jabuka.

– Ovom akcijom želimo dokazati građanima da u jeku berbe domaće jabuke ne kupuju uvozne iz Španjolske na akciji, već im za istu cijenu dajemo 3 kilograma naše domaće jabuke, proizveden­e na mom OPG-u nedaleko od Bjelovara. Nakon što smo jučer poslali pozive, jabuke iz trgovine su naglo nestale s polica, odnosno povučene su da se smanji negativni efekt – rekao je Željko Ledinski.

 ??  ?? Prodaja domaćih jabuka na tržnici
Prodaja domaćih jabuka na tržnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia