Večernji list - Hrvatska

Nagrađene najuređeni­je okućnice, balkoni, naselja

- Suzana Lepan Štefančić (slš) (slš)

Volimo tamburašku glazbu i ona nam je sastavni dio života, a ovakve platforme u našem kraju dosad nije bilo, kaže inicijator Ž. Lončarić Novi veliki kulturni projekt u gradu Belišću “Tambura GRB fest 2018.” održan je 10. listopada u belišćansk­oj nastavno-sportskoj dvorani. Prvi je to tamburaški festival u Belišću na kojem su nastupili Najbolji hrvatski tamburaši, Slavonske lole, Gazde, Ravnica, Kristali, Šokci i Džentlmeni od sastava te solisti Stjepan Jeršek Štef, Viktorija Kulišić Đenka, Šima Jovanovac, Ivica Pepelko, Amir Kazić Leo i posebna gošća Mia Dimšić. Program je vodio Goran Ivanović Lac, a na kraju ovog tamburaško­g spektakla dodijeljen­e su i posebne nagrade osobama koje su unaprijedi­le i zadužile tamburašku glazbu.

Grad sporta, ali i kulture

Inicijator festivala Željko Lončarić istaknuo je kako je Belišće poznato kao Europski grad i regija sporta, ali i kao grad koji pomno čuva i njeguje svoju kulturu, tradiciju i običaje. – Osnovni razlog za “Tambura GRB fest” jest taj što volimo tamburašku glazbu i živimo u kraju gdje je tambura sastavni dio života. Nadalje, iako je veliki broj tradicijsk­ih manifestac­ija, nemamo tamburašku platformu ovoga tipa. Za razliku od drugih festivala na kojima se izvode nove pjesme, nama je želja bila omogućiti tamburaški­m izvođačima da se predstave publici s pjesmama koje oni sami žele izvoditi. Zato i nema previše izvođača kako bi mogli izvesti više pjesama – naglasio je Lončarić. Gradonačel­nik Dinko Burić podsjetio je kako su ove godine u Belišću zaživjela dva nova velika projekta – “Belišćansk­i vremeplov” te “Belišćansk­a zlatna jesen”, međunarodn­og karaktera.

Zahvalnice svima

Zvuci tamburica odjekivali su više od dva sata. Svi sudionici kući su ponijeli zahvalnice, a posebne su nagrade uručene oni- ma koji su zadužili tamburašku glazbu. Tako su Najbolji hrvatski tamburaši dobili plaketu za prvih 30 godina uspješnog rada. Grad Belišće i Gradski radio Belišće plaketom su nagradili i Ivicu Pepelka, Bistrinčan­ina koji je potekao iz ovoga kraja i koji je život posvetio očuvanju narodne glazbe. Nagradu za životno djelo dobio je Branko Uvodić, koji već cijeli niz godina promiče hrvatsku tamburašku glazbu, ne samo diljem Lijepe Naše nego i svijeta. Nagradu za životno djelo primio je i Antun Nikolić Tuca, "velemajsto­r tamburice od kojeg su mnogi učili i koji je još za života postao legenda tamburaške glazbe". Najuređeni­ja okućnica, balkon te prigradsko naselje nagrađeni su na natječaju Grada Belišća i gradskog TZ-a. Prvo mjesto za najuređeni­ju okućnicu podijelile su Pavica Miličević iz Belišća i Tihana Barić iz Bocanjevac­a, nagrada je 1000 kuna, drugo je mjesto i 750 kuna osvojio Ivan Čukanec iz Belišća, a treće i 500 kuna Zlatko Sabljak iz Bistrinaca. Najuređeni­ji je balkon Božane Piškorjana­c iz Bocanjevac­a, koja je dobila 1000 kuna, a za drugo mjesto sa 750 kuna nagrađena je sumještank­a joj Anka Mandić. Najuređeni­je naselje su Bocanjevci, pa Gorica Valpovačka i Bistrinci. Svi redoviti studenti s područja Grada Belišća, bez obzira na prosjek ocjena, dobivat će stipendije, koje će biti osigurane u gradskom proračunu za 2019. Grad je lani podijelio 60 stipendija – za 25 najboljih od 1000 kuna i 35 stipendija od 600 kuna za studente s prosjekom većim od 3,0. Iznosilo je to ukupno 540.000 kuna. Stipendije će se od iduće godine povisiti na 1100 kuna mjesečno za 25 najboljih, a za sve studente s prosjekom iznad 3,0 narast će na 700 kuna. Svi ostali studenti, čiji prosjek je ocjena ispod 3,0, dobivat će po 400 kuna. Omogućeno je i stipendira­nje onih koji studiraju u inozemstvu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia